Is een banaan gezond? Lees hier de 29 voordelen

Is een banaan gezond? Lees hier de 29 voordelen

banaan gezond

Waar en hoe zijn bananen goed voor ons lichaam?

Bananen zijn erg rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen.

Een banaan bevat veel kalium. Potentium is essentieel voor het beheersen van de bloeddruk, wat het hart beschermt.

Kalium in bananen kan ook de seksuele gezondheid van mannen verbeteren.

Bananen bevatten ook vitamine B6, dat bloedarmoede en coronaire hartziekten voorkomt. Deze vitamine B6 helpt je gezond te slapen.

De vezel in bananen zorgt voor een gezonde spijsvertering, bevordert het gewichtsverlies, bevordert de darmgezondheid en verlaagt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

Het is ook rijk aan magnesium, wat diabetes type 2 kan voorkomen. Het bevat ook grote hoeveelheden tryptofaan, waardoor u zich beter voelt en helpt bij de behandeling van depressie.

Tot nu toe hebben we de werkzaamheid van bananen kort onderzocht. Vanaf nu zal ik het een voor een in detail uitleggen.

1. Verbeter de gezondheid van het hart.

Volgens een rapport van de Harvard Medical School kunnen lage kaliumspiegels hartfalen veroorzaken. Een kaliumrijke banaan kan deze problemen helpen oplossen. (Natuurlijk is te veel kalium misschien niet goed voor het hart.)Het hart heeft kalium nodig voor een goede contractie en expansie. Lage kaliumspiegels in het lichaam kunnen leiden tot een hartaanval die hypokaliëmie wordt genoemd.

Een nieuwe studie toont aan dat één banaan per dag het risico op een hartaanval met een derde kan verminderen. Dit is misschien geen nauwkeurig onderzoek, maar het kan worden bereikt als andere gezonde levensstijlen worden gecombineerd, zoals niet roken of drinken en regelmatig sporten.

Een andere reden waarom bananen goed zijn voor de gezondheid van het hart, is dat er verschillende kaliumionenkanalen in het hart zijn. Het klinkt misschien eng, maar zeer lage kaliumspiegels in het lichaam kunnen ook het hart stoppen. Volgens het National Heart Institute zijn bananen een van de vruchten die je moet eten voor een gezond hart.

Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center helpt kalium de bloeddruk te verlagen. Volgens een onderzoek kan het eten van twee bananen per dag de bloeddruk met 10 procent verlagen.

Volgens de American Heart Association vermindert kalium de effecten van natrium. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet moeten echter worden gecombineerd om de gezondheid van het hart te behouden. En mensen die verband houden met een nieraandoening, moeten voorzichtig zijn met hun kaliuminname. U moet een specialist of een arts raadplegen.

Een hoge natriuminname verhoogt de bloeddruk. Potentium heeft een positief effect op de bloeddruk. Het helpt ook om natrium uit het lichaam te verwijderen.

2. Het helpt de gezondheid van de hersenen.

Bananen zijn rijk aan vitamine B6 dat de cognitieve functie verbetert. Volgens een onderzoek van Tuft’s University presteren mannen met een hoog vitamine B6-gehalte beter bij geheugentests. Magnesium in bananen bevordert de elektrische activiteit tussen zenuwcellen in de hersenen.

Nog belangrijker is dat cellen in de hersenen glucose als brandstof gebruiken. Onze hersenen kunnen geen glucose opslaan, dus we moeten het regelmatig aanleveren. Bananen geven langzaam glucose af aan de bloedbaan. In het lichaam wordt de suiker in bananen langzamer gebruikt dan de suiker in geraffineerde suiker. Het voorziet de hersenen op stabiele wijze van glucose.Potentium in bananen normaliseert ook het zuurstofgehalte in hersencellen. Fruit is rijk aan mangaan, waarvan bekend is dat het hersenziekten zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson voorkomt. Ook zijn serotonine en melatonine in bananen goed voor het verlichten van stress.

Een tekort aan vitamine B6 kan ook leiden tot depressie en perifere zenuwgerelateerde ziekten. Regelmatig bananen eten kan de gezondheid van de hersenen en de zenuwfunctie verbeteren. Daarom helpt het ook om de concentratie te verhogen.

Studies tonen aan dat kalium in bananen beroerte op oudere leeftijd kan helpen voorkomen. En bij postmenopauzale vrouwen kan het eten van bananen hun risico op een beroerte met 12 procent verminderen. Volgens de American Academy of Neurology hebben mensen die geen kalium innemen 1,5 keer meer kans op een beroerte. Potentium heeft geen invloed op een hemorragische beroerte door een plotselinge bloeding, maar het helpt wel bij ischemische beroerte (80% van de beroertes).

3. Het is goed voor je botten.

Volgens de National Osteoporosis Foundation is kalium in bananen goed voor de gezondheid van de botten. Magnesium in bananen is een van de belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van de botten.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, helpen het zuur-base-evenwicht in het lichaam te behouden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, helpen botten hun structuur te behouden. Met andere woorden, kaliuminname kan calciumverlies in botten voorkomen.

Het is ook aangetoond dat inname van calium de botdichtheid bij oudere vrouwen verbetert. Studies tonen aan dat langdurige inname van kalium verband houdt met een verminderd risico op osteoporose. Een andere Amerikaanse studie koppelt de inname van kalium aan het voorkomen van botverlies door veroudering.

4. Het helpt bij diarree.

Bananen helpen bij de behandeling van diarree door elektrolyten te vervangen. Deze vrucht is rijk aan kalium, dus het kan helpen bij het vervangen van verloren kalium.

Van bananen is bekend dat ze bijzonder effectief zijn bij zuigelingen en peuters met maagproblemen.

5. Het is goed voor de spijsvertering.

Bananen helpen de normale darmfunctie te herstellen. Bananen zijn goed voor een gezonde spijsvertering omdat ze rijk zijn aan vezels.Potentium speelt een belangrijke rol bij de spierfunctie.

Bananen zijn rijk aan onoplosbare en in water oplosbare vezels. Onoplosbare vezels voegen volume toe aan voedsel en zorgen voor een soepele beweging. Het helpt je ook om een ​​vol gevoel te krijgen na het eten. In water oplosbare vezels verbeteren de darmgezondheid. Het vertraagt ​​ook de opname van vet en koolhydraten, wat de bloedsuikerspiegel helpt.

Bananen zijn een rijke bron van fructo-oligosaccharide, een gratis bioticum dat zorgt voor goede bacteriën voor de darmen. Dit is effectief bij het verbeteren van de darmgezondheid. Ook kunnen volledig gekookte bananen effectiever zijn bij het behandelen van spijsverteringsproblemen.

Bananen zijn natuurlijke maagzuurremmers, dus ze neutraliseren maagzuur en helpen bij de behandeling van zweren. Een ander bestanddeel van bananen, leukocyanidine, vergroot de dikte van het maagslijmvlies en biedt extra bescherming tegen zweren.

Bananen zijn rijk aan ingrediënten die constipatie helpen behandelen. Bananen bevatten weinig zuur, dus ze helpen bij het verlichten van brandend maagzuur. De rijpe banaan kleeft aan de binnenwand van de gestimuleerde slokdarm om een ​​beschermende laag te vormen die brandend maagzuur kalmeert en geneest.

Er zijn echter enkele tegenstrijdige studies waarnaar verwezen kan worden. Ongekookte bananen kunnen constipatie veroorzaken of bestaande aandoeningen verergeren.

6. Het helpt bij het verlichten van katers.

Potentium is een van de mineralen die verloren gaan na alcoholgebruik en kan ook uitdroging veroorzaken. Het drinken van een bananenmilkshake met honing kan een kater snel genezen. Bananen kalmeren de maag en honing vult de uitgeputte suikerspiegel aan. Melk kalmeert en hydrateert het lichaam.

Vitamine B1 en B6 zijn twee voedingsstoffen die afnemen na alcoholconsumptie. Bananen zijn rijk aan deze voedingsstoffen en kunnen de symptomen van een kater helpen verminderen.

7. Het is goed voor het bleken van tanden.

Sommige onderzoeken tonen aan dat kalium, mangaan en magnesium in rijpe bananenschillen de tanden witter maken. Wrijf een paar minuten over de binnenkant van de huid op je tanden. Magnesium in bananen is ook goed voor de tandgezondheid.8. Het is effectief bij het verminderen van stress.

Potentium in bananen kan stress helpen verminderen omdat het de bloeddruk verlaagt. Ook kunnen bananen een ontspannend effect hebben omdat ze rijk zijn aan koolhydraten. Koolhydraten produceren serotonine, een neurotransmitter die je kalmeert.

Bananen bevatten ook dopamine, een chemische stof die het zenuwstelsel kalmeert en stress vermindert.

9. Goed voor onmiddellijke energievoorziening.

Bananen zijn rijk aan complexe koolhydraten, aminozuren, natuurlijke suikers en andere mineralen die de energie verhogen. De koolhydraten van de banaan komen langzaam in het bloed terecht, wat zorgt voor een continue energievoorziening.

Het is effectief om bananen te eten na het sporten. Bananen helpen de spieren te herstellen en het vasthouden van vocht in evenwicht te brengen. Studies tonen aan dat twee bananen genoeg energie kunnen leveren voor 90 minuten intensieve training.

Volgens een rapport van Appalachian State University kunnen bananen net zo goed zijn als sportdranken. Bovendien kunnen bananen volgens een rapport van de Harvard Medical School extra voordelen hebben die de meeste sportdranken niet hebben. De vrucht bevat antioxidanten en gezondere suikers (vezels en vitamine B6), die helpen om energie op peil te houden.

10. Helpt kanker te bestrijden.

Gele bananen zijn goed genoeg voor je gezondheid. Het kan echter beter zijn als bananen bruin worden en vlekken krijgen. De bruine banaan heeft meer tumornecrosefactor (TNF). Studies tonen aan dat TNF een antikankerverbinding is die helpt bij het bestrijden van abnormale cellen in het lichaam.

In een andere studie is bananenconsumptie in verband gebracht met een verminderd risico op darmkanker. Bananen zijn ook goed voor het voorkomen van nierkanker. Studies tonen aan dat vrouwen die vier tot zes bananen per week eten, het risico op nierkanker met 50% kunnen verminderen. Dit effect kan te wijten zijn aan antioxiderende fenolische verbindingen in bananen.

11. Goed voor de gezondheid van het oog.

Het vitamine A-gehalte van bananen beschermt het oogmembraan en helpt het hoornvlies.

12. Het is effectief bij het verlichten van menstruatiepijn.

Dit kan komen door kalium in bananen. Mineralen werken als spierverslappers en kunnen de baarmoederspieren ontspannen.

Bananen kunnen helpen bij spierkrampen veroorzaakt door menstruatie. En vitamine B6 en kalium kunnen het vasthouden van vocht en zwelling van de buik voorkomen.

13. Versterk uw immuunsysteem.

Bananen bevatten koper dat de immuniteit verbetert door cellen te beschermen tegen schade tijdens chemische reacties. Koper is een belangrijk onderdeel van het enzym dat ijzer metaboliseert, en ijzer is belangrijk voor het immuunsysteem.

Het bevat ook vitamine C, dat helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen. Deze vitamine beschermt witte bloedcellen tegen chemicaliën. Een andere belangrijke voedingsstof in bananen is foliumzuur. Deze voedingsstof is nodig voor de synthese van cytokines, een eiwit dat de immuunrespons reguleert.

Een andere studie laat zien dat magnesium in bananen ook een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem.

14. Het helpt u bij het stoppen met roken.

Hoge nicotinespiegels in het bloed zorgen ervoor dat u blijft roken. Dit veroorzaakt herhaling van ongezonde rookgewoonten. Het kalium en magnesium in bananen verlagen het nicotinegehalte in het bloed, waardoor rokers een impuls krijgen.

15. Het is goed voor diabetes.

Diabetespatiënten moeten in hun voeding letten op koolhydraten. Dit komt doordat koolhydraten de bloedsuikerspiegel sneller verhogen dan andere voedingsstoffen.

Bananen bevatten koolhydraten maar ook vezels. Deze vezel kan de vertering en opname van koolhydraten vertragen. Dit voorkomt een stijging van de bloedsuikerspiegel en houdt de bloedsuikerspiegel onder controle.

16. Het helpt bij de behandeling van bloedarmoede.

Vooral bloedarmoede tijdens de zwangerschap kan worden behandeld met foliumzuur. Foliumzuur in bananen voorkomt bloedarmoede bij zwangere vrouwen en verbetert de gezondheid van de foetus.Vitamine C in bananen helpt ook om ijzer goed op te nemen. IJzer is een ingrediënt dat helpt bij bloedarmoede. Vitamine B12 helpt bij de behandeling van kwaadaardige bloedarmoede. Bananen bevatten niet het aanbevolen vitamine B12-gehalte, maar de vitamine B6 in bananen is noodzakelijk voor een goede opname en opslag van vitamine B12. Ook helpt het koper in bananen ijzer te absorberen.

17. Het helpt bij koorts.

Overmatige diarree en braken zijn een van de meest voorkomende symptomen van koorts. Deze symptomen verminderen de kaliumspiegel van het lichaam en veroorzaken zwakte. Een kaliumrijke banaan kan een grote hulp zijn bij dit symptoom. Het kan ook het herstel versnellen door verloren elektrolyten te vervangen.

Flavonoïde verbindingen in deze vrucht helpen koorts te bestrijden door ontstekingen te verminderen en de immuunactiviteit te verhogen.

18. Ik voel me er goed bij.

Volgens onderzoek verbeteren bananen de gemoedstoestand omdat ze de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren. En vitamine B6 verlicht stress en angst. Bananen zijn een goede bron van tryptofaan en helpen bij de productie van serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd).

Veel vitamine B innemen kan depressie voorkomen. Potentium in bananen heeft een positief effect op hersenneuronen.

19. Het helpt bij de behandeling van aambeien.

Volgens het Pacific College of Oriental Medicine kan het dagelijks eten van bananen op een lege maag helpen bij de behandeling van aambeien. Het wordt aanbevolen om drie bananen per dag te gebruiken voor hemorragische aambeien.

20. Goed voor het behandelen van slapeloosheid.

Het kalium en magnesium in bananen helpen de spieren te ontspannen en de slaap te bevorderen. Tryptofaan van bananen werd gebruikt om slaapstoornissen te behandelen. Bananen bevatten ook complexe melatonine, die slapeloosheid helpt behandelen.

21. Helpt u bij het afvallen.

De vezels in bananen kunnen je helpen om af te vallen. Het helpt ook om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.22. Het is goed voor het hydrateren van uw huid.

Bananen zijn natuurlijke vochtinbrengende crèmes die goed zijn voor je huid. Vitamine A in bananen herstelt het verloren vocht en herstelt de beschadigde, doffe, droge huid.

Om de droge, doffe huid onmiddellijk te hydrateren, pureert u rijpe bananen en brengt u ze aan op uw gezicht. Uitsluiten dichtbij de ogen. Laat 20 tot 25 minuten staan ​​en spoel af met lauw water. Als je huid erg droog en afbladderend is, kun je hier honing toevoegen. Als je bananen en honing toevoegt, helpt het om pigmentvlekken te verwijderen.

23. Het is effectief tegen veroudering.

De voedingsstoffen in bananen helpen rimpels te verwijderen en je huid jong te houden.

Pureer avocado’s en bananen die rijk zijn aan vitamine A en E, die goed zijn om veroudering tegen te gaan. Breng het op de huid aan en spoel het 20 minuten later af met water. Zorg ervoor dat u het gebied rond de ogen uitsluit.

24. Het is goed voor voetverzorging.

De vochtinbrengende ingrediënten van bananen kunnen op de gespleten hiel worden gebruikt.

Prak gewoon twee rijpe bananen en leg ze op droge voeten. Laat 10 minuten intrekken en spoel de voeten af ​​met koud water.

25. Het helpt gezwollen ogen.

De voedingsstoffen in bananen kunnen de bloedvaten onder de ogen helpen kalmeren en gezwollen ogen verminderen. Je kunt een halve banaan pletten en op de aangetaste plek leggen. Laat 15 tot 20 minuten intrekken. Het kalium in bananen ontlast overtollig vocht onder de huid.

Je kunt ook bananenschil aanbrengen in plaats van gepureerde bananen.

26. Helpt bij het exfoliëren.

Bananenscrub kan worden voorbereid om de huid te exfoliëren. Het is rijk aan antioxidanten en helpt bij het verwijderen van dode huidcellen.

Het volgende is een bananenscrubmethode die je thuis kunt bereiden.Meng gepureerde bananen en 1 eetlepel suiker goed. Breng het op de huid aan en wrijf het in een cirkel. Bananen hydrateren de droge huid en verwijderen dode huidcellen.

27. Helpt bij de behandeling van jeukende huid, wratten en psoriasis.

Voor jeukende huid, wrijf de binnenkant van de bananenschil in het gebied om deze te verlichten.

Om wratten en psoriasis te behandelen, brengt u bananenschil aan op het gebied en wrijft u tweemaal daags gedurende 10-15 minuten. Het is echter geen volledig medisch geverifieerde methode, dus raadpleeg uw dermatoloog voordat u deze toepast.

28. Het helpt je te slapen.

Melatonine is het slaapverwekkende hormoon van het lichaam en tryptofaan is het aminozuur dat nodig is om dit slaaphormoon te produceren.

Het eten van bananen een paar uur voordat je naar bed gaat, helpt je te slapen.

29. Het is goed voor je haar.

Bananen bevatten foliumzuur dat je haar glanzend maakt. Foliumzuur houdt je haar vochtig. De kalium- en andere natuurlijke oliën van bananen helpen ook de gezondheid van het haar te verbeteren.

Extra informatie

Leuk feit over bananen.

  • Bananen zijn radioactief materiaal omdat ze een hoog kaliumgehalte hebben. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken, want het is een heel klein onderdeel. Volgens Britse media moeten er 10 miljoen tegelijk worden opgegeten om te sterven aan de stralingsblootstelling van bananen. Er wordt ook gezegd dat 274 per dag gedurende 7 jaar moet worden gegeten om chronische blootstelling aan straling te bereiken.
  • Er zijn ongeveer 1000 soorten bananenplanten over de hele wereld.
  • Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 100 miljard bananen geconsumeerd.Wat zijn de andere toepassingen van bananen?

Bananen hebben niet alleen een functie voor fruit, maar ook voor andere delen van bananenplanten.

Bananenbloem – Ook wel bananenknoppen genoemd, dit extract kan worden gebruikt om infectie te voorkomen.

Bananenbladeren – Bladeren kunnen worden gebruikt om voedsel te serveren. Het kan ook worden gebruikt om deegvormen te maken voordat u gaat frituren.

Bananenstelen – Bananenstelen bevatten veel vezels en kunnen worden gebruikt om constipatie te behandelen.

Wat zijn de bijwerkingen van het eten van te veel bananen?

Hoofdpijn en slaperigheid

De aminozuren in bananen kunnen de bloedvaten vergroten en hoofdpijn veroorzaken. Het bevat ook tryptofaan, dus te veel eten kan slaperigheid veroorzaken.

Een slechte tand

Bananen bevatten veel suiker, dus als je je tanden niet goed poetst, kun je gaatjes veroorzaken.

Hyperkaliëmie

Overmatige consumptie van kalium kan leiden tot hyperkaliëmie, een symptoom van spierzwakte en een onregelmatige hartslag. Om deze bijwerkingen echter te laten optreden, moeten 43 bananen gestaag per dag worden gegeten. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over uw normale bananendieet.

Bloed suiker

Overmatige consumptie van bananen kan de bloedsuikerspiegel verhogen. Bananen hebben vezels die dit effect tegengaan, maar het is niet goed om te veel te eten. Patiënten met diabetes moeten opletten en een arts raadplegen.

Nieraandoening

Eet minder bananen als u een nieraandoening heeft. Dit komt doordat beschadigde nieren kalium in het bloed ophopen, waardoor hartcomplicaties ontstaan. U moet een arts raadplegen voordat u gaat eten.

Show Buttons
Hide Buttons