Waarom is zalm gezond? Lees hier de 18 voordelen

Waarom is zalm gezond? Lees hier de 18 voordelen

zalm gezond

1. Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren.

Zalm is een van de beste bronnen van EPA, DHA.

In tegenstelling tot de meeste andere vetten, worden omega-3-vetten als essentieel beschouwd. Met andere woorden, het lichaam kan het niet produceren, dus het moet uit de voeding worden geconsumeerd.

EPA, DHA hebben verschillende gezondheidsvoordelen, zoals verminderde ontsteking, verlaagde bloeddruk, verminderd risico op kanker en verbeterde werking van de cellen die de slagaders vormen.

2. Zalm is een geweldige bron van eiwitten.

Zalm is rijk aan hoogwaardige eiwitten.

Eiwitten zijn, net als omega-3-vetten, een essentiële voedingsstof in uw dieet.

Eiwitten spelen een aantal belangrijke rollen in het lichaam, waaronder het helpen van het lichaam om te genezen, de gezondheid van de botten te beschermen en de spiermassa te behouden tijdens gewichtsverlies en veroudering.

Zalm bevat 22 tot 25 gram eiwit.

3. Zalm is rijk aan vitamine B.

Zalm is een geweldige bron van vitamine B.

Zalm bevat vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6, vitamine B9 (foliumzuur) en vitamine B12.Vitamine B helpt ingenomen voedsel om te zetten in energie, DNA te produceren en te repareren en ontstekingen te verminderen. Zalm komt het meest voor in vitamine B3 (niacine) en vitamine B6. Vitamine B3 helpt het cholesterolgehalte te verlagen en vitamine B6 verbetert de gezondheid van de hersenen. Zalm is ook rijk aan B12, wat essentieel is voor de functies van de hersenen en het zenuwstelsel, de hormonale balans en verschillende metabolische functies.

4. Zalm is rijk aan kalium.

Zalm heeft een vrij hoog kaliumgehalte.

Van zalm is bekend dat het meer kalium bevat dan dezelfde hoeveelheid bananen.

Potarium helpt de bloeddruk onder controle te houden en vermindert het risico op een beroerte.

Bovendien helpt kalium de bloeddruk onder controle te houden en overmatige waterretentie te voorkomen.

Studies tonen aan dat mensen met een tekort aan kalium een ​​hogere bloeddruk hebben dan normale mensen.

5. Zalm bevat selenium.

Selenium wordt beschouwd als sporenelementen en er is slechts een kleine hoeveelheid nodig in het lichaam. Toch is het belangrijk om voldoende selenium uit je voeding te halen.

Een van de belangrijke functies van selenium is het in stand houden van de schildklierfunctie. Dit essentiële sporenmineraal beschermt de schildklier tegen oxidatieve schade tijdens de synthese van schildklierhormoon.

6. Zalm bevat astaxanthine, een antioxidant.

Astaxanthine is een verbinding die verband houdt met sterke gezondheidseffecten. Astaxanthine behoort tot de carotenoïdenfamilie van antioxidanten.

De roze kleur van zalm komt door de aanwezigheid van astaxanthine, een carotenoïde antioxidant. In tegenstelling tot andere caroteen en carotenoïden, wordt astaxanthine in het menselijk lichaam niet omgezet in retinoïden.

Astaxanthine is een antioxidant die goed is voor het voorkomen van cardiovasculaire, immuun-, inflammatoire en neurodegeneratieve ziekten.

Van astaxanthine is ook bekend dat het huidbeschadiging voorkomt en helpt bij veroudering.

7. Zalm kan het risico op hartaandoeningen verminderen.

Zalm is een rijke bron van omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en kalium. kalium en omega-3 en 6-vetzuren dragen in hoge mate bij aan de gezondheid van het hart door arteriële ontsteking te verminderen, cholesterol te verlagen en de bloeddruk op peil te houden. Potarium helpt de bloeddruk onder controle te houden en voorkomt overmatige vochtretentie. Daarom kan het regelmatig eten van zalm het risico op hartgerelateerde ziekten zoals een hartaanval, beroerte, aritmie en hoge bloeddruk aanzienlijk verminderen.

8. Zalm kan u helpen uw gewicht onder controle te houden.

Door regelmatig zalm te eten, kun je afvallen en dit behouden.

Na het eten van eiwitrijk voedsel zoals zalm, is de stofwisseling hoger dan bij andere voedingsmiddelen.

Studies tonen aan dat omega-3-vetten gewichtsverlies kunnen bevorderen en buikvet kunnen verminderen bij mensen met overgewicht.

Zalm is ook vrij laag in calorieën.

Samenvattend kan het eten van zalm helpen om het gewicht onder controle te houden door de eetlust te verminderen, de stofwisseling te verhogen en de insulinegevoeligheid te verhogen.

9. Zam kan ontstekingen helpen bestrijden.

Zalm kan een krachtig wapen zijn tegen ontstekingen.

Veel deskundigen zijn van mening dat ontsteking de oorzaak is van de meeste chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en kanker.

Studies hebben aangetoond dat het eten van zalm helpt bij het verminderen van ontstekingsmarkers bij mensen die het risico lopen deze ziekten te ontwikkelen.

10. Zalm kan de gezondheid van je hersenen helpen.

Studies tonen aan dat het opnemen van zalm in uw dieet de hersenfunctie kan verbeteren.

Salmon’s DHA werkt met vitamine A, vitamine D en selenium om de hersenfunctie te verbeteren. Omega-3-vetzuren kunnen helpen bij ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Ook kan het eten van zalm tijdens de zwangerschap de ontwikkeling en gezondheid van de foetale hersenen verbeteren.

Van gezonde vette vis en visolie is vastgesteld dat ze depressieve symptomen verminderen, de gezondheid van de foetale hersenen tijdens de zwangerschap beschermen en geheugenverlies door veroudering vertragen.

Een onderzoek onder mensen van 65 jaar en ouder toonde aan dat het eten van meer dan twee keer per week vis de verouderingsgerelateerde geheugenproblemen met 13 procent langzamer vermindert.

Een andere studie wees uit dat mensen die regelmatig vis eten, meer grijze stof hebben dan de hersenen van normale mensen.11. Zalm kan je lichaam helpen de slaap onder controle te houden.

Zalm bevat een aminozuur dat tryptofaan wordt genoemd. Volgens de MedlinePlus-website van de National Library of Medicine is tryptofaan een essentieel aminozuur. Tryptofaan helpt bij de aanmaak van melatonine en serotonine. Met andere woorden, het speelt een belangrijke rol in lichaamsfuncties zoals stemmingscontrole en slaapcyclus.

12. Zalm helpt beschadigd weefsel te herstellen.

Zalm is een goede bron van eiwitten. De componenten van de botten, spieren, kraakbeen, huid en bloed van ons lichaam hebben eiwitten nodig. Eiwitten helpen het lichaam bij het opbouwen en herstellen van weefsel na een blessure, beschermen de gezondheid van de botten en behouden de spiermassa. Het handhaaft ook een gezonde stofwisseling en verbetert de botdichtheid en kracht.

13. Zalm helpt kanker te behandelen.

Zalm wordt beschouwd als een superfood op basis van het gehalte aan omega-3-vetzuren. Medisch is bewezen dat omega-3-vetzuren een significant effect hebben op kankercellen en tumoren kunnen doden. Omega-3-vetzuren kunnen helpen bij bepaalde vormen van kanker, zoals huidkanker, prostaatkanker, darmkanker, leverkanker, door UVB veroorzaakte huidkanker en hersentumoren.

14. Zalm helpt ontstekingen van de gewrichten te bestrijden.

De omega-3-vetzuren van zalm helpen verschillende inflammatoire gewrichtsaandoeningen, waaronder artrose, te verminderen. Zalm bevat een kleine groep eiwitten die fysiologisch actieve peptiden worden genoemd. Van een van deze fysiologisch actieve peptiden, calcitonine genaamd, is bekend dat het de collageensynthese in menselijk osteoartritiskraakbeen helpt verhogen, reguleren en stabiliseren.

15. Zalm helpt je gezichtsvermogen te verbeteren.

Zalm, rijk aan omega-3-vetzuren en vitamine A, is een goede voeding voor je ogen. Regelmatige consumptie van zalm kan helpen bij de behandeling van droge ogen en verouderingsgerelateerde maculaire degeneratie (AMD).

16. Zalm is goed voor je huid.

Zalm is goed voor de gezondheid van de huid door de aanwezigheid van vetzuren en vitamine A. Deze gezonde vetten verbeteren de kwaliteit en gezondheid van de huid. Omega-3-vetzuren, samen met carotenoïde antioxidanten in astaxanthine, verminderen de schade aan de vrije radicalen die veroudering veroorzaken aanzienlijk.

17. Zalm is goed voor de immuniteit.

De combinatie van omega 3, selenium, vitamine A en D is de sleutel tot het verbeteren van de immuniteit. Meer dan twee keer per week zalm eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en cognitieve achteruitgang verkleinen.

18. Zalm is vooral goed tijdens de zwangerschap.

Het eten van zalm tijdens de zwangerschap of borstvoeding kan de ontwikkeling van de foetale hersenen bevorderen. De reden is dat zalm rijk is aan onverzadigd vet, DHA.

Show Buttons
Hide Buttons