Waarom is watermeloen gezond? Lees hier de 19 voordelen

Waarom is watermeloen gezond? Lees hier de 19 voordelen

is watermeloen gezond

1. Watermeloen is goed voor de gezondheid van het hart.

Studies hebben aangetoond dat het dagelijks eten van een plakje watermeloen de opbouw van slechte cholesterol in je lichaam kan helpen voorkomen, wat hartaandoeningen kan helpen voorkomen. Regelmatige consumptie van watermeloen vermindert de ophoping van vet in de bloedvaten.

Deze eigenschappen kunnen te wijten zijn aan citrulline, een chemische stof die in deze vrucht wordt aangetroffen. Studies hebben aangetoond dat citrulline gunstige effecten kan hebben op atherosclerose. Van citrulline is ook gevonden dat het aderverkalking bij postmenopauzale vrouwen vermindert.

2. Watermeloen helpt ontstekingen te behandelen.

Een andere belangrijke stof die in watermeloen wordt aangetroffen, is lycopeen, dat grote voordelen heeft. In een Amerikaans onderzoek bleek lycopeen ontstekingsremmende eigenschappen te hebben.

Van de verschillende carotenoïden wordt lycopeen als een uitstekende voedingsstof beschouwd. Het is bekend dat de effecten van lycopeen op ontstekingen veel beter zijn dan die van bètacaroteen.

3. Watermeloen helpt je gehydrateerd te blijven.

Vraag je je af welk percentage watermeloen water is? Watermeloen bestaat voor 90% uit water, waardoor het een van de beste bronnen van vocht is. Watermeloen is veel beter dan alcohol of cafeïne omdat het een diureticum is. Deze vrucht verhoogt het plassen zonder de nieren te belasten.4. Watermeloen helpt kanker te voorkomen.

Een studie toonde aan dat het lycopeen in watermeloen het risico op kanker vermindert. Lycopeen is het pigment dat watermeloen zijn karakteristieke rode kleur geeft en omdat het een krachtige antioxidant is, voorkomt het de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

Watermeloen is rijk aan lycopeen, dat vrije radicalen bestrijdt en veel soorten kanker voorkomt. Een studie toonde aan dat lycopeen bijzonder beschermend was tegen prostaatkankercellen.

5. Watermeloen helpt spierpijn te verlichten.

Een van de vele voordelen van watermeloen is dat het elektrolyten en het aminozuur citrulline bevat, wat kan helpen bij het verlichten van spierpijn. Een Iraans onderzoek wees uit dat citrulline in watermeloen kan helpen spiervermoeidheid te verminderen.

Van citrulline is gevonden dat het spierpijn verlicht door het proces van melkzuurverwijdering te versnellen. Het eten van watermeloen kan je spieren meer zuurstof geven. Dit betekent dat je spieren sneller herstellen.

6. Watermeloen bevordert de spijsvertering.

Watermeloen bevat een enorme hoeveelheid water, wat kan helpen bij de spijsvertering. Deze vrucht bevat ook vezels, die de spijsvertering bevorderen en constipatie voorkomen.

7. Watermeloen is goed voor zwangere vrouwen.

Watermeloen verlicht brandend maagzuur, een veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Het kan ook helpen om ochtendmisselijkheid te verlichten. De mineralen in deze vrucht kunnen ook helpen spierkrampen te voorkomen.

8. Watermeloen is goed voor het voorkomen van maculaire degeneratie.

Watermeloen is een uitstekende bron van lycopeen, waarvan is aangetoond dat het het risico op maculaire degeneratieve ziekte vermindert.Een studie suggereerde lycopeen als een mogelijke behandeling voor oogziekten zoals maculaire degeneratie. (Hier is verder onderzoek nodig.)

Antioxidanten zijn essentieel voor de gezondheid van de ogen omdat ze bescherming bieden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen verslechteren de oogfunctie en kunnen in ernstige gevallen zelfs leiden tot blindheid. Lycopeen, een krachtige antioxidant, voorkomt deze aandoening.

9. Watermeloen is effectief bij het voorkomen van astma.

Lycopeen, een van de belangrijkste antioxidanten, helpt het lichaam te reageren op de kou. Van deze antioxidanten is aangetoond dat ze de terugval van astma bij kinderen verminderen.

Een onderzoek onder 17 volwassenen met astma wees uit dat lycopeen effectief kan zijn bij de behandeling van deze aandoeningen.

Volgens rapporten kan een adequate inname van lycopeen en vitamine A mensen met astma ten goede komen.

10. Watermeloen is goed voor bloeddrukcontrole.

Watermeloen is een rijke natuurlijke bron van citrulline. Volgens één onderzoek is citrulline nauw verwant aan arginine, een aminozuur dat essentieel is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Mensen die watermeloen consumeerden, vertoonden ook verhoogde argininespiegels, die waarschijnlijk werden omgezet van citrulline.

Watermeloen is ook een goede bron van kalium, waarvan bekend is dat het een hoge bloeddruk verlaagt. Kalium is een elektrolyt dat de bloeddruk reguleert tijdens lichamelijke inspanning.

11. Watermeloen verbetert de gezondheid van huid en haar.

Watermeloen is een goede bron van vitamine C, een essentiële voedingsstof voor de collageensynthese. Collageen heeft de eigenschappen om de huid soepel te houden en het haar te versterken.

Duitse studies tonen aan dat lycopeen en bètacaroteen de huid kunnen beschermen tegen zonnebrand. Van bètacaroteen is ook bekend dat het bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis en vitiligo voorkomt.

Vitamine A in watermeloen is een andere belangrijke voedingsstof die bijdraagt ​​aan de gezondheid van de huid. Het herstelt en creëert nieuwe huidcellen.

12. Watermeloen helpt de gezondheid van de botten te verbeteren.

Een van de vele voordelen van vitamine C is dat het helpt bij bot- en wondgenezing. Een studie in Zwitserland wees uit dat lycopeen osteoporose en fracturen kan voorkomen.

Bovendien is vitamine A in watermeloen in verband gebracht met botgroei.

13. Watermeloen kan je helpen gewicht te verliezen.

Een van de gezondheidsvoordelen van watermeloen is dat het helpt bij gezond gewichtsverlies. Door het hoge watergehalte kan het je vullen met minder calorieën. Water versnelt je stofwisseling en spoelt gifstoffen en vetten weg, wat uiteindelijk kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Watermeloen heeft minder dan 1 gram vet en geen cholesterol. Het bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels, waardoor het een geweldig voedsel is om af te vallen.

14. Watermeloen helpt de immuniteit te verhogen.

Watermeloen, rijk aan vitamine C, versterkt het immuunsysteem van het lichaam. Deze vrucht bevat ook vitamine B6, dat het immuunsysteem helpt om antilichamen aan te maken. Watermeloen bevat ook vitamine A, dat het immuunsysteem reguleert en beschermt tegen infecties.

15. Watermeloen is goed voor de seksuele gezondheid.

Het aminozuur citrulline in watermeloen ontspant en verwijdt de bloedvaten, wat kan helpen bij de behandeling van erectiestoornissen. Citrulline wordt omgezet in arginine, een voorloper van stikstofmonoxide, dat helpt de bloedvaten te verwijden.

Een Italiaanse studie wees uit dat citrullinesupplementen de erectiele hardheid verbeterden bij mannen met milde erectiestoornissen.

Watermeloen kan ook fungeren als een natuurlijke Viagra. De fytonutriënten in watermeloen reageren met het lichaam om deze reactie te veroorzaken.

16. Watermeloen voorkomt celbeschadiging.

Lycopeenrijke watermeloen beschermt cellen tegen celbeschadiging. Lycopeen bestrijdt vrije radicalen en voorkomt celbeschadiging.17. Watermeloen is geweldig om een ​​zonnesteek te voorkomen.

Vanwege het hoge watergehalte is het bekend dat watermeloen hoge koorts voorkomt.

Watermeloen is een van de weinige vruchten die warmte afvoert en prikkelbaarheid en dorst lest.

18. Watermeloen is goed voor gezond tandvlees.

Vitamine C in watermeloen houdt haarvaten en tandvlees gezond. Vitamine C-tekort kan bloedend tandvlees en gingivitis (ontsteking van het tandvlees) veroorzaken, en watermeloen kan deze aandoeningen helpen voorkomen.

Bovendien kan de vitamine C in watermeloen bacteriën in je mond doden die kunnen leiden tot tandvleesontstekingen.

19. Watermeloen is geweldig om het energieniveau te verhogen.

Watermeloen is een goede bron van B-vitamines, die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie van het lichaam. Omdat deze vrucht weinig calorieën en veel energie bevat, helpt het je om de hele dag actief te blijven.

Een andere eigenschap van watermeloen is kalium. Kalium heeft een elektrolyteffect dat vermoeidheid verlicht.

Voedingsstoffen van watermeloen per 100g

 • Calorie: 30 Kcal
 • Vet: 0,2 g
 • Verzadigd vet: 0 g
 • Cholesterol: 0 mg
 • Natrium: 1 mg
 • Kalium: 112 mg
 • Koolhydraten: 8 g
 • Voedingsvezels: 0,4 g
 • Suiker: 6 gram
 • Eiwit: 0,6 g
 • Vitamine C: 8,1 mg
 • Calcium: 7 mg
 • IJzer: 0,2 mg
 • Magnesium: 10 mgBijwerkingen / voorzorgsmaatregelen van watermeloen

Watermeloen is rijk aan lycopeen. Eet watermeloen dus niet te veel. Kan leiden tot misselijkheid, diarree, braken en indigestie. Deze symptomen kunnen ernstiger zijn bij oudere mensen met een zwak spijsverteringsstelsel.

Watermeloen bevat veel kalium. Het consumeren van te veel kalium kan leiden tot cardiovasculaire problemen. Mogelijke symptomen zijn onder meer stenen, een zwakke pols, een onregelmatige hartslag en een hartaanval.

Overmatige consumptie van watermeloen kan de bloeddruk van uw lichaam verlagen. Mensen die geassocieerd worden met lage bloeddruk moeten voorzichtig zijn met het eten van watermeloen.

Het consumeren van watermeloen kan bij sommige mensen ook een allergische reactie veroorzaken. Symptomen zijn onder meer een milde uitslag, anafylaxie en zwelling van het gezicht. Mensen die allergisch zijn voor wortelen en komkommers kunnen ook allergisch reageren op watermeloen.

Watermeloen bevat een speciaal type suiker, sorbitol genaamd. Mensen die sorbitol niet verdragen, kunnen diarree of indigestie krijgen als ze watermeloen consumeren.

Overmatige consumptie van watermeloen kan de hoeveelheid water in het lichaam verhogen. Als overtollig water niet uit het lichaam wordt uitgescheiden, kan het bloedvolume toenemen. Dit kan de zwelling verergeren en vermoeidheid veroorzaken.

Omdat watermeloen zoet en lekker is, is het gemakkelijk om veel te consumeren. Het is echter niet goed om te veel van welk voedsel dan ook te eten. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te eten en niet te overdrijven.

Show Buttons
Hide Buttons