Waarom is sesamzaad gezond? Lees hier de 22 voordelen

Waarom is sesamzaad gezond? Lees hier de 22 voordelen

sesamzaad gezond

1. Sesamzaad is een eiwitrijk vegetarisch gerecht.

Sesamzaad is een goede bron van voedingseiwitten en 20% van de zaden zijn aminozuren. Daarom zijn sesamzaadjes perfect voor een eiwitrijk vegetarisch dieet.

2. Sesamzaad helpt diabetes te voorkomen.

Sesamzaad bevat magnesium en andere voedingsstoffen die diabetes voorkomen.

Studies tonen aan dat magnesium een ​​positief effect kan hebben op het beheersen van diabetessymptomen.

Extracten van vetzuren en zaden die aanwezig zijn in sesamzaad kunnen een betere werking van voorgeschreven medicijnen bij diabetespatiënten bevorderen, waaronder glybenchlamide. Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan diabetes type 2. Sesamzaad maakt medicijnen effectiever in het lichaam en houdt insuline en glucose in het bloed onder controle.

3. Sesamzaad helpt bij de behandeling van bloedarmoede.

Sesamzaad is rijk aan ijzer. Daarom worden sesamzaadjes sterk aanbevolen voor mensen die aan bloedarmoede lijden.

4. Sesamzaad is goed voor de cardiovasculaire gezondheid.

Sesamzaad voorkomt atherosclerotische laesies, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart.Sesamzaad bevat een antioxidant en ontstekingsremmende stof genaamd sesamol.

Sesamzaad is rijk aan oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat helpt het slechte cholesterol te verlagen en het goede cholesterol in het lichaam te verhogen. Dit helpt het risico op coronaire hartziekte en beroerte te voorkomen.

5. Sesamzaad is nuttig voor kanker.

Sesamzaad bevat magnesium dat een kankerbestrijdende werking heeft. Het bevat ook een bestanddeel tegen kanker dat fytaat wordt genoemd. Deze verbinding minimaliseert de effecten van vrije radicalen, een potentieel gevaarlijk metabolisch bijproduct van het lichaam. Grote hoeveelheden vrije radicalen in het lichaam veroorzaken kanker zoals leukemie, darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, longkanker en alvleesklierkanker, evenals vroegtijdige veroudering, hartaandoeningen en cognitieve stoornissen. Daarom kan het eten van sesamzaad deze ziekten voorkomen.

6. Sesamzaad is goed voor de spijsvertering.

Sesamzaad is rijk aan vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering. Een hoog vezelgehalte helpt bij een soepele darmfunctie en verlicht constipatie.

7. Sesamzaad helpt bij reumatoïde artritis.

Sesamzaad bevat koper, een essentieel mineraal in het antioxidant-enzymsysteem, dat pijn en zwelling geassocieerd met artritis vermindert. Koper helpt ook bloedvaten, botten en gewrichten.

8. Sesamzaad is goed voor de gezondheid van de luchtwegen.

Magnesium in sesamzaad voorkomt krampen in de luchtwegen om astma en andere aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen.9. Sesamzaadjes beschermen tegen stralingsschade.

Een van de unieke voordelen van het regelmatig eten van sesamzaad is dat het organen beschermt tegen de schadelijke effecten van straling, omdat het een stof bevat die sesamol wordt genoemd. Straling kan celmutaties veroorzaken die veel degeneratieve ziekten kunnen veroorzaken. Sesamolgehalte beschermt DNA en voorkomt kanker door celmutaties.

10. Sesamzaad is goed voor de gezondheid van de botten.

Sesamzaad bevat zink dat de botmineraaldichtheid en de gezondheid van de botten verhoogt. Een tekort aan dit mineraal kan osteoporose veroorzaken. Sesamzaad is ook een geweldige bron van calcium, een essentieel sporenmineraal voor de gezondheid van de botten.

Sesam is een aanbevolen dieet voor mensen die al een botziekte hebben. Sesamzaad herstelt slopende botten zoals osteoporose of botbeschadiging. Het kan ook botten versterken en de aanmaak van nieuwe botmaterialen bevorderen.

11. Sesamzaad is goed voor de mondgezondheid.

Vetzuren die aanwezig zijn in sesamzaad kunnen convergerende en antibacteriële effecten hebben wanneer ze worden afgebroken en vrijkomen uit de mond wanneer ze worden gekauwd. Een van de meest voorkomende bacteriën die de mondgezondheid negatief kunnen beïnvloeden, is streptococcus aureus. Het eten van sesamzaad is direct gerelateerd aan het verminderen van de aanwezigheid van bacteriën in de mond.

12. Sesamzaad helpt de effecten van alcohol teniet te doen.

Sesamzaad helpt bij het afbreken van schadelijke effecten die alcohol- en lichaamsverslaving in de lever veroorzaken.

13. Sesamzaadjes zijn goed voor je mentale gezondheid.

Sesamzaad bevat veel voedingsstoffen die stressverlichtende eigenschappen hebben.

Mineralen zoals magnesium en calcium werken als anti-epileptica door de spierfunctie, samentrekking en ontspanning te regelen.

Thiamine (vitamine B1) heeft een kalmerend effect dat helpt bij een goede neurale functie. Dit vitaminetekort kan spierkrampen en depressie veroorzaken.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat betrokken is bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die slaappatronen en stemmingen regelt. Als de productie van serotonine en de overdracht van de hersenen niet normaal zijn, kan dit angst en depressie veroorzaken.

14. Sesamzaad helpt het cholesterolgehalte te verlagen.

Zwarte sesamzaadjes helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Deze omvatten twee stoffen, Sesamine en Sesamolin, die behoren tot een textielgroep genaamd Lignan. Lignan-voedingsmiddelen hebben een cholesterolverlagend effect omdat ze rijk zijn aan vezels.

Zwarte sesamzaadjes bevatten ook een plantaardig bestanddeel dat plantaardige sterolen wordt genoemd en die een structuur heeft die lijkt op cholesterol. Inname van zwarte sesam verlaagt niet alleen het cholesterolgehalte in het bloed, maar vermindert ook het risico op bepaalde soorten kanker.

15. Sesamzaad helpt de bloeddruk te verlagen.

Hoge bloeddruk is tegenwoordig een veelvoorkomend gezondheidsprobleem voor vrouwen en mannen van verschillende leeftijden. Studies tonen aan dat het eten van sesamzaad kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk. Magnesium in sesamzaad helpt de bloeddruk te verlagen.

16. Sesamzaad is rijk aan vezels.

Sesamzaad is rijk aan vezels. Voldoende vezelinname bevordert de spijsvertering, voorkomt bepaalde vormen van kanker, zorgt voor een gezond hart en reguleert diabetes type 2.17. Sesamzaadjes zijn goed voor ontstekingen.

Sesamine, een stof die voorkomt in sesamzaad, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot obesitas, kanker en verhoogt het risico op hart- en nieraandoeningen.

Koperrijke sesamzaadjes helpen ook bij het bestrijden van verschillende ontstekingsziekten zoals artritis. Koper is ook essentieel voor het versterken van de bloedvatwanden. Dit komt omdat hoe dunner de vaatwand, hoe groter de kans dat deze breekt. Het versterkt ook botten en gewrichten.

Een ander voordeel van het consumeren van koper is dat het de ijzeropname verhoogt, niet mineralen die gemakkelijk te consumeren zijn. IJzer is het hoofdbestanddeel van hemoglobine en een gebrek aan ijzer in het lichaam kan leiden tot bloedarmoede. Koper is essentieel om bloedarmoede en andere gerelateerde ziekten te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding van het lichaam optimaal werkt en dat alle organen de optimale hoeveelheid zuurstof krijgen.

18. Sesamzaad is een rijke bron van vitamine B.

Sesamzaad is rijk aan vitamine B. Vitamine B is verantwoordelijk voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de bevordering van het metabolisme en de regulering van de celfunctie. Sesamzaad helpt je om aan de dagelijkse dosis van verschillende vitamine B-groepen te voldoen, zoals thiamine, niacine, vitamine B6.

19. Sesamzaad helpt oxidatieve stress te elimineren.

Regelmatige consumptie van sesamzaad kan de antioxidanten in het bloed verhogen, oxidatieve stress verlichten en verschillende chronische ziekten voorkomen.

20. Sesamzaad helpt de immuniteit te verbeteren.

Sesamzaad is een rijke bron van verschillende voedingsstoffen zoals selenium, koper, zink, ijzer, vitamine B6 en vitamine E, die een belangrijke rol spelen bij de productie van witte bloedcellen om infecties te bestrijden.21. Sesamzaad verbetert de metabolische functie.

Metabolisme is de kern van gezondheid. Metabolisme houdt het lichaam sterk en zorgt voor een hoog energieniveau dat intern kan worden gebruikt voor cellulaire functie. Het verhoogt ook de mobiliteit en activiteit en bevordert de celgroei. De rijke vezels van sesamzaad verbeteren de metabolische functie van het lichaam.

22. Sesamzaad helpt de haargroei en de gezondheid van de huid.

Zink, rijk aan sesamzaad, is een belangrijk bestanddeel bij de vorming van collageen, een verbinding die de huid, het haar en het spierweefsel versterkt en activeert.

Sesamzaad bevat ook essentiële vetzuren zoals omega 3, omega 6 en omega 9 die de haargroei bevorderen.

Voedingsfeiten per 100 g sesamzaad

 • Energie 573Kcal (29%)
 • Koolhydraten 23,45g (18%)
 • Eiwit 17,73 g (32%)
 • Totaal vet 49,67 g (166%)
 • Cholesterol 0 mg (0%)
 • Voedingsvezels 11,8 g (31%)
 • Foliumzuur 97 µg (25%)
 • Niacine 4,515 mg (28%)
 • Pantotheenzuur 0,050 mg (1%)
 • Pyridoxine 0,790 mg (61%)
 • Riboflavine 0,247 mg (19%)
 • Thiamine 0,791 mg (66%)
 • Vitamine A 9 IE (<1%)
 • Vitamine C 0 (0%)
 • Vitamine E 0,25 mg (2%)
 • Natrium 11 mg (1%)
 • Kalium 468 mg (10%)
 • Calcium 975 mg (98%)
 • Koper 4.082 mg (453%)
 • IJzer 14,55 mg (182%)
 • Magnesium 351mg (88%)
 • Mangaan 2,460 mg (107%)
 • Fosfor 629 mg (90%)
 • Selenium 34,4 µg (62,5%)
 • Zink 7,75 mg (70%)

Show Buttons
Hide Buttons