Waarom zijn zonnebloempitten gezond? Lees hier de 7 voordelen

Waarom zijn zonnebloempitten gezond? Lees hier de 7 voordelen

Zijn zonnebloempitten gezond?

1. Zonnebloempitten verlagen het cholesterolgehalte.

Zonnebloempitten zijn rijk aan enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren, die de stofwisseling en accumulatieprocessen kunnen beïnvloeden.

Verzadigde vetten bevatten veel boter, margarine, enz. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten kan het cholesterolgehalte verlagen.

Zonnebloempitten kunnen het slechte cholesterol (LDL) in het lichaam verlagen. Dalende cholesterol heeft een positief effect op de gezondheid van het hart.

2. Zonnebloempitten zijn goed voor de cardiovasculaire gezondheid.

Zonnebloempitten kunnen helpen het cholesterolgehalte in het bloed onder controle te houden. Een laag cholesterolgehalte betekent een laag risico op atherosclerose en andere hartaandoeningen. Zonnebloempitten hebben ook antihypertensieve effecten.

Deze zaden bevatten plantaardige chemicaliën zoals helicanthine, dat bepaalde eiwitten, vitamine E en vrije radicalen uit het bloed verwijdert. Eiwitten in zonnebloempitten (zoals pepsine en pan-creatine) blokkeren ook angiotensine-1-conversie-enzymen (ACE). Dit is een vaatvernauwend materiaal dat de bloedvaten vernauwt en de bloeddruk verhoogt.

Het eten van voedsel dat goed is voor angiotensine-1-conversie-enzymremmers (ACE-remmers) kan helpen bij hartproblemen zoals hoge bloeddruk, ischemische aanvallen en aritmieën.3. Zonnebloempitten hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Zonnebloemolie en zaden staan ​​bekend om hun ontstekingsremmende werking omdat ze actief tocoferol (vitamine E), linolzuur, triterfen en andere polyfenolische verbindingen bevatten.

Hoge bloedglucosespiegels in het lichaam kunnen ontstekingen veroorzaken. Zonnebloempitten zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor de opname van voedingsstoffen uit voedsel wordt vertraagd en bloedsuikerspiegel na de maaltijd wordt voorkomen.

4. Zonnebloempitten kunnen een goede snack zijn voor diabetici.

Het eten van de juiste voeding is essentieel om diabetes onder controle te houden. Het eten van suiker- en koolhydraatrijk voedsel kan een slechte bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Snackvoedsel zoals zonnebloempitten met een laag cholesterolgehalte kunnen helpen bij het beheersen van diabetes. Zonnebloempitten hebben een lage glycemische index. Het eten van zonnebloempitten kan voorkomen dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

Onverzadigde vetzuren en polyfenolverbindingen in zonnebloempitten hebben ook antidiabetische effecten. Door de bloedglucosespiegel te regelen, kunt u indirect de lever, alvleesklier en andere vitale organen beschermen.

5. Zonnebloempitten helpen bij het verlichten van constipatie en diarree.

Vezelrijk voedsel zoals zonnebloempitten dienen als laxeermiddelen om constipatie te helpen verlichten.

Het is goed om zonnebloempitten te eten zoals ze zijn of om smoothies, ontbijtgranen en yoghurt aan toe te voegen. Eet echter maar 20 tot 35 gram van dit zaadje per dag. Te veel vezels eten die rijk zijn aan zonnebloempitten kan constipatie of diarree verergeren.

Ook kunnen ontstekingsremmende eigenschappen van zonnebloempitten het prikkelbare darm syndroom (IBS) verlichten.

6. Zonnebloempitten helpen de onbalans in oestrogeen onder controle te houden.

Zonnebloempitten zijn een van de meest voorkomende bronnen van plantaardig oestrogeen. Plantaardig oestrogeen is een plantaardige metaboliet. Het is bekend dat deze fytochemische stof structureel en functioneel vergelijkbaar is met oestrogeen en testosteron.

Studies tonen aan dat plantaardige oestrogeen en isoflavonen gunstige eigenschappen hebben die borstkanker, prostaatkanker, osteoporose en verschillende postmenopauzale aandoeningen helpen voorkomen.

Deze eigenschappen van plantaardig oestrogeen zijn echter nog steeds controversieel en er is meer onderzoek nodig. Gebruik het daarom alleen als referentie en ik raad aan om een ​​professionele arts te raadplegen.

7. Zonnebloempitten kunnen antibacteriële eigenschappen hebben.

Onderzoek suggereert dat extracten van zonnebloempitten antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben.

Zonnebloempitten kunnen de groei van bepaalde soorten bacteriën remmen, zoals Salmonella typi, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis en Vibrio cholera.

Het is bekend dat tannines, alkaloïden en saponinen van zonnebloempitten bacteriën en schimmelpathogenen doden.

Extra informatie

Zonnebloempitten bevatten eiwitten, onverzadigde vetzuren, linolzuur, oliezuur, voedingsvezels, magnesium, fosfor, kalium, calcium, selenium, vitamine A, vitamine E en foliumzuur.

Dit zaadje is rijk aan actieve biochemicaliën. Het bevat fenolzuren en flavonoïden zoals helicetine, quercetine, kaempferol, luteoline en apigenine.

Het bevat ook alkaloïden, tannines, saponinen en terpenen. Dankzij al deze voedingsstoffen hebben zonnebloempitten een sterke antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële werking.Bijwerkingen van zonnebloempitten / voorzorgsmaatregelen

Zonnebloempitten kunnen verstopping en diarree veroorzaken.

Er waren gevallen van constipatie en diarree bij kinderen die ongeschilde zonnebloempitten aten. Het eten van ongeschilde zonnebloempitten kan maagstenen veroorzaken doordat de ontlasting aan het rectum blijft kleven en stijf wordt.

Daarom moeten zowel volwassenen als kinderen voorzichtig zijn om zonnebloempitten te eten zonder hun huid te schillen.

Zonnebloempitten kunnen allergische reacties veroorzaken.

Zonnebloempitten veroorzaken waarschijnlijk allergische reacties. Zonnebloempollen en eiwitten staan ​​bekend als krachtige allergenen.

Na het eten van zonnebloempitten kunnen huidaandoeningen, huiduitslag, oedeem, allergische rhinitis, astma, bronchitis en conjunctivitis optreden.

Als u deze symptomen ervaart na het eten van zonnebloempitten, raadpleeg dan snel uw arts.

Zonnebloempitten kunnen acne verergeren.

Een van de typische bijwerkingen van zonnebloempitten of olie is verergering van acne.

Zonnebloempitten kunnen acne verergeren omdat ze een hoog vetgehalte hebben en comadogeen talg veroorzaken. Deze vetrijke talg kan de huidporiën verstoppen en acne verergeren.

Omgekeerd vertoont de lokale toepassing van producten die zonnebloemolie of extracten bevatten ontstekingsremmende effecten.

Show Buttons
Hide Buttons