Is granaatappel gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is granaatappel gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is granaatappel gezond

1. Granaatappel is rijk aan antioxidanten.

Granaatappelzaden krijgen hun levendige rode tint van polyfenolen. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten.

Granaatappel bevat hogere niveaus van antioxidanten dan de meeste andere vruchten. Granaatappel bevat drie keer meer antioxidanten dan rode druiven en groene thee. De antioxidanten in granaatappel helpen bij het opruimen van vrije radicalen, beschermen cellen tegen schade en verminderen ontstekingen.

2. Granaatappel is rijk aan vitamine C.

Een van de vele voordelen van granaatappels is dat ze meer dan 40% van je dagelijkse vitamine C-behoefte bevatten.

3. Granaatappel heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

De antioxidanten, een voordeel van granaatappel, helpen ontstekingen te bestrijden. Deze vrucht kan ontstekingen verminderen die ziekten kunnen veroorzaken. Mensen die strijden tegen artritis kunnen ook enige verlichting ervaren dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van granaatappel. Granaatappel kan ook neuro-inflammatie voorkomen en de progressie van neurodegeneratieve aandoeningen en geheugenstoornissen vertragen. Dat gezegd hebbende, granaatappels kunnen ziekten zoals de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen.

4. Granaatappel voorkomt stolselvorming en stolling.

De in granaatappel aanwezige antioxidanten werken als ‘bloedverdunners’. Granaatappelpitten voorkomen de vorming en stolling van bloedplaatjes.Er zijn twee soorten bloedstolsels. De eerste is een goed bloedstolsel dat het herstel versnelt tijdens een snee of verwonding, en de tweede is als er een inwendig stolsel is, zoals in het hart, een slagader of elders in het lichaam. Dit soort bloedstolsels is slecht en kan dodelijk zijn.

5. Granaatappel helpt aderverkalking te voorkomen.

Naarmate u ouder wordt, verandert uw levensstijl en cholesterol kan de wanden van uw bloedvaten harder en verstopt maken. De antioxiderende eigenschappen van granaatappel voorkomen dat slechte cholesterol wordt geoxideerd. Dus het eten van granaatappel zal helpen om overtollig vet kwijt te raken en verharding van de vaatwanden te voorkomen.

6. Granaatappel verbetert de zuurstoftoevoer.

Granaatappel helpt het zuurstofgehalte in het bloed te pompen. De antioxidanten in granaatappel bestrijden vrije radicalen, verlagen cholesterol en voorkomen bloedstolsels. Dit alles zal er uiteindelijk voor zorgen dat uw bloed vrij kan stromen, waardoor het zuurstofgehalte van uw lichaam verbetert.

7. Granaatappel helpt de bloeddruk te verlagen.

De nutritionele eigenschappen van granaatappel helpen het cholesterol en triglyceriden te verlagen en de bloeddruk te verlagen.

8. Granaatappel is goed voor de spijsvertering.

Een van de vele voordelen van granaatappels is dat ze veel vezels bevatten. Iedereen weet dat vezels goed zijn voor de spijsvertering. Het eten van granaatappels kan een van de beste manieren zijn om vezels in je dagelijks leven op te nemen. Eén granaatappel bevat 45% van de aanbevolen dagelijkse vezelinname.

9. Granaatappel heeft immuunversterkende eigenschappen.

Granaatappel, dat rijk is aan ontstekingsremmende eigenschappen, is goed voor mensen die lijden aan immuungerelateerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis en artrose. Het is ook rijk aan vitamine C, dat de productie van antilichamen stimuleert en helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Daarom kunnen granaatappels helpen een gezond immuunsysteem te behouden en veel voorkomende ziekten en infecties te voorkomen.

10. Granaatappel verlaagt het stressniveau.

Naast het verminderen van de interne oxidatieve stress van het lichaam, helpt granaatappel de psychologische stress die wordt ervaren in het persoonlijke en professionele leven te verminderen. Een studie toonde aan dat mensen die granaatappel aten lagere niveaus van cortisol hadden, een stresshormoon dat toeneemt in stressvolle situaties.

11. Granaatappel helpt de vorming van tandsteen te voorkomen.

Granaatappel heeft anti-plaque eigenschappen. Granaatappelsap is misschien een betere keuze dan mondwater op alcoholbasis. Bepaalde verbindingen in granaatappel hebben krachtige anti-plaque effecten.

Studies hebben aangetoond dat hydroalcoholische extracten van granaatappel de vorming van tandsteen als gevolg van microbiële opbouw effectief met bijna 84% verminderden.

12. Granaatappel helpt de gezondheid van de botten.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van granaatappel de gezondheid van de botten ten goede komt. De hoge flavonolen die in deze vrucht aanwezig zijn, helpen ontstekingen te bestrijden die problemen kunnen veroorzaken zoals kraakbeenbeschadiging en artrose.

De antioxidanten in granaatappel helpen ook bij atletische prestaties.

13. Granaatappels zijn goed voor de reproductieve gezondheid.

Een ander voordeel van granaatappels is dat ze de reproductieve gezondheid ondersteunen. Van granaatappel, dat rijk is aan antioxidanten, is gevonden dat het de oxidatieve stress in het lichaam verlaagt. Oxidatieve stress wordt geassocieerd met spermadisfunctie en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.

Daarnaast kan granaatappel je seksleven verbeteren. Van deze vrucht is aangetoond dat het de niveaus van het geslachtshormoon testosteron verhoogt bij zowel mannen als vrouwen. Het verhoogt ook de bloedtoevoer naar het genitale gebied. Hierdoor wordt het soms ook wel ‘natuurlijke Viagra’ genoemd.

14. Granaatappel helpt kanker te voorkomen.

De antioxidanten in granaatappel zijn effectief in het voorkomen van kanker. De bioactieve polyfenolen en andere fytochemicaliën in granaatappel zijn antioxidanten die cellen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen bestrijden die kanker kunnen veroorzaken. Granaatappelsap bevat meer antioxidanten dan groene thee of rode wijn.15. Granaatappel is goed voor de cardiovasculaire gezondheid.

Van granaatappel is aangetoond dat het helpt bij het reguleren van het slechte cholesterol (LDL) en het verbeteren van het goede cholesterol (HDL), waardoor de vorming van plaque in de slagaders wordt verminderd en de bloedstroom wordt verbeterd. Granaatappel kan ook helpen plaque te verminderen die de bloedvaten al verstopt.

16. Granaatappel heeft anti-aging eigenschappen.

Een ander voordeel van granaatappel zijn de anti-aging eigenschappen. De ellagitannines in granaatappel worden door darmbacteriën omgezet in een verbinding genaamd urolitin A. Dit kan het verouderingsproces van skeletspieren helpen vertragen, die met de leeftijd beginnen te verzwakken.

Studies hebben aangetoond dat urolitine A helpt bij het verbeteren van het vermogen van de mitochondriën om het grootste deel van de chemische energie in menselijke cellen te produceren. Studies hebben geconcludeerd dat urolitin A helpt om het natuurlijke verouderingsproces om te keren. Dit betekent dat als u regelmatig granaatappel consumeert, u kunt profiteren van de anti-aging eigenschappen.

Bijwerkingen van granaatappel / voorzorgsmaatregelen

 • Granaatappel is meestal veilig en heeft weinig bijwerkingen. In sommige gevallen kan het echter gevoeligheid veroorzaken. Symptomen zijn onder meer jeuk, zwelling, loopneus en ademhalingsmoeilijkheden.
 • Betrouwbare informatie over de consumptie van granaatappel tijdens zwangerschap en borstvoeding ontbreekt. Gelieve te consumeren na overleg met uw arts.
 • Voor mensen met een lage bloeddruk loopt het eten van granaatappels het risico de bloeddruk te veel te verlagen. Mensen die een operatie moeten ondergaan, moeten ten minste 2 weken voor de operatie stoppen met het eten van granaatappel, omdat deze vrucht de bloeddrukcontrole kan verstoren. Iedereen die hierbij betrokken is, dient een professionele arts te raadplegen.
 • Mensen die allergisch zijn voor planten hebben meer kans op een allergische reactie op granaatappel.

Voedingswaarde per 100 g granaatappel

 • Calorieën: 83 Kcal (4%)
 • Totaal koolhydraten: 18,7 g (6%)
 • Totaal vet: 1,2 g (2%)
 • Eiwit: 1,7 g (3%)
 • Vitamine C: 10,2 mg (17%)
 • Vitamine E: 0,6 mg (3%)
 • Vitamine K: 16,4 mcg (21%)
 • Thiamine: 0,1 mg (4%)
 • Riboflavine: 0,1 mg (3%)
 • Niacine: 0,3 mg (1%)
 • Vitamine B6: 0,1 mg (4%)
 • Foliumzuur: 38,0 mcg (10%)
 • Pantotheenzuur: 0,4 mg (4%)
 • Choline: 7,6 mg
 • Kalium: 10 mg (1%)
 • IJzer: 0,3 mg (2%)
 • Magnesium: 12mg (3%)
 • Fosfor: 36 mg (4%)
 • Kalium: 236 mg (7%)
 • Natrium: 3 mg (<0%)
 • Zink: 0,4 mg (2%)
 • Koper: 0,2 mg (8%)
 • Mangaan: 0,1 mg (6%)
 • Selenium: 0,5 mcg (1%)
 • Cholesterol: 0 g (0%)

Show Buttons
Hide Buttons