Waarom zijn perziken gezond? Lees hier de 19 voordelen

Waarom zijn perziken gezond? Lees hier de 19 voordelen

perzik gezond

1. Perziken zijn rijk aan antioxidanten.

Perziken zijn een geweldige bron van antioxidanten. Deze vrucht bevat chlorogeenzuur, een krachtige antioxidant.

Perziken zijn ook rijk aan antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en beta-cryptosanthine. Al deze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van veroudering en ziekte.

2. Perziken helpen je af te vallen.

Perziken zijn een goede bron van vezels. Vezel, zoals we weten, bevordert verzadiging en helpt je af te vallen. Volgens een Amerikaans onderzoek kunnen voedingsvezels een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van obesitas. Het eten van 30 gram vezels per dag kan je helpen gewicht te verliezen. Het helpt ook andere ziektefactoren te onderdrukken, zoals een hoog cholesterolgehalte, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

3. Perziken helpen kanker te voorkomen.

Volgens een Amerikaans onderzoek kunnen polyfenolen in perziken de proliferatie van borstkanker en darmkankercellen remmen.

Perzik bevat een andere verbinding, cafeïnezuur genaamd, die de groei van kanker kan verminderen en borst- en darmkanker kan voorkomen.

De twee belangrijkste ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de kankerbestrijdende eigenschappen van perziken zijn chlorogeenzuur en neochlorogeenzuur. Dit helpt kankercellen te doden zonder gezonde cellen aan te tasten.4. Perziken zijn goed voor je huid.

Perziken zijn rijk aan vitamine A en vitamine C die de gezondheid van de huid bevorderen.

Perzik helpt rimpels te verminderen, de huidtextuur te verbeteren en de huid te beschermen tegen zonlicht en ultraviolette stralen.

Een Franse studie wees uit dat vitamine C de door licht beschadigde huid geneest en door de zon veroorzaakte huidveroudering voorkomt.

5. Perziken zijn goed voor de gezondheid van het hart.

Perzikvezel, vitamine C, vitamine K en ijzer en kalium zijn goed voor de gezondheid van het hart. Vitamine K voorkomt de bloedstolling en voorkomt verschillende hartaandoeningen.

IJzer is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen. Perziken houden ons bloed gezond en voorkomen bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort in het lichaam.

Lycopeen en luteïne in perziken verminderen het risico op hartaandoeningen. Perziken bevatten ook kalium, een elektrolyt dat de bloeddruk regelt en lichaamsvloeistoffen in evenwicht houdt, wat de hartslag regelt en een beroerte voorkomt.

6. Perziken helpen de spijsvertering te verbeteren.

Voedingsvezels in perziken helpen de spijsvertering onder controle te houden en te verbeteren. Naast dat het goed is voor de spijsvertering, werkt deze vrucht ook als een diureticum. Het helpt de nieren en de blaas te zuiveren.

7. Perziken zijn goed voor je ogen.

De aanwezigheid van antioxidante plantenvoedingsstoffen zoals luteïne en zeaxanthine in perziken is gunstig voor de gezondheid van het oog. Studies tonen aan dat beide plantenvoedingsstoffen het oog beschermen tegen mogelijke schade veroorzaakt door licht dat op het netvlies schijnt. Er is ook gevonden dat luteïne het risico op het ontwikkelen van veelvoorkomende aan veroudering gerelateerde oogziekten vermindert.

Luteïne en zeaxanthine spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de maculaire en uiteindelijk het voorkomen van maculaire degeneratie die gepaard gaat met veroudering.

8. Perziken ontgiften het lichaam.

Ontgiften is belangrijk om gezond te blijven. Perziken bevatten vitamine A, C, E en selenium, die allemaal fungeren als antioxidanten en helpen ontgiften, volgens een rapport van de Universiteit van Minnesota.

9. Perziken helpen stress te verminderen.

Volgens een rapport dat in een onderzoek is gepubliceerd, werken perziken als een stressverlichter. Het helpt ook om angst te verminderen.

In Hongarije worden perziken ook wel de ‘vrucht van de stilte’ genoemd.

10. Perziken helpen de gezondheid van de hersenen te verbeteren.

Perzik is een goede bron van foliumzuur die de gezondheid van de hersenen bevordert.

11. Perziken zijn gunstig tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen de stoelgang vertragen. Dit kan leiden tot constipatie. Vezelrijke perziken kunnen dit probleem helpen oplossen.

Ook zijn perziken rijk aan foliumzuur, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van gezonde baby’s. Foliumzuur helpt ernstige geboorteafwijkingen te voorkomen.

12. Perziken hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Perziken hebben ontstekingsremmende effecten. Deze vrucht is rijk aan vitamine C. Vitamine C helpt ontstekingen te verlichten en is vooral effectief bij mensen met hoge bloeddruk, obesitas en diabetes. Vitamine C wordt ook geassocieerd met het verlichten van chronische ontstekingen en wondgenezing bij astmapatiënten.

13. Perziken zijn goed voor bloedarmoede.

Bloedarmoede wordt veroorzaakt door ijzertekort. Perziken zijn een van de beste bronnen van ijzer en zijn effectief in het verhogen van het ijzergehalte van het lichaam. Bloedarmoede kan ook optreden bij een laag vitamine C-gehalte. Perziken zijn rijk aan zowel ijzer als vitamine C en zijn een geweldig voedsel om bloedarmoede te bestrijden.

14. Perziken zijn nuttig voor Candida-schimmel.

Perzikpolyfenolen en flavonoïden kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van Candida-schimmels. Het bevat ook tannines die het lichaam beschermen tegen Candina-schimmels.15. Perziken helpen diabetes onder controle te houden.

Perziken hebben een hoog vezelgehalte, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt, wat het risico op diabetes type 1 helpt voorkomen. Ook hebben perziken een lage glycemische index van 26-55, wat geschikt is voor diabetici. U moet echter voedingsmiddelen vermijden die zoete siropen bevatten, zoals perziken in blik.

16. Perziken helpen hypokaliëmie te voorkomen.

Perziken bevatten kalium, wat essentieel is voor de juiste zenuwsignalering en cellulaire functie van het lichaam. Potarium handhaaft de elektrolytenbalans en helpt het metabolische proces door spierweefselcontrole. Gebrek aan kalium in het lichaam kan leiden tot hypokaliëmie, wat de spierkracht kan beïnvloeden en een onregelmatige hartslag kan veroorzaken.

17. Perziken helpen een gezond zenuwstelsel te behouden.

Magnesium in perziken helpt lichaamsstress en angst te voorkomen en het zenuwstelsel te kalmeren. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumtekort de functie van het centrale zenuwstelsel kan beïnvloeden, de spieren overmatig kan prikkelen en de activiteit van zenuwsignalen kan verhogen.

18. Perziken helpen de gezondheid van botten en tanden te verbeteren.

Perziken bevatten fosfor samen met calcium, dat helpt botten en tanden te versterken en lichaamsweefsel te behouden en te herstellen. Het is vooral goed voor het voorkomen van osteoporose en andere botziekten bij vrouwen in de menopauze.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fosfor, zoals perziken, handhaaft de botstijfheid. Samen met calcium speelt het vitamine C-gehalte van perziken een belangrijke rol bij het versterken van het kaakbot en het tandvlees, waardoor de tanden intact blijven.

19. Perziken zijn goed voor het versterken van de immuniteit.

Perziken zijn rijk aan ascorbinezuur en zink, wat het lichaam helpt normaal te functioneren en een gezond immuunsysteem in stand houdt. De immuunversterkende eigenschappen van vitamine C en zink hebben een effectief wondhelend effect.

Antioxiderende eigenschappen helpen ook om infecties te bestrijden en de prevalentie en ernst van ziekten zoals verkoudheid, malaria, longontsteking en diarree te verminderen.

Perzikvoedingsstoffen per 100g

 • Calorieën – 39Kcal
 • Totaal vet – 0.25g
 • Verzadigd vet – 0,019 g
 • Transvet – 0g
 • Sterk onverzadigd vet – 0,086 g
 • Enkelvoudig onverzadigd vet – 0,067 g
 • Cholesterol – 0 mg
 • Natrium – 0 mg
 • Totaal koolhydraten – 9,54 g
 • Voedingsvezels – 1,5 g
 • Suiker – 8,39 g
 • Eiwit – 0,91 g
 • Calcium – 6 mg
 • IJzer – 0,25 mg
 • Potarium – 190 mg
 • Vitamine A – 16 mcg
 • Vitamine C – 6,6 mg

Show Buttons
Hide Buttons