Zijn uien gezond? Lees hier de 18 voordelen

Zijn uien gezond? Lees hier de 18 voordelen

Zijn uien gezond

1. Uien helpen kanker te voorkomen.

Een studie uitgevoerd door een universiteit wees uit dat rode uien effectief zijn in het vernietigen van borst- en darmkankercellen. Uien bevatten veel quercetine en anthocyanines. Deze twee verbindingen dragen bij aan deze eigenschappen.

Uien activeren paden die kankercellen ertoe brengen zichzelf te doden. Dit creëert een ongunstige omgeving voor kankercellen om te leven en remt de groei van kankercellen.

Ook is aangetoond dat mensen die meer uien eten een lager risico op kanker hebben.

2. Uien helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Uien hebben eigenschappen die de bloedsuikerspiegel verlagen. Eén onderzoek heeft aangetoond dat uienextract kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Deze studie werd uitgevoerd bij diabetische ratten en de resultaten waren positief.

Een van de zwavelverbindingen in uien (S-methylcysteïne) en quercetine kunnen gunstige effecten hebben op de bloedsuikerspiegel. Uien hadden echter alleen een positief effect als ze samen met het diabetesmedicijn metformine werden ingenomen.

Een andere studie toonde aan dat polyfenolen in uien een positieve rol spelen bij de controle van de bloedsuikerspiegel.3. Uien zijn goed voor een gezonde spijsvertering.

Een van de vele voordelen van uien is dat ze de spijsvertering ondersteunen. De spijsverteringsvoordelen van uien zijn te danken aan inuline, een vezel die aanwezig is in uien. Inuline dient als voedselbron voor nuttige bacteriën in de darm. Het consumeren van deze vezel helpt je lichaam om een ​​goed niveau van gezonde bacteriën te behouden.

De thiosulfinaten in uien kunnen deze nuttige bacteriën echter schaden. Dit komt omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. Dus als u gevoelig bent voor de antibacteriële eigenschappen van uien, moet u waarschijnlijk uw arts raadplegen.

Een ander voordeel van uien is hun oplosbare vezel, oligofructose, waarvan is vastgesteld dat het verschillende soorten diarree voorkomt en behandelt. Bovendien kunnen de fytochemicaliën in uien het risico op maagzweren verminderen.

De natuurlijke prebiotica van ui kunnen ook helpen bij het verlichten van constipatie. Hoewel er meer onderzoek nodig is, is bekend dat het helpt bij de behandeling van maagpijn en gastro-intestinale gezondheid.

Van uien is bekend dat ze bij sommige mensen migraine en winderigheid veroorzaken. Raadpleeg in dat geval een professionele arts.

4. Uien helpen de gezondheid van de botten te behouden.

Uien kunnen leeftijdsgebonden osteoporose voorkomen. Een Zwitsers onderzoek wees uit dat verbindingen in uien (GPCS) botverlies kunnen verminderen.

Een andere studie wees uit dat vrouwen die regelmatig uien aten 5% meer botmassa hadden dan vrouwen die dat niet deden. Uienconsumptie blijkt ook een gunstig effect te hebben op de botdichtheid bij vrouwen ouder dan 50 jaar.

Van uienquercetine is bekend dat het de activiteit van leukotrieen en prostaglandinen helpt remmen, die een van de oorzaken van artritis zijn. Uienconsumptie is ook gunstig gebleken bij de behandeling van gewrichtspijn.5. Uien helpen de gezondheid van het hart te verbeteren.

De flavonoïden in rode uien kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart. Uien zijn rijk aan organische zwavel, wat hartaandoeningen kan helpen voorkomen. Een Argentijns onderzoek wees uit dat het consumeren van organische zwavelverbindingen in uien het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Uien bevatten thiosulfinaten, die werken als natuurlijke bloedverdunners en het risico op een hartaanval en beroerte verminderen.

Van quercetine in uien is ook bekend dat het de gezondheid van hart- en vaatziekten ondersteunt. Quercetine biedt antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die de gezondheid van het hart bevorderen.

Uien hebben ook het vermogen om het cholesterolgehalte te verbeteren. Dit komt uiteindelijk het hart ten goede. Een studie meldt dat flavonoïden in uien helpen het LDL-gehalte (slechte cholesterol) te verlagen.

Niet alleen dat, uien zijn ook gunstig bij het voorkomen van hoge bloeddruk. Studies bij konijnen hebben aangetoond dat uien atherosclerose kunnen voorkomen. Uien bereiken dit door de fibrinolytische activiteit (een proces dat kleine bloedstolsels verwijdert) te versterken.

6. Uien helpen ontstekingen en andere allergieën te voorkomen.

Quercetine en andere flavonoïden in uien hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Uien behandelen ook allergieën door te voorkomen dat cellen histamine afgeven. De antihistaminische eigenschappen van quercetine kunnen ook helpen de verstopte neus te verminderen.

Uien hebben antibacteriële eigenschappen. Een studie toonde aan dat uienextract werkte tegen tandbederf en andere allergieveroorzakende bacteriën, Streptococcus mutans en Streptococcus sobrinus. Uien hebben ook antibiotische eigenschappen die de wondgenezing kunnen versnellen.

7. Uien helpen het immuunsysteem te verbeteren.

Uien bevatten selenium, dat de immuunfunctie stimuleert. Dit mineraal voorkomt overmatige immuunreacties die bijwerkingen kunnen veroorzaken. Immuuncellen met een tekort aan selenium ontwikkelen en reproduceren inefficiënt.

Uien hebben ook voordelen bij de behandeling van verkoudheid. Je kunt ook uienthee maken om een ​​verkoudheid te behandelen. Deze thee helpt de immuniteit te verhogen en ziekten te voorkomen. De enige manier om thee te zetten is door een ui te snijden en deze in water te koken om te drinken. Het werkt als een snelle remedie voor verkoudheid en andere kwalen. Nog lekkerder is het als je er nog andere ingrediënten zoals gember aan toevoegt.

Ook kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van uien helpen bij het verbeteren van astma. Dit effect kan worden toegeschreven aan quercetine. Uien bevatten grofweg 40 mg quercetine.

8. Uien helpen de gezondheid van de luchtwegen te bevorderen.

Uien zijn een heilzaam voedsel voor patiënten met ademhalingsproblemen zoals astma en allergische rhinitis.

De ontstekingsremmende eigenschappen van uien helpen ook ademhalingsproblemen te verzachten.

9. Uien helpen de slaap te verbeteren.

Studies hebben aangetoond dat uien prebiotica bevatten, die de slaap kunnen verbeteren en stress kunnen verminderen. Wanneer de nuttige bacteriën in uw darm prebiotische vezels verteren, geven ze metabolische bijproducten af. Deze bijproducten kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en slaap veroorzaken.

10. Uien zijn goed voor de gezondheid van de ogen.

De eigenschappen van uien zijn gunstig voor de gezondheid van het oog. De zwavel in uien verbetert de gezondheid van de lens. Dit stimuleert de productie van een eiwit genaamd glutathion dat als antioxidant werkt. Hogere glutathionspiegels worden in verband gebracht met een verminderd risico op glaucoom, maculaire degeneratie en cataracten.

Bovendien ondersteunt selenium in uien vitamine E in de ogen en beschermt vitamine E de cellen van het oog.

11. Uien zijn goed voor de mondgezondheid.

Uien bevatten thiosulfinaten en thiosulfonaten, die de bacteriën die tandbederf veroorzaken helpen verminderen. Het is het lekkerst om rauw te eten. Dit komt omdat koken sommige van deze heilzame verbindingen kan vernietigen.Deze groente is ook rijk aan vitamine C, wat je tanden gezond kan houden.

Een nadeel van uien is echter dat ze een slechte adem kunnen veroorzaken. Daarom is het aan te raden om je tanden te poetsen na het eten van uien.

12. Uien helpen bloedstolsels te voorkomen.

Uien bevatten een stof genaamd rutine die voorkomt dat bloed stolt. Talrijke studies hebben aangetoond dat rutine een krachtige antitrombotische verbinding is.

De rutine in uien helpt bij het blokkeren van enzymen die vrijkomen wanneer zich bloedstolsels vormen.

13. Uien helpen de gezondheid van de hersenen te bevorderen.

Studies hebben aangetoond dat antioxidanten in uien zich binden aan schadelijke gifstoffen in de hersenen en deze uit het lichaam spoelen. En zwavelverbindingen in uien kunnen leeftijdsgebonden geheugenverlies vertragen. Het is gevonden dat uienextract de hippocampus in stand houdt. Sommige van deze eigenschappen kunnen echter verloren gaan tijdens het koken. Daarom kun je nog meer van deze voordelen genieten als je het rauw eet.

14. Uien helpen oxidatieve stress te verminderen.

Chinese studies tonen aan dat het eten van uien kan helpen oxidatieve stress onder controle te houden. Quercetine in deze groente kan ziekten helpen voorkomen die verband houden met oxidatieve stress. Het beschermt ook het DNA tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress.

Een ander Argentijns onderzoek schreef het vermogen van uien toe om oxidatieve stress te verminderen vanwege de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

15. Uien zijn geweldig voor het verlichten van symptomen van de menopauze.

Uien helpen bij de menopauze omdat ze de gezondheid van de lever ondersteunen en afvalhormonen verwijderen. Adequate calciuminname tijdens deze periode is ook essentieel. Uien bevatten ook calcium, dus ze kunnen in dit opzicht nuttig zijn.

16. Uien hebben anti-aging eigenschappen.

Een van de vele voordelen van uien is hun anti-aging eigenschappen. Antioxidant vitamine A, C en E bestrijden de schade veroorzaakt door schadelijke UV-stralen en voorkomen schade door vrije radicalen die voortijdige veroudering van de huid veroorzaakt. Uien zijn ook een van de rijkste bronnen van quercetine, een krachtige antioxidant die je huid kreukvrij kan houden.17. Uien helpen bij de behandeling van acne.

De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van uien kunnen verbazingwekkende effecten op je huid hebben. Het heeft krachtige eigenschappen die de huid beschermen tegen acne-veroorzakende bacteriën en andere huidinfecties.

18. Uien zijn goed voor het bevorderen van de haargroei.

De belangrijkste reden waarom uien goed zijn voor de haargroei, is omdat ze zwavel bevatten. Deze zwavel stimuleert de aanmaak van collageen, wat helpt bij de aanmaak van gezonde huidcellen en haargroei.

Ui bijwerkingen / voorzorgsmaatregelen

 • Uien verlagen de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel bij diabetici, dus u moet uw bloedsuikerspiegel controleren voordat u gaat eten.
 • Uien worden gebruikt om veel gastro-intestinale stoornissen te behandelen, maar in overmaat kunnen ze gastro-intestinale irritatie, braken en misselijkheid veroorzaken.
 • Bepaalde mensen kunnen irritatie en uitslag op hun gezicht of huid krijgen bij het gebruik van uien voor huidverzorging. Daarom wordt aanbevolen om voor gebruik op een klein deel van de huid te testen.
 • Consumptie van uien kan brandend maagzuur veroorzaken.
 • Uien laten na inname een slechte adem achter vanwege hun sterke smaak, mogelijk te wijten aan hun hoge zwavelgehalte.
 • Uien kunnen de systolische en diastolische bloeddruk verlagen. Daarom moeten mensen die bloeddrukmedicatie gebruiken voorzichtig zijn bij het nemen ervan.
 • Consumptie van uien kan de bloedstolling remmen vanwege hun anticoagulerende eigenschappen. Daarom moeten mensen die betrokken zijn bij de bloedstolling voorzichtig zijn bij inname. Raadpleeg zeker uw arts.

Voedingsfeiten van 1 ui

 • Calorieën: 40 Kcal (2%)
 • Koolhydraten: 9,34 g (7%)
 • Eiwit: 1,1 g (2%)
 • Totaal vet: 0,1 g (0,5%)
 • Cholesterol: 0 mg (0%)
 • Voedingsvezels: 1,7 g (4,5%)
 • Foliumzuur: 19 μg (5%)
 • Niacine: 0,116 mg (1%)
 • Pantotheenzuur: 0,123 mg (2,5%)
 • Pyridoxine: 0,12 mg (9%)
 • Riboflavine: 0,027 mg (2%)
 • Thiamine: 0,046 mg (4%)
 • Vitamine C: 7,4 mg (12%)
 • Vitamine E: 0,02 mg (<0%)
 • Natrium: 4 mg (<0%)
 • Kalium: 146 mg (3%)
 • Koper: 0,039 mg (4%)
 • IJzer: 0,21 mg (3%)
 • Magnesium: 10mg (2,5%)
 • Mangaan: 0,129 mg (5,5%)
 • Fosfor: 29 mg (4%)
 • Zink: 0,17 mg (1,5%)

Show Buttons
Hide Buttons