Waarom is aubergine gezond? Lees hier de 11 voordelen

Waarom is aubergine gezond? Lees hier de 11 voordelen

Waarom is aubergine gezond

Voordat ik de voordelen van aubergine uitleg, wil ik eerst kort de gezondheidsvoedingsstoffen van aubergine uitleggen.

Aubergines zijn voedzaam en bevatten een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en vezels die het lichaam nodig heeft om gezond te zijn en goed te kunnen functioneren.

Vitamine C – Houdt cellen gezond en onderhoudt de gezondheid van bloedvaten, botten en huid.

Vitamine B6 – Helpt de immuunfunctie en de vorming van hemoglobine.

Vitamine K – Een vitamine die het lichaam nodig heeft voor de bloedstolling en wondgenezing.

Magnesium – Ondersteunt de spier- en zenuwfunctie in het lichaam.

Kalium – Helpt de spieren die de hartslag en ademhaling regelen, te werken.

Thiamine – speelt een belangrijke rol bij het afbreken van koolhydraten in energie die het lichaam nodig heeft.

Foliumzuur – Noodzakelijk in het beenmerg om witte en rode bloedcellen te maken en om DNA te maken.

Daarnaast bevat aubergine ook kleine hoeveelheden voedingsstoffen zoals koper, mangaan, foliumzuur en niacine.1. Aubergines zijn goed voor de gezondheid van het hart.

De gezondheidsvoordelen van aubergine kunnen de gezondheid van het hart positief beïnvloeden.

Vezel, vitamine B6, vitamine C en kalium zijn veel voedingsstoffen die in aubergine worden aangetroffen. Deze voedingsstoffen kunnen een positief effect hebben op uw cardiovasculaire gezondheid.

Vezels kunnen bijvoorbeeld helpen de hoeveelheid cholesterol die uw lichaam opneemt te verminderen. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot een opeenhoping van vet dat aan uw bloedvaten blijft plakken. Deze afzettingen kunnen groeien en het voor bloed moeilijker maken om door de slagaders te gaan.

Dit kan op zijn beurt de bloeddruk verhogen, wat uiteindelijk kan leiden tot vreselijke ziekten zoals hartaanvallen of beroertes.

De vezel in aubergine bindt het cholesterol dat het lichaam opneemt met de gal in het spijsverteringsstelsel, waardoor het lichaam het op natuurlijke wijze kan elimineren.

Kalium in aubergine is essentieel voor de lichaamsfunctie. Het reguleert en versterkt spier- en hartcontracties. Het versterken van het hart vermindert de kans op een hoge bloeddruk of een hartaanval aanzienlijk.

Een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes is geassocieerd met hoge niveaus van een eiwit genaamd homocysteïne in het bloed. De B-vitamines in aubergine helpen het homocysteïnegehalte te verlagen.

2. Aubergine is goed voor het voorkomen van bloedarmoede.

Een ander gezondheidsvoordeel van aubergine is dat het bloedarmoede door ijzertekort kan voorkomen.Bloedarmoede als gevolg van ijzertekort veroorzaakt een verscheidenheid aan symptomen, waaronder vermoeidheid, gebrek aan energie, bleke huid, hartkloppingen en kortademigheid. IJzertekort komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

IJzer speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof in het lichaam vervoeren. Een gebrek aan ijzer zorgt ervoor dat minder rode bloedcellen minder zuurstof naar het lichaam transporteren. Dit veroorzaakt symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid.

Aubergines zijn ook rijk aan koper, dat samen met ijzer een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen.

3. Aubergines helpen de cognitieve functie te verbeteren.

Een van de andere voordelen van aubergine is dat het de gezondheid van de cognitieve functie helpt verbeteren.

Aubergines bevatten veel anthocyanines, nasnine, waardoor de schil van deze groenten paars wordt.

Anthocyanines zijn een soort flavonoïde, een verbinding met antioxiderende eigenschappen. Nasnine helpt ontstekingen in zenuwweefsel te voorkomen. Neuro-inflammatie is de oorzaak van ziekten zoals Parkinson en Alzheimer.

Anthocyanines bevorderen de bloedtoevoer naar de hersenen. Een goede bloedtoevoer naar de hersenen ondersteunt cognitieve functies, waaronder geheugen, leren, probleemoplossing en besluitvorming.

Daarom kan het behouden en verbeteren van het geheugen en de cognitieve functie mogelijk leeftijdsgerelateerde hersenziekten helpen voorkomen.

Studies hebben aangetoond dat aubergine-nasnine kan helpen om je hersenen gezond en veilig te houden door vetten in de hersenen af ​​te breken die celbeschadiging kunnen veroorzaken.

Aubergines zijn ook rijk aan fytonutriënten zoals chlorogeenzuur en kalium. Chlorogeenzuur is een andere antioxidant die effectief is bij het verlagen van de bloeddruk en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Kalium is essentieel voor het lichaam en kan vaatverwijdend werken. Naarmate de bloedvaten verwijden, bereikt zuurstofrijk bloed de hersenen, wat gezondheidsvoordelen oplevert die vergelijkbaar zijn met de hierboven genoemde anthocyanines.

4. Aubergines helpen je af te vallen.

Het lage gehalte aan calorieën en koolhydraten van aubergine en de grote hoeveelheden vezels en eiwitten betekenen ook dat het effectief is voor gewichtsverlies.

Aubergine bevat ook minimaal vet en cholesterol, waardoor het een zeer heilzaam voedsel is voor diegenen die proberen af ​​te vallen.

5. Aubergine bevordert de spijsvertering.

Een van de andere gezondheidsvoordelen van aubergine is het vermogen om de spijsvertering te bevorderen.

Vanwege hun rijke vezelgehalte werkt aubergine als een natuurlijk laxeermiddel dat de werking van het spijsverteringsstelsel verbetert. Het opnemen van aubergine als onderdeel van uw dieet zal helpen bij een regelmatige stoelgang.

Het betekent dat het eten van aubergine als natuurlijk laxeermiddel mensen kan helpen die aan constipatie lijden.

De rijke vezelachtige gezondheidseigenschappen van aubergine betekenen ook dat het het risico op ontstekingen in het spijsverteringsstelsel kan voorkomen. Vezel is een krachtige antioxidant die ontstekingen bestrijdt.

Ontsteking van het spijsverteringsstelsel veroorzaakt symptomen zoals diarree, vermoeidheid, koorts, buikpijn en gewichtsverlies en wordt geassocieerd met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Hoewel aubergines in gematigde hoeveelheden de ontwikkeling van ontstekingen kunnen helpen voorkomen, kan het eten van te veel aubergines de ontsteking juist bevorderen.

Dit komt omdat aubergines een enzym bevatten dat cholinesterase wordt genoemd. Een teveel aan cholinesterase kan mogelijk ontstekingen veroorzaken door andere ontstekingsremmende stoffen in het lichaam te blokkeren.6. Aubergines helpen kanker.

De grootste gezondheidseigenschappen van aubergine zijn de kankerbestrijdende voordelen. Aubergine heeft antioxiderende eigenschappen.

Antioxidanten hebben met name het effect dat ze het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, moleculen die cellen kunnen beschadigen.

Een fenomeen dat oxidatieve stress wordt genoemd, kan celmembranen en andere structuren zoals eiwitten, lipiden, lipoproteïnen en DNA ernstig veranderen. Oxidatieve stress kan optreden wanneer cellen niet in staat zijn om overtollige vrije radicalen in het lichaam goed te vernietigen.

Vrije radicalen zijn in verband gebracht met degeneratieve processen in het lichaam, waaronder veroudering, evenals ziekten zoals kanker, dementie, artritis, cardiovasculaire problemen en Parkinson.

Aubergines zijn ook rijk aan mangaan. Een van de gezondheidsvoordelen van mangaan is dat het vrije radicalen kan bestrijden die het lichaam kunnen beschadigen. Het handhaven van voldoende niveaus van deze antioxidant in het lichaam kan cellen beschermen en de bovengenoemde ziekten voorkomen of vertragen.

7. Aubergine helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Een bijkomend voordeel van aubergine is het vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Aubergines kunnen helpen om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te behouden vanwege hun hoge vezelgehalte. Vezels voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel door de opname en snelheid van suiker door het lichaam te vertragen.

Aubergines bevatten specifiek natuurlijke plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd. Polyfenolen bevatten antioxidanten en kunnen ontstekingen verminderen en de hersenfunctie verbeteren.

Polyfenolen stimuleren ook de afscheiding van insuline, een belangrijk hormoon dat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Aubergine anthocyanines helpen ook bij de behandeling van diabetes. Anthocyanines helpen bij het voorkomen van insulineresistentie bij mensen met diabetes.

8. Aubergines zijn goed voor de gezondheid van de ogen.

Een ander kenmerk van aubergine is dat het rijk is aan de antioxidant luteïne. Luteïne is geclassificeerd als een van de twee carotenoïden, pigmenten die in het oog worden aangetroffen en die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het oog tegen schade. Een tekort aan luteïne veroorzaakt oogziekten zoals maculaire degeneratie (LMD) en cataracten.AMD komt meestal voor bij mensen in de leeftijd van 50 en 60 jaar.

De antioxiderende eigenschappen van auberginerijk hebben positieve effecten op het vertragen en verminderen van de effecten van AMD.

Het eten van aubergines kan ook helpen de intraoculaire druk te verlagen. Hoge oogdruk kan wazigheid, oogpijn en wazig zien veroorzaken.

9. Aubergines hebben eigenschappen voor de gezondheid van de botten.

Aubergines kunnen de botdichtheid helpen verbeteren en het risico op osteoporose verminderen. Aubergines bevatten voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en kalium, die helpen om de botsterkte te vergroten.

10. Aubergine helpt bij geboorteafwijkingen.

Aubergine bevat foliumzuur, wat essentieel is voor zwangere vrouwen. Het eten van een dieet dat rijk is aan foliumzuur kan geboorteafwijkingen helpen voorkomen. Foliumzuurtekort veroorzaakt problemen voor zowel moeder als foetus.

11. Aubergine heeft voordelen voor de huid.

Aubergine is rijk aan vitamines, mineralen, anthocyanines en antioxidanten. Studies hebben aangetoond dat deze eigenschappen kunnen helpen de huidskleur te verbeteren en veroudering te vertragen.

Voedingsstoffen per 100g aubergine

 • Calorieën: 24 Kcal
 • Totaal koolhydraten: 5,7 g
 • Eiwit: 1 gram
 • Totaal vet: 0,19 g
 • Voedingsvezels: 3,4 g
 • Vitamine A: 27 IE
 • Foliumzuur: 22 ug
 • Vitamine B: 1,09 mg
 • Vitamine C: 2,2 mg
 • Vitamine E: 0,3 mg
 • Vitamine K: 3,5 ug
 • Calcium: 9,0 mg
 • Koper: 0,082 mg
 • IJzer: 0,24 mg
 • Magnesium: 14 mg
 • Mangaan: 0,25 mg
 • Kalium: 230 mg
 • Natrium: 2,0 mg
 • Zink: 0,16 mg

Show Buttons
Hide Buttons