Is broccoli gezond? Lees hier de 23 voordelen

Is broccoli gezond? Lees hier de 23 voordelen

broccoli gezond

1. Broccoli helpt kanker te voorkomen.

Veel kankeronderzoeken hebben tot in detail gesproken over het verband tussen broccoli en kanker. Deze groente bevat glucosinolaten, een chemische stof die zwavel bevat. Glucosinolaten worden tijdens inname afgebroken om biologisch actieve verbindingen te vormen. Een daarvan is indol-3-carbinol, een verbinding met krachtige eigenschappen tegen kanker.

Onderzoek heeft aangetoond dat broccoli kanker kan helpen voorkomen, met name prostaat-, long-, borst- en darmkanker.

Een andere verbinding in broccoli die kankerbestrijdende voordelen kan bieden, is sulforafaan. Sulforafaan ondersteunt de normale celfunctie en celdeling en bevordert apoptose in kankercellen.

Broccoli bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vezels, die de immuniteit verhogen en ontstekingsziekten zoals kanker bestrijden.

2. Broccoli ontgift het lichaam.

De glucoraphanine, gluconasturtine en glucobracicine in broccoli neutraliseren en verwijderen ongewenste chemicaliën uit het lichaam.

Sulforafaan in broccoli beschermt aërobe cellen tegen schade door ontgiftingsenzymen te induceren. Het remt ook de ontstekingsreactie. In één onderzoek hadden mensen die broccolikiemthee consumeerden een hogere mate van ontgifting dan degenen die dat niet deden. Deze personen zagen na een proefperiode van 8 weken een daling van de bloedspiegels van benzeen en acroleïne. Benzeen en acroleïne zijn producten van chemische verbranding die veel voorkomen in sterk vervuilde gebieden. Simpel gezegd, broccoli helpt bij het verwijderen van de verontreinigende stoffen die we elke dag onbewust inademen.3. Broccoli helpt de gezondheid van botten en tanden te verbeteren.

Een uitstekende bron van vitamine K, calcium, kalium en magnesium, broccoli speelt een rol bij het handhaven van de botdichtheid.

Experts zeggen dat vitamine K een rol speelt bij het helpen van de botten om goed te vormen. Eén grote broccoli bevat bijna 100% van je dagelijkse vitamine K-behoefte. Deze vitamine helpt, samen met calcium, ook de tanden te behouden.

Dit betekent in feite dat broccoli osteoporose kan helpen bestrijden.

4. Broccoli helpt de gezondheid van het hart te bevorderen.

Een van de vele voordelen van broccoli is dat het de gezondheid van het hart verbetert door je bloedvaten sterk te houden. De sulforafaan in deze groente helpt schade aan het slijmvlies van bloedvaten te voorkomen en te behandelen.

Een studie toonde aan dat het eten van broccoli het vermogen van het hart om bloed te pompen kan verbeteren. Andere studies hebben ook de consumptie van broccoli gekoppeld aan een verminderd risico op coronaire hartziekten. Deze groente kan ontstekingen en oxidatie van de slagaders verminderen bij mensen die vatbaar zijn voor een beroerte.

En broccoli is cholesterolvrij. Het is ook rijk aan vezels, die helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte en het voorkomen van hartaanvallen.

5. Broccoli is geweldig voor het verbeteren van de spijsvertering.

Broccoli heeft eigenschappen die ontstekingen in de dikke darm verminderen en darmkanker voorkomen. Deze groente wordt in de maag afgebroken tot bepaalde verbindingen, waaronder indolocarbazol (ICZ). Deze ICZ activeert een andere verbinding, de arylkoolwaterstofreceptor (AHR) genaamd, om de darmwandfunctie te behouden en gerelateerde problemen te behandelen.

Broccoli bevat ook veel andere verbindingen die de algehele darmgezondheid kunnen verbeteren.

6. Broccoli is goed voor de levergezondheid.

Van broccoli is vastgesteld dat het helpt bij het voorkomen en zelfs behandelen van leverkanker.

Broccolispruiten kunnen het gehalte aan ontgiftende enzymen verhogen en de lever beschermen tegen schade. Broccoli kan ook leverfalen voorkomen. Het regelmatig consumeren van matige hoeveelheden broccoli kan verrassende effecten hebben op de gezondheid van de lever.

Een andere studie toonde aan dat broccoli ook leververvetting voorkomt.7. Broccoli heeft anti-allergie eigenschappen.

Studies hebben aangetoond dat het eten van broccoli de productie van antioxidant-producerende eiwitten in je neuscellen kan verhogen. Dit kan helpen om allergieën te behandelen.

Een andere studie wees uit dat broccolispruiten allergische reacties van de neus afzwakken. Het vermindert ook de effecten van verontreiniging door deeltjes op allergische aandoeningen en astma. Broccoli is rijk aan quercetine en kaempferol, polyfenolen die bekend staan ​​om hun anti-allergische immuunrespons. Quercetine is krachtig bij de behandeling van allergieën, waardoor het een van de hoofdingrediënten is in de meeste anti-allergische geneesmiddelen.

Broccoli kan ook helpen bij de behandeling van andere allergische aandoeningen, zoals astma. De sulforafaan in deze groente veroorzaakt de afgifte van antioxidante enzymen in de menselijke luchtwegen. Dit beschermt tegen vrije radicalen en andere vervuilende stoffen die we elke dag inademen.

8. Broccoli heeft voordelen voor gewichtsverlies.

Broccoli bevat weinig calorieën, waardoor het een ideaal voedsel is voor diëten om af te vallen. En broccoli is een goede bron van vezels. Dit houdt je lang vol en voorkomt overeten.

9. Broccoli is goed voor de gezondheid van het oog.

De sulforafaan in broccoli is een natuurlijke antioxidant die de ogen beschermt tegen UV-stralen. Studies hebben aangetoond dat sulforafaan oogbeschermende eigenschappen heeft.

Deze groente bevat luteïne en zeaxanthine, belangrijke antioxidanten voor het menselijk oog. Deze antioxidanten helpen andere ernstige oogaandoeningen, zoals staar en maculaire degeneratie, te voorkomen. Ongeveer 100 gram broccoli bevat 1.080 mcg luteïne en zeaxanthine.

Broccoli is ook rijk aan vitamine C, een essentiële voedingsstof voor het gezichtsvermogen.

10. Broccoli kan diabetes helpen.

De sulforafaan in broccoli voorkomt schade aan bloedvaten veroorzaakt door diabetes. Sulforafaan activeert bepaalde enzymen die dit soort schade beperken.

In één onderzoek bleek sulforafaan de glucosespiegels te verlagen en de schadelijke effecten van suiker te verminderen.

Ook kan het toevoegen van broccoli aan uw maaltijd de stijging van de bloeddruk helpen vertragen dankzij het vezelgehalte.

Er is echter meer nauwkeurig onderzoek naar diabetes nodig. Gebruik het daarom alleen als referentie. Diabetespatiënten dienen hun arts te raadplegen alvorens voedsel te consumeren.

11. Broccoli helpt de gezondheid van de hersenen te verbeteren.

Twee belangrijke voedingsstoffen in broccoli die de gezondheid van de hersenen verbeteren, zijn vitamine K en choline. De eerste verbetert de cognitieve vaardigheden, de laatste verbetert het geheugen. Broccoli is ook rijk aan foliumzuur, dat dementie kan helpen voorkomen en kan helpen bij depressie.

Ander onderzoek suggereert dat broccoli neuro-inflammatie tot op zekere hoogte kan verbeteren. En het is aangetoond dat sulforafaan in broccoli het ruimtelijk geheugen verbetert, vooral na traumatische verwondingen. Daarom wordt deze verbinding beschouwd als een mogelijke optie voor de behandeling van hersenbeschadiging bij patiënten.

Een ander onderzoeksrapport wees uit dat broccoli rijk is aan bètacaroteen, wat cognitieve achteruitgang kan helpen voorkomen.

12. Broccoli is geweldig voor het verbeteren van je stofwisseling.

Een ander voordeel van broccoli zijn de stofwisselingsverhogende eigenschappen. De calcium en vitamine C in broccoli kunnen je stofwisseling stimuleren.

De vezels in broccoli zijn ook verantwoordelijk voor het in stand houden van een gezond metabolisme en belangrijke lichaamsfuncties.

13. Broccoli heeft immuunversterkende eigenschappen.

Een van de belangrijkste voordelen van broccoli is het stimuleren van het immuunsysteem. Een van de redenen is het vitamine C-gehalte. Het sulforafaan in deze groente interageert met Nrf2, een eiwit dat de algehele antioxidantrespons van het lichaam reguleert. Dit eiwit wordt geassocieerd met honderden antioxidanten en verjongende enzymen en genen.

Van sulforafaan is ook aangetoond dat het de achteruitgang van de immuunfunctie in cellen omkeert die met de leeftijd kunnen versnellen. En broccoli bevat nog een complex van glutathion, ook wel de meester-antioxidant genoemd. Deze antioxidant stimuleert ook de gezondheid van het immuunsysteem.

14. Broccoli is gunstig voor de gezondheid van de zwangerschap.

Goede voeding tijdens de zwangerschap is erg belangrijk.

Het calcium in broccoli helpt bij het voorkomen van osteoporose bij zwangere vrouwen. Botten kunnen tijdens de zwangerschap kwetsbaarder worden. Foliumzuur zorgt voor een gezonde zwangerschap en elimineert neurologische afwijkingen bij de baby.

En de vezels in broccoli helpen zwangerschapsdiabetes te voorkomen, een ziekte die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Een Canadese studie wees uit dat het eten van broccolispruiten ook hersenbeschadiging bij pasgeborenen kan voorkomen.15. Broccoli helpt de seksuele gezondheid van mannen te verbeteren.

Een Spaanse studie wees uit dat het verhogen van de inname van foliumzuur de spermaproductie en dus de vruchtbaarheid kan verbeteren. En vitamine A in deze groente kan het aantal zaadcellen verhogen.

Broccoli bleek ook blaaskanker te voorkomen, wat drie keer vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

16. Broccoli helpt de pH-waarde van het lichaam in evenwicht te brengen.

Broccoli is een alkalisch voedsel dat helpt de pH-waarde van het lichaam in evenwicht te brengen.

17. Broccoli is goed voor de gezondheid van de huid.

Antioxidanten helpen de gezondheid van de huid te verbeteren en veroudering te vertragen. De vitamine C in deze groente helpt bij de aanmaak van collageen, waardoor je huid er uiteindelijk jonger uitziet.

Broccoli bevat een stof genaamd glucoraphanine, die wordt omgezet in sulforafaan om de huid te helpen herstellen en een gezonde huid te maken.

Studies hebben aangetoond dat extract van broccolispruiten beschermt tegen huidbeschadiging door UV-straling en kanker.

18. Broccoli heeft anti-aging eigenschappen.

Eén verbinding in broccoli, NMN genaamd, blijkt anti-verouderingsvoordelen te bieden. NMN produceert een andere verbinding die belangrijk is voor het energiemetabolisme. Deze verbinding geeft ons lichaam energie en elimineert mogelijk enkele van de tekenen die gepaard gaan met veroudering.

En de vitamine C in deze groente bestrijdt vrije radicalen die het verouderingsproces versnellen. Vitamine C draagt ​​ook bij aan de aanmaak van collageen, wat de elasticiteit van de huid verbetert en rimpels vermindert.

19. Broccoli helpt de gezondheid van het haar te verbeteren.

Een ander voordeel van broccoli zijn de voordelen voor de gezondheid van het haar. Vitamine B en vitamine C maken het haar sterk en versterken de haarzakjes. Vitamine C bestrijdt ook vrije radicalen die haaruitval veroorzaken.20. Broccoli heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Een van de voordelen van broccoli is dat het ontstekingsremmend werkt. Ontstekingsremmende effecten kunnen de gewrichtsschade die gepaard gaat met artrose vertragen. Een universitaire studie wees uit dat sulforafaan in broccoli mensen met artritis helpt, omdat het een enzym blokkeert dat gewrichtsvernietiging veroorzaakt door een sleutelmolecuul te stoppen waarvan bekend is dat het ontstekingen veroorzaakt.

De isothiocyanaten en omega-3-vetzuren in broccoli helpen ook om ontstekingen onder controle te houden.

21. Broccoli helpt chronische ziekten te voorkomen.

Broccoli bevat bepaalde verbindingen die chronische ziekten kunnen helpen voorkomen. Dit verlaagt uw kansen op het ontwikkelen van diabetes, astma, hartaandoeningen en vele andere dodelijke ziekten.

22. Broccoli heeft bloeddrukregulerende eigenschappen.

Chroom, dat in overvloed in broccoli wordt aangetroffen, helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Ook kan het kalium in deze groente als vaatverwijdend werken. Meer specifiek helpt kalium de bloedstroom en zuurstofvoorziening naar vitale organen te verbeteren door spanning en stress in aderen en bloedvaten te verlichten. Magnesium en calcium helpen ook bij het reguleren van de bloeddruk en helpen het hart te beschermen tegen hart- en vaatziekten zoals beroertes en een hartaanval.

23. Broccoli heeft voordelen voor bloedarmoede.

Broccoli is rijk aan ijzer en eiwit, wat gunstig is voor bloedarmoede. Naast ijzer is koper ook een mineraal dat essentieel is voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Voedingsfeiten van Broccoli (91g)

 • Calorieën: 31 Kcal
 • Totaal vet: 0,3 g (0%)
 • Totaal koolhydraten: 6 g (2%)
 • Voedingsvezels: 2,4 g (9%)
 • Eiwit: 2,6 g (5%)
 • Natrium: 30 mg (1%)
 • Calcium: 42,77 mg (3%)
 • IJzer: 0,66 mg (4%)
 • Kalium: 288 mg (6%)
 • Choline: 17 mg
 • Foliumzuur: 57,33 mcg (14%)
 • Niacine: 0,581 mg (4%)
 • Pantotheenzuur: 0,521 mg (10%)
 • Riboflavine: 0,106 mg (8%)
 • Thiamine: 0,065 mg (5%)
 • Vitamine A: 21 mcg (3%)
 • Vitamine B6: 0,159 mg (12%)
 • Vitamine C: 81,2 mg (90%)
 • Vitamine E: 0,71 mg (3%)
 • Vitamine K: 92,5 mcg (77%)
 • Koper: 0,045 mg (5%)
 • Magnesium: 19,11 mg (5%)
 • Mangaan: 0,191 mg (8%)
 • Fosfor: 60,06 mg (9%)
 • Selenium: 2,3 mcg (4%)
 • Zink: 0,37 mg (3%)
 • Cholesterol: 0 mg (0%)

Show Buttons
Hide Buttons