Zijn kidneybonen gezond? Lees hier de 29 voordelen

Zijn kidneybonen gezond? Lees hier de 29 voordelen

kidneybonen gezond

1. Kidneybonen helpen de gezondheid van het hart te verbeteren.

Kidneybonen kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid bij het vervangen van cholesterolrijk vlees of andere eiwitbronnen. Het verlagen van cholesterol is een manier om het risico op hartaandoeningen te verlagen en de gezondheid van uw hart te verbeteren. Kidneybonen zijn een van de gezondste sojabonen die je als eiwitbron kunt gebruiken, en bevatten iets minder vet en verzadigd vet dan andere sojabonen, maar bevatten vergelijkbare hoeveelheden vezels en eiwitten.

Het hoge magnesiumgehalte in bruine bonen werkt in op cholesterol, wat helpt bij het bestrijden van hartgerelateerde ziekten zoals beroerte, vaatziekten, arteriële stolsels en een hartaanval.

Kidneybonen zijn ook rijk aan kalium, een andere belangrijke voedingsstof waarvan bekend is dat het de bloeddruk reguleert.

2. Kidneybonen helpen darmkanker te voorkomen.

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig gewone bonen eten, zoals bruine bonen, minder kans hebben op darmkanker. De vezels in soja spelen een positieve rol bij het reguleren van de celgroei in de dikke darm, wat het risico op het ontwikkelen van darmkanker kan helpen verminderen.

3. Kidneybonen hebben glykemische eigenschappen.

Sojabonen zijn voedsel met een lage glycemische index, dus ze veroorzaken geen bloedsuikerpieken wanneer ze worden gegeten. Het kan ook helpen de effecten te verlichten van voedingsmiddelen die uw bloedsuikerspiegel doen stijgen.

Het eten van bruine bonen of andere gewone bonen met rijst kan bijvoorbeeld de snelheid waarmee rijst wordt verteerd vertragen. Dit betekent dat koolhydraten langzaam worden afgebroken en opgenomen in de darm, waardoor plotselinge suikerpieken worden voorkomen.

Soja bevat ook oplosbare en onoplosbare vezels die pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Onoplosbare vezels kunnen ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een ander probleem voor mensen met diabetes. Daarom kunnen bruine bonen een goed voedsel zijn voor een diabetisch dieet.4. Kidneybonen zijn geweldig voor gewichtsbeheersing.

Kidneybonen zijn gunstig voor gewichtsbeheersing. Veel mensen worstelen met diëten, vooral als ze een koolhydraatarm dieet volgen. Het eten van een dieet met veel vezels kan een alternatief zijn voor gewichtsverlies. Doordat ze vol vezels zitten, heb je langer een vol gevoel en vermijd je overeten. Studies hebben aangetoond dat het eten van soja als onderdeel van een vezelrijk dieet je kan helpen om af te vallen.

5. Kidneybonen zijn goed voor de spijsvertering.

Kidneybonen hebben voordelen voor de spijsvertering. Kidneybonen zijn rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Vezels helpen de spijsvertering en de regelmaat van de darmen te bevorderen. Maar wees voorzichtig, want te veel kan problemen veroorzaken zoals gas en winderigheid.

6. Kidneybonen bevatten veel essentiële mineralen.

Kidneybonen zijn rijk aan bloedvormend ijzer en fosfor, dat een belangrijke rol speelt bij gezonde botten en tanden. Het bevat ook vitamine K, dat het zenuwstelsel beschermt tegen schade door vrije radicalen.

7. Kidneybonen hebben cholesterolverlagende eigenschappen.

Kidneybonen zijn rijk aan oplosbare vezels. Hoewel we weten dat oplosbare vezels de spijsvertering kunnen helpen bevorderen, weten niet veel mensen dat het ook kan helpen het ongezonde LDL-cholesterol te verlagen.

8. Kidneybonen helpen het geheugen te verbeteren.

Kidneybonen hebben voordelen voor het verbeteren van het geheugen. Rijk aan vitamine B1, wat bijdraagt ​​aan een gezonde cognitieve functie. Voldoende vitamine B1 helpt bij de synthese van acetylcholine (een belangrijke neurotransmitter), die zorgt voor een goede werking van de hersenen en de concentratie en het geheugen verbetert. Het helpt ook de progressie van de ziekte van Alzheimer en dementie te vertragen.

9. Kidneybonen helpen bij het opwekken van energie.

Het mangaan in bruine bonen is van fundamenteel belang voor het metabolisme van uw lichaam om voedingsstoffen af ​​te breken om energie te produceren.10. Kidneybonen hebben antioxiderende eigenschappen.

Een van de vele voordelen van bruine bonen is dat ze antioxiderende eigenschappen hebben. Mangaan helpt de antioxidante afweer van het lichaam om schadelijke vrije radicalen in het lichaam te vernietigen. Daarom vallen bruine bonen in de categorie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten.

11. Kidneybonen zijn rijk aan eiwitten.

Kidneybonen bevatten veel eiwitten. Het is een goede vleesvervanger voor vegetariërs. Door bonen aan uw dieet toe te voegen, kunt u uw lichaam van eiwitten voorzien zonder vlees of ander voedsel toe te voegen.

12. Kidneybonen hebben natuurlijke ontgiftende eigenschappen.

Kidneybonen hebben ook voordelen als tegengif. Veel voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig conserveermiddelen die sulfieten bevatten. Van een hoog sulfietgehalte is bekend dat het giftig is voor het lichaam. Het molybdeen dat aanwezig is in bruine bonen helpt het lichaam te ontgiften van sulfieten. Het is ook gunstig voor mensen met sulfietallergieën, omdat regelmatige consumptie van bruine bonen allergiesymptomen vermindert.

13. Kidneybonen helpen hoge bloeddruk te voorkomen.

Kidneybonen zijn een goede bron van kalium, magnesium, oplosbare vezels en eiwitten, die kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Samen dragen deze factoren bij aan het handhaven van een normale bloeddruk. Kalium en magnesium verwijden slagaders en bloedvaten en zorgen voor een vlotte doorbloeding.

14. Kidneybonen helpen constipatie te verlichten.

Kidneybonen hebben voordelen bij het verlichten van constipatie. Onoplosbare vezels vergroten het volume van de ontlasting om een ​​soepele stoelgang te garanderen en constipatie te verlichten.

15. Kidneybonen zijn geweldig voor het versterken van de immuniteit.

De antioxidanten in bruine bonen vangen vrije radicalen op en versterken het immuunsysteem door de lichaamscellen te beschermen.

16. Kidneybonen hebben anti-aging eigenschappen.

Een van de cosmetische voordelen van bruine bonen is hun anti-aging eigenschappen. Antioxidanten vangen vrije radicalen op en vertragen de veroudering van cellen. Het vermindert ook rimpels, behandelt acne en voedt haar en nagels.

17. Kidneybonen maken botten sterk.

Het mangaan en calcium in bruine bonen helpen de botten te versterken en osteoporose te voorkomen. Foliumzuur helpt de gezondheid van botten en gewrichten te behouden, waardoor het risico op botaandoeningen en fracturen wordt verminderd.

18. Kidneybonen helpen migraine te verminderen.

Het magnesium in bruine bonen helpt migraine te voorkomen en de bloeddruk te stabiliseren.

19. Kidneybonen helpen weefselherstel.

Vitamine B6 helpt de weefselgroei en het herstel van huid en haar. Het helpt ook veel soorten degeneratie van de ogen te voorkomen en helpt ook haaruitval te voorkomen.

20. Kidneybonen zijn goed voor het verminderen van cataract.

Van vitamine B3 in bruine bonen is aangetoond dat het helpt bij het verminderen en in sommige gevallen behandelen van staar.

21. Kidneybonen helpen bij het verlichten van reumatoïde artritis.

Het hoge kopergehalte van bruine bonen vermindert ontstekingen bij artritis. Koper zorgt ook voor flexibiliteit in ligamenten en gewrichten.

22. Kidneybonen hebben astma-verlichtende eigenschappen.

Kidneybonen zijn ook gunstig voor astma-verlichting. Magnesium in kidneybonen heeft een luchtwegverwijdend effect en zorgt voor een vlotte doorlaat van lucht in en uit de longen. Studies hebben aangetoond dat een laag magnesiumgehalte astma kan veroorzaken.23. Kidneybonen helpen kanker te voorkomen.

Kidneybonen zijn een uitstekende bron van antioxidanten die kanker helpen bestrijden. Ze zijn ook rijk aan vezels, wat goed is voor de bestrijding van verschillende vormen van kanker van het spijsverteringsstelsel.

Een studie koppelde een hoge inname van flavonolen aan een verminderd risico op kanker. Sojabonen bevatten veel flavonolen, wat kankerpatiënten kan helpen. Volgens het American Cancer Research Institute helpen de lignanen en saponinen in bruine bonen ook bij de bestrijding van kanker.

24. Kidneybonen zijn goed voedsel voor baby’s.

Een ander voordeel van bruine bonen is dat ze gunstig zijn voor baby’s. Kidneybonen bevatten essentiële voedingsstoffen die je baby helpen groeien en ontwikkelen. Het is rijk aan calcium en kalium, die belangrijk zijn voor de botsterkte. Het bevat ook eiwitten, die essentiële bouwstenen zijn voor groei en ontwikkeling.

Daarnaast speelt het foliumzuur in kidneybonen een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling van je baby.

25. Kidneybonen zijn een goede voeding tijdens de zwangerschap.

De voordelen van bruine bonen zijn dat ze eiwitten, vezels, ijzer en antioxidanten bevatten. Dit alles is erg belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume toe, dus er is meer ijzer nodig om meer hemoglobine te produceren. IJzer helpt, samen met foliumzuur, de cognitieve ontwikkeling van uw baby.

De vezels in bruine bonen helpen het spijsverteringskanaal goed te functioneren tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonen een wisselwerking hebben met het spijsverteringsproces en constipatie veroorzaken.

26. Kidneybonen kunnen de gezondheid van het zenuwstelsel verbeteren.

Molybdeen helpt bij de productie van cellulaire energie en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Kidneybonen leveren ook de aminozuren, vitamines en mineralen die je hersenen nodig hebben. Sommige vitamines, waaronder foliumzuur, spelen een belangrijke rol bij de regulatie van bepaalde aminozuren die het zenuwstelsel nodig heeft. Onderzoek toont aan dat een tekort aan foliumzuur het homocysteïnegehalte kan verhogen, wat een risicofactor kan zijn voor neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

27. Kidneybonen helpen bij het opbouwen van bloed.

Een ander voordeel van bruine bonen is dat ze helpen bij het opbouwen van bloed. Koper en ijzer zijn essentieel voor de vorming van nieuwe bloedcellen. Een kopje kidneybonen bevat 26% en 29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer en koper. IJzergebrek kan ook leiden tot bloedarmoede.28. Kidneybonen kunnen ook helpen bij de behandeling van acne.

Kidneybonen bevatten ook zink, dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van een gezonde huid. Zink ondersteunt de goede werking van de talgklieren, die helpen bij het produceren van zweet. Afgezien daarvan helpt het foliumzuur in bruine bonen bij het bouwen van nieuwe huidcellen. Regelmatig nieuwe cellen genereren kan helpen de poriën te reinigen en acne te verminderen. Daarom is het eten van bruine bonen gunstig voor de gezondheid van de huid.

29. Kidneybonen helpen leververvetting te voorkomen.

Kidneybonen zijn ook effectief in het voorkomen van leververvetting. Wanneer vet zich ophoopt in de lever, wordt het leververvetting. Dit kan problemen veroorzaken met obesitas, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en ander metabool syndroom.

De behandeling van leververvetting is gebaseerd op het beheersen van de bloedsuikerspiegel, gewichtsverlies en het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, zoals LDL en triglyceriden. Het vervangen van vetrijke dierlijke eiwitten door soja kan de gezondheid van de lever helpen verbeteren.

Bijwerkingen van kidneybonen

Hoewel bruine bonen veel gezondheidsvoordelen hebben, zijn ongekookte of verkeerd gekookte bonen enigszins giftig. Kidneybonen bevatten een giftige stof die bekend staat als plant hemagglutinine. Dit bestanddeel komt vaak voor in veel granen, maar is vooral rijk aan rode kidneybonen. De belangrijkste symptomen zijn braken en diarree.

Kidneybonen kunnen bij sommige mensen problemen veroorzaken zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Een onoplosbare vezel in deze bonen, alfa-galactosidase genaamd, veroorzaakt deze problemen.

% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in 100 g kidneybonen

 • Calorieën: 127 Kcal
 • Totaal vet: (1%)
 • Natrium: (0%)
 • Totaal koolhydraten: (8%)
 • Voedingsvezels: (26%)
 • Eiwit: (17%)
 • Calcium: (2%)
 • IJzer: (16%)
 • Kalium : (9%)
 • Niacine: (4%)
 • Pantotheenzuur: (4%)
 • Riboflavine: (4%)
 • Thiamine: (13%)
 • Vitamine B6: (9%)
 • Vitamine C: (1%)
 • Vitamine K: (7% )
 • Koper: (27%)
 • Magnesium: (11%)
 • Mangaan: (21%)
 • Fosfor: (20%)
 • Selenium: (2%)
 • Zink: (10%)
 • Cholesterol: (0%)

Show Buttons
Hide Buttons