Waarom is kiwi gezond? Lees hier de 18 voordelen

Waarom is kiwi gezond? Lees hier de 18 voordelen

kiwi gezond

1. Kiwi helpt bij astma.

Het hoge vitamine C-gehalte van de kiwi kan astma helpen behandelen. Een studie wees uit dat het nemen van kiwi’s een beschermend effect heeft op kinderen met astma.

Een andere studie toonde aan dat voedingsstoffen uit vitamine C en E de longfunctie bij kinderen verbeteren.

Kiwi is effectief in het verbeteren van luchtwegaandoeningen zoals astma. Als je van dit effect wilt genieten, is het een goed idee om een ​​of twee keer per week kiwi te eten.

Ook heeft kiwi het effect van het verhogen van de immuniteit. Deze vrucht bestrijdt oxidatieve stress en bevordert een gunstige immuunrespons.

2. Kiwi bevordert de spijsvertering.

De vezel van de kiwi heeft een eigenschap die de spijsvertering bevordert. Vezel geneest constipatie en diarree.

Kiwi bevat kalium, een belangrijke elektrolyt die het spijsverteringsstelsel helpt.

Actinidine, een enzym dat voorkomt in kiwi’s, helpt ook de spijsvertering. Dit bevordert de vertering van eiwitten.

Deze kenmerken van kiwi ondersteunen zijn rol als hulpmiddel bij de spijsvertering.

3. De kiwi helpt kanker te behandelen.

In één onderzoek vertoonden kiwi-extracten positieve effecten op orale kankercellen. Deze vrucht verminderde ook DNA-oxidatieschade.De vitamine C van de kiwi bestrijdt vrije zuurstof. Verhoogde vrije radicalen verhogen het risico op kanker.

Ook is de vezel van kiwi’s bijzonder nuttig bij het bestrijden van kanker in het spijsverteringsstelsel.

Andere belangrijke verbindingen in kiwi zijn sulforafaan, isocyanaat en indol. Het is bekend dat dit de werking van kankerverwekkende stoffen remt.

4. Kiwi helpt de gezondheid van het hart te verbeteren.

De kiwi is rijk aan kalium, een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van het hart. In één onderzoek hadden personen die 4.069 mg kalium per dag consumeerden een 49 procent lager risico om te overlijden aan een hartaandoening.

Het eten van kiwi’s kan ook helpen de bloeddruk te verlagen. Het eten van twee tot drie kiwi’s per dag kan leiden tot hyperactiviteit van de bloedplaatjes en lagere plasmalipideniveaus.

5. Kiwi helpt bij de behandeling van diabetes.

Studies tonen aan dat het opnemen van kiwi’s in uw dieet uw bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Deze vrucht bevat ongeveer 5 g glucose in 100 g. Daarom is het effect op de bloedsuikerspiegel klein.

Ook helpen de vezeleigenschappen van deze vrucht de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

6. Kiwi helpt bij ontstekingen.

De kiwi bevat een peptide genaamd Kisper, waarvan bekend is dat het ontstekingen bestrijdt. Studies hebben aangetoond dat dit peptide ontstekingen van colonweefsel bestrijdt.

7. Kiwi helpt je af te vallen.

Kiwi heeft minder calorieën. Het bevat ook heel weinig vet, maar is rijk aan vezels. Deze eigenschappen zijn ideaal voor diëten voor gewichtsverlies.

8. Kiwi helpt het gezichtsvermogen en de gezondheid te verbeteren.

Kiwi heeft een antioxiderende werking. Deze vrucht is rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant. Deze antioxidant houdt de cellen en weefsels van de ogen gezond.

Kiwi is ook een geweldige bron van luteïne en zeaxanthine, twee krachtige antioxidanten die de gezondheid van de ogen verbeteren.

De belangrijkste voordelen van luteïne en zeaxanthine zijn het voorkomen van maculaire degeneratie die gepaard gaat met veroudering.

9. Kiwi is goed voor het verbeteren van de levergezondheid.

Specifieke verbindingen in kiwi zijn gevonden om niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te behandelen. NAFLD is een leverziekte die wordt veroorzaakt door de ophoping van overtollig vet in de lever en wordt niet veroorzaakt door alcoholgebruik.

Deze kiwiverbinding, PQQ genaamd, bleek de progressie van NAFLD te voorkomen bij muizen die veel vet kregen.

10. Kiwi helpt je te slapen.

Het eten van kiwi’s voor het slapengaan kan de kwaliteit van de slaap verbeteren. In een onderzoek van vier weken kregen 24 mannen een uur voor het slapengaan twee kiwi’s. De slaapkwaliteit is in deze periode met 42% verbeterd.

Daarnaast is de totale slaaptijd met 13% toegenomen en is de kans om de hele nacht door te kunnen slapen zonder wakker te worden met 5% verhoogd.

11. Kiwi is goed voor je huid.

Collageen is een essentiële voedingsstof die de huidstructuur ondersteunt en botten versterkt. Kiwi’s vitamine C is een belangrijk ingrediënt in de collageensynthese in het lichaam. Als je kiwi eet, kun je de huidstructuur ondersteunen en hydrateren.

Ook kunnen de ontstekingsremmende effecten van de kiwi en de voordelen van vitamine C gunstig zijn voor mensen met acne en de talgproductie in de poriën aanzienlijk verminderen.

12. Kiwi is goed voor het verhogen van de immuniteit.

De rijke vitamine C van de kiwi stimuleert de immuunrespons van het lichaam. In feite bevatten kiwi’s ongeveer 230% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.Kiwi heeft ook het voordeel van antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het verwijderen van vrije radicalen uit het lichaam en verminderen oxidatieve stress. Uiteindelijk kan het het lichaam beschermen tegen ontstekingen en ziekten.

13. Kiwi helpt de bloedstolling te verminderen.

Kiwi kan de bloedstolling verminderen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Oslo bleek dat het eten van twee tot drie kiwi’s per dag het risico op bloedstolling aanzienlijk verlaagt. Het is ook aangetoond dat het de bloedvetwaarden verlaagt. Onderzoekers zeggen dat het effect vergelijkbaar is met de dagelijkse dosis aspirine om de gezondheid van het hart te verbeteren.

14. Kiwi helpt u uw bloeddruk onder controle te houden.

Kiwi heeft het effect van het beheersen van de bloeddruk. Volgens een onderzoek kunnen fysiologisch actieve stoffen van kiwi de bloeddruk verlagen. Op de lange termijn kan het risico op hoge bloeddruk, zoals een beroerte of een hartaanval, worden verminderd.

15. Kiwi helpt DNA-schade te verminderen.

Kiwi heeft de eigenschap DNA-schade te verminderen. Oxidatieve stress zorgt ervoor dat het lichaam veel vrije radicalen heeft. Het kan in dit proces DNA-breuk veroorzaken.

Kiwi bevat antioxidanten die oxidatieve stress kunnen verminderen. Eén onderzoek toonde aan dat mensen die kiwi’s consumeerden, hun vermogen om zelf DNA te repareren gestaag verbeterden. Dit betekent dat kiwi’s kunnen helpen bij het voorkomen van leefstijlziekten zoals darmkanker, die nauw verband houden met DNA-schade.

16. De kiwi is rijk aan magnesium en kalium.

Een van de vele voordelen van kiwi is dat het rijk is aan magnesium en kalium. Een hoger gehalte aan deze essentiële verbindingen helpt de spierfunctie en het energieniveau te verbeteren. Kiwi heeft 20% meer kalium dan banaan. Dit essentiële mineraal handhaaft de bloeddruk en vermindert het risico op nierstenen, osteoporose en beroertes.17. Kiwi helpt de hersenfunctie te verbeteren.

Kiwi bevat foliumzuur, dat essentieel is om hersenafwijkingen bij baby’s voor en na de geboorte te voorkomen. Een ander voordeel van kiwi’s is dat ze serotonine bevatten. Serotonine helpt bij leren, geheugen en slaap.

18. Kiwi helpt alkalisch in evenwicht te brengen.

Kiwi is een vrucht met alkalische eigenschappen. Het alkalische lichaam verlaagt het risico op artritis en osteoporose en brengt de gezondheid van het lichaam in evenwicht.

Kiwi-bijwerkingen / voorzorgsmaatregelen

 • Een allergische reactie kan optreden als gevolg van de inname van kiwi.
 • Studies hebben aangetoond dat te veel eten van kiwi’s kan leiden tot oedeem. Anafylaxie kan ook voorkomen bij mensen die te veel kiwi eten. Huiduitslag, astma en urticaria kunnen optreden.
 • Het orale allergiesyndroom (OAS) kan optreden als u veel kiwi’s eet. OAS kan zwelling van de mond, lippen en tong veroorzaken. Het veroorzaakt ook tintelingen en jeuk in de mond.
 • Mensen die elke dag een grote hoeveelheid kiwi consumeren, kunnen huidziekten krijgen, zoals dermatitis.
 • Het eten van veel kiwi kan acute pancreatitis veroorzaken. Deze vrucht is rijk aan kalium, serotonine, vitamine C en E. Het eten van grote hoeveelheden van deze ingrediënten kan de triglyceridenspiegels in het bloed veranderen en op lange termijn schade aan de alvleesklier veroorzaken.
 • Een van de bijwerkingen van kiwi’s is braken, misselijkheid en diarree.
 • Veel onderzoeken tonen aan dat deze vrucht antischimmeleffecten heeft en een wisselwerking kan hebben met bepaalde andere medicijnen. Typische geneesmiddelen zijn anticoagulantia, aspirine, heparine, bloedplaatjesaggregatieremmers en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Daarom zal een persoon die een bepaald medicijn gebruikt zeker een arts moeten raadplegen.

Voedingswaarde per 100 g kiwig

 • Calorieën: 61 kcal
 • Totaal vet: 0,5 g
 • Cholesterol: 0 g
 • Natrium: 3 mg
 • Potentie: 312 mg
 • Suiker: 12 gram
 • Voedingsvezels: 3 g
 • Eiwit: 1,1 g
 • Vitamine C: 92,7 mg
 • IJzer: 0,3 mm
 • Vitamine B6: 0,1 mg
 • Magnesium: 17 mg
 • Calcium: 34 mg
 • Vitamine E: 1,46 mg
 • Foliumzuur: 34ug

Show Buttons
Hide Buttons