Zijn wortels gezond? Lees hier de 17 voordelen

Zijn wortels gezond? Lees hier de 17 voordelen

Zijn wortels gezond

1. Wortelen helpen de gezondheid van de ogen te bevorderen.

Vitamine A in wortelen is essentieel voor een goed zicht. Wanneer vitamine A te lang een tekort heeft, begint het buitenste deel van de fotoreceptoren van het oog te verslechteren. Dit leidt tot nachtblindheid.

Onvoldoende vitamine A kan interfereren met de normale chemische processen die bij het gezichtsvermogen betrokken zijn. Het herstellen van voldoende vitamine A-inname kan de gezondheid van het gezichtsvermogen bevorderen.

Wortelen bevatten ook luteïne, een krachtige antioxidant. Studies hebben dit in verband gebracht met een verminderd risico op maculaire degeneratie. Carotenoïden beschermen retinale ganglioncellen en voorkomen zo verschillende oogziekten.

2. Wortelen helpen het risico op kanker te verminderen.

Wortelen bevatten fytochemicaliën die bekend staan ​​om hun kankerbestrijdende eigenschappen. Sommige van deze verbindingen omvatten bètacaroteen en andere carotenoïden. Deze verbindingen activeren bepaalde eiwitten die de immuniteit versterken en kankercellen onderdrukken. Studies hebben aangetoond dat wortelen ook kunnen helpen bij leukemie.

Carotenoïden in wortelen kunnen het risico op maag-, colon-, prostaat-, long- en borstkanker verminderen.3. Wortelen zijn goed voor de gezondheid van de huid.

Wortelen hebben voordelen voor de huid. Deze groente is rijk aan carotenoïden. Studies hebben aangetoond dat groenten en fruit die rijk zijn aan deze verbindingen, de huid kunnen helpen verbeteren en u er relatief jong uit kunnen laten zien.

Wortelen hebben ook de helende eigenschappen van bètacaroteen. Beta-caroteen verwijdert vrije radicalen, beschermt huidweefsel en heeft fotobeschermende eigenschappen.

Wortelen bevatten ook antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van huidaandoeningen zoals acne en dermatitis. Het kalium in wortelen heeft ook het effect van het voorkomen van een droge huid.

Het eten van te veel wortelen (of voedingsmiddelen met veel carotenoïden) kan echter een aandoening veroorzaken die carotenemie wordt genoemd, waarbij de huid geel of oranje lijkt.

4. Wortelen helpen de haargroei.

Wortelen zijn rijk aan vitamine A en C, carotenoïden, kalium en andere antioxidanten. Van deze voedingsstoffen is bekend dat ze de gezondheid van het haar ondersteunen.

Vitamine A en vitamine E helpen ook de bloedcirculatie in de hoofdhuid te verbeteren. Een verbeterde bloedcirculatie naar de hoofdhuid bevordert niet alleen de haargroei, maar voorkomt ook voortijdig wit worden van het haar.

Een ander voordeel van wortelen is dat ze de wortels van je haar versterken, wat ook kan helpen bij haaruitvalproblemen. Dit komt omdat wortelen een verscheidenheid aan essentiële vitamines en mineralen bevatten.5. Wortelen kunnen je helpen gewicht te verliezen.

Een ander voordeel van wortelen is dat ze afslanken. Wortelen bestaan ​​voor ongeveer 88% uit water. Een middelgrote wortel heeft ongeveer 25 calorieën. Dus het opnemen van wortels in je dieet is een slimme manier om je vol te houden zonder het aantal calorieën te verhogen.

Wortelen bevatten ook vezels. Studies hebben aangetoond dat mensen die een maaltijd met wortelen aten, meer verzadiging hadden dan degenen die dat niet deden.

6. Wortelen hebben bloeddrukregulerende eigenschappen.

Voor iedereen met hoge bloeddruk kunnen wortelen een enorme hulp zijn. Wortelen zijn rijk aan kalium. Een voldoende hoeveelheid kalium in het lichaam helpt de bloeddruk te verlagen door de slagaders en bloedvaten te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Het handhaven van een gezonde bloeddruk is belangrijk om gezond te zijn, en hoge bloeddruk is ook gekoppeld aan beroerte, hartaanval en toevallen.

7. Wortelen kunnen helpen bij de behandeling van diabetes.

Het volgen van een gezond, uitgebalanceerd dieet en het behouden van een gezond gewicht kan uw risico op diabetes type 2 verminderen. Studies hebben lage vitamine A-spiegels in het bloed gevonden bij mensen met diabetes. De antioxidant vitamine A bestrijdt oxidatieve stress, dus het kan helpen bij afwijkingen in het glucosemetabolisme.

Wortelen zijn ook rijk aan vezels. Studies hebben aangetoond dat een verhoogde vezelinname het glucosemetabolisme bij mensen met diabetes kan verbeteren.

8. Wortelen zijn geweldig voor het versterken van de immuniteit.

Wortelen hebben ook voordelen voor de immuniteit. Vitamine A reguleert de werking van het systeem en voorkomt infecties. Dit wordt bereikt door de immuniteit van het lichaam te verhogen. Wortelen bevatten ook vitamine C, wat bijdraagt ​​aan de aanmaak van collageen, wat essentieel is voor wondgenezing. Ook draagt ​​deze voedingsstof bij aan een sterk immuunsysteem.

9. Wortelen kunnen botten helpen versterken.

Vitamine A beïnvloedt het botcelmetabolisme. Carotenoïden zijn in verband gebracht met een verbeterde botgezondheid. Er zijn geen directe onderzoeken dat wortelen de botgezondheid kunnen helpen verbeteren, maar hun vitamine A-gehalte kan helpen. Meer onderzoek is nodig om dit mechanisme beter te begrijpen.

10. Wortelen helpen het cholesterolgehalte te verlagen.

Een van de vele voordelen van wortelen is hun cholesterolverlagende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het eten van wortelen de opname van cholesterol kan verminderen en de antioxidantstatus van het lichaam kan verhogen. Deze effecten kunnen ook de cardiovasculaire gezondheid bevorderen. Wortelen zijn rijk aan een vezel genaamd pectine, die kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen.

11. Wortelen kunnen de gezondheid van de lever bevorderen en gifstoffen verwijderen.

Wortelen bevatten glutathion. Van antioxidanten is vastgesteld dat ze de potentie hebben om leverschade veroorzaakt door oxidatieve stress te behandelen. Deze groenten zijn rijk aan fytoflavonoïden en bètacaroteen om de algehele leverfunctie te ondersteunen. Ook kan de bèta-caroteen in wortelen leverziekte bestrijden.

12. Wortelen zijn goed voor de gezondheid van het hart.

Het dagelijks eten van een matige hoeveelheid wortelen kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen door de oxidatieve afbraak van lipiden te remmen. Wortelen bevatten over het algemeen polyfenolen en nitraten. Het is een bioactief ingrediënt dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Wortelen kunnen ook het cholesterolgehalte verlagen.

13. Wortelen helpen de gezondheid van de hersenen te verbeteren.

Wortelen hebben ook voordelen voor de hersenen. Bètacaroteen verbetert de cognitie en vermindert het langetermijnrisico op leeftijdsgebonden geheugenproblemen. Een deel van de reden is het vermogen om oxidatieve stress te bestrijden, die hersencellen kan beschadigen.

Oxidatieve stress in de hersenen kan celbeschadiging veroorzaken. Beta-caroteen in wortelen kan deze schade helpen voorkomen.Ook kan het kalium in wortelen het risico op een beroerte verminderen. Een kopje wortelsap bevat 689 mg kalium, wat in meer dan 17% van uw dagelijkse voedingsbehoeften voorziet.

14. Wortelen kunnen de spijsvertering verbeteren.

Vezels kunnen de regelmaat bevorderen en de spijsvertering verbeteren. Wortelen kunnen een goede keuze zijn voor mensen met constipatie.

Kalium in wortelen kan diarree helpen behandelen. Diarree is een aandoening waarbij het lichaam grote hoeveelheden vocht verliest via de ontlasting. Dit kan nuttig zijn wanneer het wordt aangevuld met kaliumrijk voedsel.

Wortelen bevatten ook alkalische verbindingen die kunnen helpen bij de behandeling van zure reflux. Alkalisch zuur kan overtollig maagzuur neutraliseren.

15. Wortelen hebben het voordeel dat ze de tandgezondheid verbeteren.

Een van de unieke voordelen van wortelen is dat ze de tandgezondheid ondersteunen. Door wortels te eten, verwijder je tandplak en voedselresten van je tanden. Het kan ook helpen de tandgezondheid te verbeteren, omdat het helpt bij de speekselproductie. Speekselvorming helpt de bacterievorming onder controle te houden.

16. Wortelen helpen bij het oplossen van menstruatieproblemen.

Net zoals wortelen veel voordelen hebben voor mannen, hebben wortelen ook veel voordelen voor vrouwen. Een van de voordelen is voor menstruatieproblemen. Vrouwen die last hebben van onregelmatige menstruatie of bloedingen kunnen veel baat hebben bij het opnemen van wortelen in hun dagelijkse voeding. Zelfs bij postmenopauzale vrouwen met symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen wortels helpen die symptomen onder controle te houden.

17. Wortelen helpen cellen te differentiëren en te groeien.

Alle cellen hebben vitamine A nodig om te groeien. Vitamine A is nodig voor het celdifferentiatieproces waarin onrijpe cellen uitgroeien tot specifieke rijpe cellen.

Vitamine A-tekort zorgt ervoor dat keratinocyten niet kunnen rijpen. Dit kan uitdroging en verharding van de ogen, huid, spijsverteringskanaal en organen veroorzaken door een proces dat keratinisatie wordt genoemd.Bijwerkingen van wortelen

Vitamine A kan toxiciteit veroorzaken. Symptomen kunnen zijn: verlies van eetlust, misselijkheid, braken, haaruitval, vermoeidheid en neusbloedingen. Toxiciteit treedt op omdat vitamine A in vet oplosbaar is. Overtollige vitamine A die het lichaam niet nodig heeft, wordt opgeslagen in de lever of in het vetweefsel. Dit kan na verloop van tijd leiden tot de opbouw van vitamine A, wat uiteindelijk kan leiden tot toxiciteit. Chronische vitamine A-toxiciteit kan meerdere orgaansystemen aantasten. Door botvorming te remmen, worden botten zwak en kunnen ze breuken veroorzaken. Langdurige vitamine A-toxiciteit kan ook de nierfunctie beïnvloeden, dus voorzichtigheid is geboden.

Hoewel ongewoon, kunnen wortels allergieën veroorzaken. Wortelen alleen veroorzaken zelden allergieën, maar het eten ervan met ander voedsel kan een reactie veroorzaken. Volgens een rapport kan het eten van wortelen in ijs allergische reacties veroorzaken. Wortelallergie komt vaker voor bij personen met andere voedselallergieën. Dit kan te maken hebben met allergieën voor bepaalde worteleiwitten. Mensen met pollenallergieën zijn eerder allergisch voor wortels. Symptomen van een wortelallergie zijn jeuk of zwelling van de lippen en irritatie van de ogen en neus.

Wortelen kunnen huidverkleuring veroorzaken. Het eten van te veel wortels kan leiden tot een aandoening die carotenemie wordt genoemd. Dit is een aandoening waarbij de huid oranje kleurt door te veel bètacaroteen in de bloedbaan. Carotenemie is zeer onwaarschijnlijk als je niet te veel wortelen eet.

Wortel Voedingsfeiten / 100g

 • Calorieën: 41 Kcal
 • Totaal vet: (<0%)
 • Natrium: (3%)
 • Totaal koolhydraten: (3%)
 • Voedingsvezels: (10%)
 • Eiwit: (2%)
 • Calcium: (3%)
 • IJzer: (2%)
 • Kalium: (7%)
 • Foliumzuur: (5%)
 • Niacine: (6%)
 • Pantotheenzuur: (5%)
 • Riboflavine: (4%)
 • Thiamine: (6%)
 • Vitamine A: (93%)
 • Vitamine B6: (11 %)
 • Vitamine C: (7%)
 • Vitamine E: (3%)
 • Vitamine K: (11%)
 • Koper: (5%)
 • Magnesium: (3%)
 • Mangaan: (6%)
 • Fosfor: (5%)
 • Zink: ( 2%)
 • Cholesterol: (0%)

% is een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Show Buttons
Hide Buttons