Zijn rode bieten gezond? Lees hier de 19 voordelen
1. Bieten zijn een rijke bron van voedingsstoffen en vezels.
Rode biet bevat vitamine A, C en B. Het is ook een goede bron van calcium, ijzer, magnesium, kalium, mangaan en vezels. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van bieten komen van het betaïnepigment, dat zorgt voor een diepe, rijke kleur.
Betaine heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Bieten zijn ook een bron van heilzame flavonoïden, anthocyanines genaamd.
2. Bietenbladeren kunnen ook gegeten worden.
De bladeren van deze groente hebben ook veel voordelen. Bietenbladeren bevatten meer ijzer dan spinazie. Bietenbladeren bevatten ook veel mineralen en vitamines, die gunstig zijn voor de gezondheid.
3. Bieten kunnen de bloeddruk verlagen.
Het anorganische nitraatgehalte van bieten wordt omgezet in stikstofmonoxide, wat de bloedstroom helpt verbeteren. Het is gunstig voor het cardiovasculaire systeem, helpt de bloeddruk te verlagen en verbetert de doorbloeding.
Studies hebben aangetoond dat het eten van bieten kan helpen de bloeddruk te verlagen. De voordelen komen van natuurlijke nitraten, die in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide verwijdt de bloedvaten, verbetert de bloedstroom en verlaagt de bloeddruk.
4. Bieten helpen bij ontstekingen.
Bieten helpen ontstekingen te bestrijden. Regelmatige consumptie van bieten kan krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Choline is een belangrijke voedingsstof in rode biet. Het handhaaft de structuur van celmembranen, helpt bij de vetopname en vermindert chronische ontstekingen.
Ook kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van bieten tumoren helpen bestrijden en zelfs kanker ten goede komen.
5. Bieten zijn goed voor de gezondheid van het hart.
De voedingsstof betaïne die in bieten wordt aangetroffen, verlaagt het homocysteïnegehalte, wat schadelijk kan zijn voor uw bloedvaten. Het consumeren van rode biet helpt hart- en vaatziekten te voorkomen, omdat de vezels in bieten overtollig LDL-cholesterol van de wanden van bloedvaten verwijderen.
Ook zijn het foliumzuur en vitamine B9 in bieten goed voor het hart. Betaïne helpt ook bij het verlichten van angina, kortademigheid, lagere bloeddruk en verbetering van het vaatstelsel.
Niet alleen dat, de antioxidanten in bieten voorkomen de opbouw van slechte cholesterol in de vaatwanden en beschermen mogelijk het hart.
6. Bieten hebben eigenschappen tegen kanker.
De groei van kankercellen bij long-, huid- en darmkanker kan worden geneutraliseerd door het bèta-cyaninepigment dat wordt verkregen bij het eten van bieten. Bietenextract wordt onderzocht voor gebruik bij de behandeling van pancreas-, borst- en prostaatkanker. Studies hebben aangetoond dat betaïne goed is voor de bescherming van het lichaam tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker, zoals long-, maag-, colon- en borstkanker.
Sommige onderzoeken suggereren dat de rijke rode kleur van bieten afkomstig is van betacyanine, een plantenpigment dat cellen kan helpen beschermen tegen schadelijke kankerverwekkende stoffen. Bovendien kan de unieke vezel die in bieten wordt aangetroffen, het risico op darmkanker helpen verlagen.
7. Bieten helpen het lichaam te ontgiften.
Bieten ondersteunen de ontgifting in het lichaam en stimuleren het immuunsysteem. Rode bietextract helpt bij het verwijderen van vrije radicalen uit cellen.
Studies hebben aangetoond dat rode biet een van de krachtigste antioxidanten is van alle groenten en fruit. Het betaïnepigment in bieten helpt bij het ontgiftingsproces. De afgebroken gifstoffen kunnen zich binden aan andere moleculen en uit het lichaam worden uitgescheiden. Dit helpt het bloed en de lever te zuiveren.
8. Bieten zijn goed voor de levergezondheid.
Betaïne in bieten stimuleert de leverfunctie. Rode bietextract voorkomt de ophoping van vet in de lever. Dit vermindert de oxidatieve stressniveaus.
Bieten zijn een effectieve manier om schadelijke gifstoffen uit de lever te verwijderen. Methionine en glycine-betaïne voorkomen dat vetzuren zich ophopen in de lever. Betaïne in bieten helpt de functie van levercellen te activeren en beschermt de galwegen in de lever.
9. Bieten kunnen het risico op geboorteafwijkingen verminderen.
Bieten zijn goed voor zwangere vrouwen omdat ze rijk zijn aan vitamine B foliumzuur. Deze vitamine helpt bij de ontwikkeling van de wervelkolom van het kind. Foliumzuurdeficiëntie kan verschillende aandoeningen veroorzaken die neurale buisdefecten worden genoemd. De B-vitamine foliumzuur verlaagt het risico op geboorteafwijkingen bij baby’s.
10. Bieten verminderen het risico op een beroerte.
Een ander voordeel van bieten is hun beroerte-helpende eigenschappen. Kaliumgebrek in het lichaam verhoogt het risico op een beroerte, dus kaliumrijke rode biet wordt aanbevolen om de gezondheid van het hart te verbeteren.
Kalium ontspant de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk door het hele lichaam. Wanneer de bloeddruk daalt en bloedvaten en slagaders niet meer samentrekken, is de kans kleiner dat er zich bloedstolsels vormen.
11. Bieten zijn goed voor de geestelijke gezondheid.
Bieten zijn een goede bron van foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, wat belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen. Foliumzuur werkt met B12 om de ijzerfunctie in het lichaam te helpen en rode bloedcellen te produceren.
Het stikstofmonoxide dat in bieten wordt geproduceerd, helpt de bloedstroom door het lichaam te vergroten. Dit verbetert de bloedtoevoer naar de frontale kwab van de hersenen. Naarmate we ouder worden, neemt de bloedtoevoer naar de hersenen af, wat de cognitieve vaardigheden kan aantasten. Het eten van bieten kan de progressie van dementie vertragen door de zuurstofvoorziening naar de hersenen te verbeteren.
Bieten bevatten ook tryptofaan, dat ontspant en kalmeert. Daarnaast bevat deze groente ook betaïne, dat als antidepressivum wordt gebruikt.
12. Bieten hebben immuunversterkende eigenschappen.
Bieten bevatten vitamine C en vezels, die je immuunsysteem kunnen stimuleren. Het is ook rijk aan essentiële mineralen zoals kalium, dat essentieel is voor de gezondheid van de zenuw- en spierfunctie.
Bovendien stimuleren bieten de productie van antilichamen en witte bloedcellen, wat kan helpen de botsterkte te vergroten en het immuunsysteem te versterken.
13. Bieten zijn goed voor de seksuele gezondheid.
Bieten bevatten het mineraal borium, dat direct verband houdt met de productie van menselijk geslachtshormoon. Dit helpt de vruchtbaarheid en de mobiliteit van het sperma te vergroten. Borium stimuleert ook het libido en de aanmaak van geslachtshormonen.
14. Bieten hebben anti-aging eigenschappen.
Een van de vele voordelen van bieten is hun anti-aging eigenschappen. Bieten bevatten vitamine A, een antioxidant die je ogen kan beschermen tegen vrije radicalen. Dit helpt leeftijdsgebonden staar te voorkomen en maculaire degeneratie te verminderen.
Veel onderzoeken tonen aan dat het eten van meer plantaardig voedsel zoals bieten het risico op obesitas, diabetes en hartaandoeningen vermindert. Bovendien verlagen de unieke gepigmenteerde antioxidanten in rode biet het cholesterolgehalte in het lichaam en hebben ze anti-aging eigenschappen.
15. Bieten kunnen de gezondheid van de huid verbeteren.
Bieten hebben ook voordelen voor de huid. Het is aangetoond dat de consumptie van rode biet huidkanker voorkomt.
Bieten zijn ook een goede bron van vitamine C. Studies hebben aangetoond dat de huid vitamine C nodig heeft om collageen te synthetiseren. Vitamine C beschermt de huid ook tegen de schadelijke effecten van UV-stralen.
16. Bieten zijn goed voor de spijsvertering.
Regelmatige consumptie van bieten blijkt de spijsvertering en de bloedkwaliteit te verbeteren.
Omdat bieten veel vezels bevatten, kunnen ze ook helpen bij de behandeling van diverticulitis. De groep die veel vezels at, bleek een lager risico op diverticulitis te hebben. Vezels helpen ook bij de stoelgang en verbeteren de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel.
17. Bieten kunnen helpen bij de behandeling van bloedarmoede.
We weten allemaal dat ijzertekort bloedarmoede veroorzaakt. Het is gebleken dat het een bijzonder hoog ijzergehalte heeft in rode biet.
Het foliumzuur in bieten kan ook helpen bij de behandeling van bloedarmoede.
18. Bieten kunnen staar helpen voorkomen.
Bieten zijn rijk aan bètacaroteen, wat het risico op staar kan helpen verminderen. Bieten kunnen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie helpen voorkomen.
19. Bieten zijn goed voor het voorkomen van osteoporose.
We hebben al gezien dat de nitraten in bieten in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide. Eén studie toonde aan dat stikstofmonoxide bepaalde levensstijlgerelateerde ziekten, waaronder osteoporose, kan helpen voorkomen.
Een andere reden waarom rode biet goed is voor de behandeling van osteoporose, is omdat het silica bevat. Dit mineraal heeft het lichaam nodig om calcium efficiënt te gebruiken. Regelmatig bieten eten kan osteoporose en andere gerelateerde ziekten helpen voorkomen.
Bovendien helpt betaïne het homocysteïnegehalte in het lichaam te verlagen. Overmatige accumulatie van homocysteïne kan het risico op osteoporose verhogen, vooral bij jonge volwassenen.
Het is ook bekend dat calcium in bieten helpt bij het versterken van botten en tanden.
Bijwerkingen van rode biet
Bieten bevatten veel oxalaten en deze voedingsmiddelen kunnen de calciumopname verminderen. Het consumeren van grote hoeveelheden oxalaat kan ook nierstenen veroorzaken.
Bieten kunnen gunstig zijn voor mensen met hoge bloeddruk, maar niet voor mensen met een lage bloeddruk. Van rode biet is bekend dat het helpt de bloeddruk te verlagen, dus het kan gevaarlijk zijn voor mensen bij wie een medische diagnose van lage bloeddruk is gesteld.
Rode biet is zeer gunstig voor ons omdat het veel voedingsstoffen bevat, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, polyfenolen, voedingsvezels en meer. De consumptie van rode biet kan bij sommige mensen echter allergische reacties veroorzaken. Veel voorkomende allergische reacties op rode biet zijn huiduitslag, netelroos, jeuk en koude rillingen.
Voedingsfeiten per 100 g biet
- Calorieën: 43 Kcal
- Totaal vet: 0,2 g (0%)
- Natrium: 78 mg (3%)
- Totaal koolhydraten: 9,6 g (3%)
- Voedingsvezels: 2,8 g (10%)
- Eiwit: 1,6 g (3%)
- Calcium: 16 mg (1%)
- IJzer: 0,8 mg (4%)
- Kalium: 325 mg (7%)
- Betaïne: 128,7 mg
- Choline: 6 mg
- Foliumzuur: 109 mcg (27%)
- Niacine: 0,334 mg (2%)
- Pantotheenzuur: 0,155 mg (3%)
- Riboflavine: 0,040 mg (3%)
- Thiamine: 0,031 mg (3%)
- Vitamine A: 2 mcg
- Vitamine B6: 0,067 mg (5%)
- Vitamine C: 4,9 mg (5%)
- Vitamine E: 0,04 mg (<0%)
- Vitamine K: 0,2 mcg (<0%)
- Koper: 0,075 mg (8%)
- Magnesium: 23 mg (6%)
- Mangaan: 0,329 mg (14%)
- Fosfor: 40 mg (6%)
- Selenium: 0,7 mcg (1%)
- Zink: 0,35 mg (3%)
- Cholesterol: 0 mg (0%)