Is zoete aardappel gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is zoete aardappel gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is zoete aardappel gezond

1. Zoete aardappelen helpen vitaminetekorten te voorkomen.

Vitamine A-tekort is een ernstig probleem, vooral in ontwikkelingslanden. De gezondheidseffecten van vitamine A-tekort zijn ernstig en kunnen een verminderde weerstand tegen infectieziekten, verhoogde infectieuze morbiditeit en droge ogen omvatten.

Zoete aardappelen zijn een zeer belangrijke bron van vitamine A omdat ze een hoog gehalte aan bètacaroteen bevatten. Bètacaroteen wordt in de lever omgezet in vitamine A.

2. Zoete aardappelen helpen diabetes onder controle te houden.

De relatief lage glycemische index van zoete aardappelen betekent dat zoete aardappelen langzaam suikers in de bloedbaan afgeven, in tegenstelling tot andere zetmeelrijke voedingsmiddelen. Deze gestage afgifte van suiker helpt de bloedsuikerspiegel van een persoon onder controle te houden, zodat deze niet laag of hoog wordt.

Het is ook bekend dat de vezels in zoete aardappelen gunstig zijn voor diabetesmanagement. Zoete aardappelen zijn vezelrijk voedsel en het is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met type I diabetes.

Ongeveer 77% van de vezels van zoete aardappelen is onoplosbaar. Onoplosbare vezels zijn essentieel voor het bevorderen van de insulinegevoeligheid, wat helpt bij het reguleren van de hoeveelheid suiker in het bloed.

Daarnaast zijn zoete aardappelen een belangrijke bron van magnesium, waarvan is aangetoond dat het het risico op het ontwikkelen van diabetes type II minimaliseert.3. Zoete aardappelen helpen bij het beheersen van stressniveaus.

Zoete aardappelen bevatten aanzienlijke hoeveelheden magnesium, een mineraal dat essentieel is voor een normale lichaamsfunctie. Een van de belangrijke voordelen van magnesium is dat het stress en angst helpt verminderen. Studies hebben aangetoond dat een verhoogd magnesiumtekort in de moderne voeding gepaard gaat met een significante toename van gevallen van depressie. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat magnesiumtekort de depressie bij premenstruele vrouwen verhoogt.

Studies hebben aangetoond dat een toenemende inname van magnesium de hersenen beschermt tegen angst en depressie na traumatisch letsel. Van verminderde magnesium is aangetoond dat het angstgerelateerd gedrag verhoogt en depressie ontwikkelt.

Magnesium is ook gevonden om slapeloosheid bij ouderen te verminderen.

4. Zoete aardappelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Zoete aardappelen bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamines, die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Studies uitgevoerd op paarse zoete aardappelen hebben aangetoond dat plantenextracten het vermogen hebben om de productie van actieve ontstekingscomponenten in het lichaam te remmen.

Zoete aardappelen bevatten ook veel choline. Een van de belangrijkste voordelen van choline is dat het ontstekingen vermindert door de ontstekingsreactie van het lichaam te verminderen. Studies hebben aangetoond dat choline effectief is in het therapeutisch remmen van de ontwikkeling van systemische ontstekingen in het lichaam.

Een andere studie toonde aan dat extract van paarse zoete aardappel anthocyanines bevat, die essentieel zijn voor het voorkomen van ontstekingen in darmkankercellen en het verminderen van celproliferatie in bepaalde kankercellen.

5. Zoete aardappelen helpen kanker te voorkomen en onder controle te houden.

Studies hebben aangetoond dat paarse zoete aardappelen kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Deze zoete aardappelen bevatten elementen die de groei van kankercellen kunnen remmen door apoptose van specifieke kankercellen te induceren, zoals borst-, maag- en darmkanker. Bovendien heeft een hoog anthocyaninegehalte een positief effect op maag- en borstkanker.Bovendien is gemeld dat de aanwezigheid van carotenoïden, zoals bètacaroteen in zoete aardappelen, een significant effect heeft op het verminderen van het risico op prostaatkanker bij mannen.

6. Zoete aardappelen zijn goed voor het voorkomen van maagzweren.

Zoete aardappelen bevatten B-vitamines, vitamine C, calcium, kalium en bètacaroteen, die helpen om maagzweren effectief te behandelen. Zoete aardappelen bevatten veel voedingsvezels, waardoor de ontlasting meer opzwelt en de stoelgang gemakkelijker wordt. Zoete aardappelen voorkomen gasvorming en constipatie en verminderen de kans op zuurvorming en ulceratie.

Bovendien is aangetoond dat extracten van zoete aardappelen vrije radicalen bevatten die belangrijk zijn voor wondgenezing in het lichaam.

7. Zoete aardappelen helpen het risico op hart- en vaatziekten te minimaliseren.

Een ander voordeel van zoete aardappelen is dat ze helpen bij hart- en vaatziekten. Oxidatie in het lichaam leidt tot complicaties zoals atherosclerose, wat op zijn beurt kan leiden tot de ontwikkeling van verschillende hart- en vaatziekten. Het is aangetoond dat de hoge polyfenolen in extract van zoete aardappelen de oxidatie bij mensen remmen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.

Een andere wetenschappelijke studie wees uit dat de hoge niveaus van anthocyanines in paarse zoete aardappelen het vermogen hebben om de kans op coronaire hartziekte te verminderen.

Daarnaast bevatten zoete aardappelen oplosbare vezels, wat nauw verband houdt met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

8. Zoete aardappelen hebben antibacteriële eigenschappen.

Een ander voordeel van zoete aardappelen zijn hun antibacteriële eigenschappen. Veel wetenschappelijke rapporten hebben geconcludeerd dat zoete aardappelen een zekere mate van antibacteriële activiteit hebben. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ingrediënten die zijn geëxtraheerd uit zoete aardappelbladeren antibacteriële eigenschappen hebben tegen longontsteking veroorzakende bacteriën en tyfus.

9. Zoete aardappelen helpen het haar en de huid te verbeteren.

Zoals hierboven vermeld, zijn zoete aardappelen rijk aan vitamine A. Het is ook rijk aan vitamine C en vitamine E.

Studies hebben aangetoond dat de inname van vitamine E het aantal haren kan verhogen bij personen die aan haarverlies lijden. Dit komt omdat vitamine E antioxiderende eigenschappen bevat die oxidatieve stress, een belangrijke oorzaak van haarverlies, helpen verminderen.

Vitamine C staat bekend als een effectief huidremedie dat kan worden gebruikt om fotoveroudering en hyperpigmentatie te behandelen. Vitamine C is ook effectief in het neutraliseren van de oxidatieve stress veroorzaakt door blootstelling aan UV. De combinatie van vitamine C en E kan het risico op huidkanker verminderen. Bovendien is vitamine C essentieel voor de synthese van collageen, het belangrijkste structurele eiwit van de huid. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit betekent dat deze vitamines kunnen helpen bij het beheersen van huidaandoeningen zoals acne en het bevorderen van wondgenezing op de huid.

Vitamine A is bewezen effectief bij de behandeling en verzorging van een door de zon beschadigde huid. Studies hebben aangetoond dat vitamine A kan helpen de natuurlijke celveroudering te vertragen en fotoveroudering van de huid te remmen.

10. Zoete aardappelen zijn goed voor de spijsvertering.

Zoete aardappelen bevatten grote hoeveelheden vezels, waarvan bekend is dat ze de spijsvertering en de darmgezondheid verbeteren. Veel laxeermiddelen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn gemaakt van vezels. Met andere woorden, het consumeren van zoete aardappelen kan uw inname van vezels verhogen die nodig zijn om een ​​goede spijsvertering te bevorderen. Bovendien kan het hoge vezelgehalte van zoete aardappelen constipatie bij zowel kinderen als volwassenen helpen voorkomen.

11. Zoete aardappelen helpen de bloeddruk onder controle te houden.

Een van de vele voordelen van zoete aardappelen zijn hun bloeddrukregulerende eigenschappen. Zoete aardappelen zijn rijk aan zowel magnesium als kalium, wat helpt om de bloeddruk onder controle te houden. Studies hebben aangetoond dat een hogere kaliuminname de bloeddruk verlaagt, wat de kans op een beroerte of coronaire hartziekte vermindert.

Een studie toonde aan dat een magnesiumtekort in het lichaam de risicofactoren voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk verhoogt.12. Zoete aardappelen kunnen de vruchtbaarheid verhogen.

De hoge dosis vitamine A in zoete aardappelen maakt het een ideaal voedingsmiddel voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd om hun vruchtbaarheid te verbeteren. Studies hebben aangetoond dat vitamine A een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Zoete aardappelen bevatten ook ijzer, een belangrijk mineraal voor het bevorderen van de vruchtbaarheid bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Volgens rapporten is bloedarmoede of ijzertekort een van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Een andere studie wees uit dat een verhoogde ijzerinname het risico op ovulatoire onvruchtbaarheid verminderde.

13. Zoete aardappelen zijn goed voor je gezichtsvermogen.

Zoete aardappelen bevatten een grote hoeveelheid vitamine A. De meesten van ons weten dat vitamine A goed is voor je gezichtsvermogen, maar je weet misschien niet precies hoe deze vitamine je gezichtsvermogen verbetert. Studies hebben aangetoond dat vitamine A essentieel is voor de vorming van het pigment dat verantwoordelijk is voor lichtabsorptie. Vitamine A is ook essentieel voor het behoud van de juiste structuur van het netvlies. Vitamine A-tekort kan leiden tot slechtziendheid en nachtblindheid.

Bovendien zijn andere oogaandoeningen, waaronder droge hoornvliezen, hoornvlieszweren en bindvlies, ook in verband gebracht met vitamine A-tekort.

Zoete aardappelen zijn ook een belangrijke bron van vitamine C en E. Een onderzoek in India heeft een significant verband gevonden tussen vitamine C-tekort en de ontwikkeling van staar. Andere studies hebben aangetoond dat zowel vitamine C als E effectief kunnen zijn bij het bestrijden van de oxidatieve stress die oogcataracten veroorzaakt.

14. Zoete aardappelen kunnen u helpen gewicht te verliezen.

Een ander voordeel van zoete aardappelen is dat ze je helpen je gewicht te beheersen. Zoete aardappelen bevatten vezels om het verzadigingsgevoel te verhogen en het gewicht onder controle te houden. Studies hebben aangetoond dat pectine, een van de belangrijkste oplosbare voedingsvezels in zoete aardappelen, effectief is in het verminderen van de voedselinname, het verminderen van gewichtstoename en het verhogen van de activiteit van het verzadigingshormoon in het lichaam.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een hogere vezelinname sterk gecorreleerd is met gewichtsverlies. Een verhoogde consumptie van zoete aardappelen kan ook helpen bij het afvallen door de vezelinname te verhogen.

15. Zoete aardappelen zijn goed voor het verbeteren van het geheugen.

Studies hebben aangetoond dat de anthocyanines in paarse zoete aardappelen geheugenverbeterende eigenschappen hebben. Dit is te danken aan de antioxiderende eigenschappen van anthocyanines.

Zoete aardappelen zijn ook een goede bron van vitamine C en A. Beide voedingsstoffen zijn essentieel om de immuunfunctie te ondersteunen, wat vooral belangrijk is tijdens het koude- en griepseizoen.Bovendien bevatten zoete aardappelen mangaan, een mineraal dat helpt bij de productie van collageen en de gezondheid van huid en botten bevordert.

16. Zoete aardappelen helpen bij de behandeling van bronchitis.

Zoete aardappelen bevatten bepaalde voedingsstoffen die kunnen helpen je lichaam warm te houden. Het helpt bij de behandeling van bronchitis en andere gerelateerde complicaties. Deze positieve effecten kunnen worden toegeschreven aan vitamine C, ijzer en andere voedingsstoffen.

Bijwerkingen / voorzorgsmaatregelen van zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn erg rijk aan vitamine A. Vitamine A kan giftig zijn als het te veel wordt geconsumeerd. Vitamine A in zoete aardappelen is echter relatief veilig omdat het voornamelijk uit bètacaroteen en carotenoïden bestaat.

Zoete aardappelen bevatten oxalaten. Er bestaat bezorgdheid dat dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van calciumoxalaat-nierstenen, die nierstenen zijn. Oxalaten zijn natuurlijke stoffen die in veel voedingsmiddelen worden aangetroffen, waaronder fruit en groenten. Onderzoek zegt dat oxalaten in de meeste gevallen veilig zijn. Voor mensen die met nierstenen worden geassocieerd, wordt echter aanbevolen om over te stappen op een dieet met weinig oxalaat. Personen die hiermee te maken hebben, moeten zeker een professionele arts raadplegen.

Voedingswaarde per 100 g zoete aardappel

 • Calorieën: 86 Kcal
 • Totaal vet: 0,05 g (0%)
 • Cholesterol: 0 mg (0%)
 • Natrium: 55 mg (2%)
 • Totaal koolhydraten: 20,12 g (7%)
 • Voedingsvezels: 3 g (11%)
 • Eiwit: 1,57 g (3%)
 • Calcium: 30 mg (2%)
 • IJzer: 0,61 mg (3%)
 • Kalium: 337 mg (7%)
 • Choline: 12,3 mg
 • Foliumzuur: 11 mcg (3%)
 • Niacine: 0,557 mg (3%)
 • Pantotheenzuur: 0,8 mg (16%)
 • Riboflavine: 0,061 mg (5%)
 • Thiamine: 0,078 mg (6%)
 • Vitamine A: 709 mcg (79%)
 • Vitamine B6: 0,209 mg (16%)
 • Vitamine C: 2,4 mg (3%)
 • Vitamine E: 0,26 mg (1%)
 • Vitamine K: 1,8 mcg (2%)
 • Koper: 0,151 mg (17%)
 • Magnesium: 25,00 mg (6%)
 • Mangaan: 0,258 mg (11%)
 • Fosfor: 47 mg (7%)
 • Selenium: 0,6 mcg (1%)
 • Zink: 0,3 mg (3%)

Show Buttons
Hide Buttons