Waarom is olijfolie gezond? Lees hier de 13 voordelen

Waarom is olijfolie gezond? Lees hier de 13 voordelen

olijfolie gezond

1. Olijfolie is rijk aan gezonde vetten.

Olijfolie is een natuurlijke olie gewonnen uit de olijf, de vrucht van de olijfboom. Ongeveer 14% van olijfolie is verzadigd vet en 11% is meervoudig onverzadigd, zoals omega-6 en omega-3 vetzuren.

Het belangrijkste vetzuur in olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur genaamd, dat 73% van het totale oliegehalte uitmaakt. Studies hebben aangetoond dat oliezuur ontstekingen vermindert en gunstige effecten heeft op genen die verband houden met kanker.

2. Olijfolie heeft veel antioxidanten.

Olijfolie is zeer voedzaam. Naast heilzame vetzuren bevat het vitamine E en K. Het bevat ook krachtige antioxidanten.

Deze antioxidanten kunnen het risico op chronische ziekten verminderen. Het helpt ook ontstekingen te bestrijden en beschermt het cholesterolgehalte in het bloed tegen oxidatie.

3. Olijfolie heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Het is bekend dat chronische ontstekingen een belangrijke oorzaak zijn van ziekten zoals kanker, hartaandoeningen, metabool syndroom, diabetes type 2, Alzheimer, artritis en zelfs obesitas.

Studies hebben aangetoond dat oliezuur, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, de niveaus van belangrijke ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) kan verlagen.

Een andere studie wees uit dat de antioxidanten in olijfolie sommige genen en eiwitten die ontstekingen veroorzaken, kunnen onderdrukken.4. Olijfolie helpt een beroerte te voorkomen.

Een beroerte wordt veroorzaakt door een blokkade van de bloedstroom naar de hersenen als gevolg van een bloedstolsel of bloeding. In de belangrijkste ontwikkelde landen is een beroerte de tweede meest voorkomende doodsoorzaak na hartaandoeningen.

Een groot onderzoek onder 841.000 mensen wees uit dat olijfolie een bron was van enkelvoudig onverzadigde vetten die in verband zijn gebracht met een verminderd risico op een beroerte en hartaandoeningen.

In een ander onderzoek onder 140.000 deelnemers hadden degenen die olijfolie consumeerden een lager risico op een beroerte dan degenen die dat niet deden.

5. Olijfolie helpt de gezondheid van het hart te verbeteren.

Olijfolie bevat een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur genaamd, dat in verband is gebracht met de preventie van hartaandoeningen zoals atherosclerose, hartaanval, opbouw van tandplak en beroerte.

Van oliezuur is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, een van de risicofactoren voor hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden. Observationele studies die tientallen jaren geleden zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat mediterrane landen minder vatbaar zijn voor hartaandoeningen.

Na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar het mediterrane dieet, ontdekten ze dat olijfolie een van de belangrijkste componenten van dit dieet was.

Een van de andere voordelen van olijfolie is dat het ontstekingen verlaagt en het slechte LDL-cholesterol beschermt tegen oxidatie. Dit verbetert de bekleding van bloedvaten en kan overmatige bloedstolling helpen voorkomen.

Daarom wordt het voor de gezondheid van het hart aanbevolen om veel olijfolie in uw dieet op te nemen.

6. Olijfolie helpt bij het voorkomen van alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte ter wereld. Een van de belangrijkste kenmerken is de opeenhoping van bèta-amyloïde plaques in hersencellen.

Studies bij ratten hebben aangetoond dat stoffen in olijfolie deze vorming van tandplak helpen voorkomen. Dit is echter nog een kleine studie, dus er is meer onderzoek nodig naar de effecten van olijfolie op de ziekte van Alzheimer.

7. Olijfolie kan het risico op diabetes type 2 verminderen.

Van olijfolie is aangetoond dat het diabetes type 2 voorkomt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat olijfolie gunstige effecten heeft op de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid.

In een klinische proef bij 418 gezonde mensen verminderde een mediterraan dieet met olijfolie het risico op diabetes type 2 met meer dan 40%.

8. De antioxidanten in olijfolie hebben eigenschappen tegen kanker.

Kanker is een van de meest vreselijke ziekten die onze gezondheid bedreigen. Sommige onderzoekers zeggen dat mensen in mediterrane landen een lager risico hebben op sommige vormen van kanker, en dat olijfolie de basis is.

Een van de gezondheidsvoordelen van olijfolie is dat het antioxiderende eigenschappen heeft. Antioxidanten kunnen oxidatieve schade door vrije radicalen verminderen, waarvan wordt aangenomen dat ze een belangrijke oorzaak van kanker zijn.

9. Olijfolie helpt bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis is een ziekte die wordt gekenmerkt door pijnlijke gewrichten. De exacte oorzaak is onbekend, maar het gaat om het immuunsysteem dat normale cellen aanvalt.

Van olijfolie is aangetoond dat het de markers van ontsteking verbetert en oxidatieve stress vermindert bij patiënten met reumatoïde artritis. Olijfolie heeft een gunstiger effect bij gebruik met visolie, een bron van ontstekingsremmende omega-3-vetzuren.

In één onderzoek werd gemeld dat olijfolie en visolie de gewrichtspijn verbeteren bij mensen met reumatoïde artritis.

10. Olijfolie heeft antibacteriële eigenschappen.

Een van de voordelen van olijfolie is dat het veel voedingsstoffen bevat die schadelijke bacteriën kunnen remmen of doden. Een daarvan is Helicobacter pylori, die in de maag leeft en maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.

Een studie toonde aan dat het dagelijks consumeren van 30 gram olijfolie de infectie met Helicobacter pylori bij 10-40% van de mensen in twee weken kon elimineren.11. Olijfolie ondersteunt de gezondheid van de botten.

De polyfenolen in olijfolie kunnen de botdichtheid verbeteren door degeneratie te verminderen. Het mediterrane dieet is ook in verband gebracht met een lager risico op fracturen bij oudere volwassenen.

12. Olijfolie helpt het gezichtsvermogen.

Een van de voordelen van olijfolie is dat het de gezondheid van de ogen ten goede komt. Deze eigenschappen zijn te danken aan het hoge gehalte aan vitamine A en antioxidanten in olijven. Deze carotenoïde antioxidant kan helpen de gezondheid van de oogzenuw te behouden door leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te verminderen en de vorming van cataract te remmen. Olijfolie is ook rijk aan vitamine E-voedingsstoffen.

13. Olijfolie is goed voor de spijsvertering.

Olijfolie is rijk aan voedingsvezels. Dit is een belangrijk onderdeel van de darm- en spijsverteringsgezondheid. Het consumeren van een voldoende hoeveelheid voedingsvezels kan constipatie helpen voorkomen.

Bijwerkingen / voorzorgsmaatregelen van olijfolie

Mensen met plantenallergieën die verband houden met olijven en olijfbladeren kunnen allergiesymptomen ontwikkelen. Ook als u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u voorzichtig zijn, aangezien veiligheidsonderzoeken nog steeds ontbreken.

Omdat olijfolie de bloedsuikerspiegel en bloeddruk kan verlagen, is voorzichtigheid geboden bij degenen die medicijnen gebruiken die ermee verband houden. Raadpleeg zeker uw arts.

Het consumeren van te veel olijfolie kan uw galblaas verstoppen of galstenen veroorzaken. Onze lever produceert gal die zich ophoopt in de galblaas. Wanneer ons lichaam echter overtollig vet vasthoudt, begint deze opgeslagen gal het af te scheiden en te emulgeren. Uiteindelijk raakt de galblaas verstopt of ontstaan ​​er galstenen in het lichaam.

Overmatige consumptie van olijfolie kan gastro-intestinale problemen zoals diarree veroorzaken. We weten allemaal dat olijfolie krachtige laxerende eigenschappen heeft. Het consumeren van grote hoeveelheden olijfolie kan het echter volledig onverteerbaar maken. Als gevolg hiervan kan er wat diarree optreden.

Olijfolie bevat veel goede vetten, maar veel calorieën. Overmatige inname van olijfolie kan de voedingsbalans verstoren, dus het moet met mate worden geconsumeerd met andere voedingsmiddelen.

Dit artikel gaat over olijfolie. Het kan iets anders zijn dan de olijf zelf. Dit gaat over olijfolie, dus lees het aandachtig door om misverstanden te voorkomen.

Show Buttons
Hide Buttons