Is tonijn gezond? Lees hier de 22 voordelen

Is tonijn gezond? Lees hier de 22 voordelen

Is tonijn gezond

1. Tonijn is goed voor het hart.

Het hoge percentage omega-3-vetzuren in tonijn verlaagt het cholesterolgehalte in de bloedvaten. Een laag cholesterolgehalte in uw bloedvaten verbetert de gezondheid van het hart door de bloedstroom en hartpompproblemen te verminderen.

2. Tonijn verlaagt de bloeddruk.

Tonijn is rijk aan kalium, een mineraal dat de bloeddruk aanzienlijk verlaagt. De combinatie van dit element en omega-3-vetten heeft ontstekingsremmende effecten op het cardiovasculaire systeem.

Dit betekent een lagere bloeddruk en een lager risico op complexe problemen zoals beroertes, hartaanvallen en blokkades in slagaders.

3. Tonijn versterkt het immuunsysteem.

Tonijn heeft de voordelen van het versterken van het immuunsysteem. Deze vis is rijk aan mangaan, zink, vitamine C en selenium. Het is een antioxidant die bekend staat als een belangrijke booster van het immuunsysteem. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen, een bijproduct van het metabolisme op cellulair niveau dat verschillende ernstige ziekten kan veroorzaken, zoals kanker.

Het eiwit in tonijn kan ook de wondgenezing versnellen door het immuunsysteem te stimuleren en de groei van nieuw weefsel te bevorderen.4. Tonijn bevordert de bloedcirculatie.

De reden dat tonijn goed is voor de bloedsomloop is vanwege de eigenschappen van ijzer en vitamine B. Het cardiovasculaire systeem vertraagt ​​door een ongezond voedingspatroon en cellen beginnen te degenereren.

Een hoge inname van ijzer en B-vitamines versterkt de bloedcellen. IJzer bevordert de bloedcirculatie en verbetert de oxidatie van lichaamsorganen, waardoor een optimale werking wordt gegarandeerd.

5. Tonijn verlaagt triglyceriden.

Behalve dat het het cholesterolgehalte beïnvloedt, heeft tonijn nog vele andere voordelen. Veel triglyceriden in de bloedbaan leggen de hoeveelheid vet bloot die door het lichaam circuleert. Het heeft te maken met LDL, het slechte cholesterol, en HDL, het goede cholesterol.

Twee keer per week tonijn eten kan LDL verlagen en HDL verbeteren.

6. Tonijn is goed voor de gezondheid van de ogen.

Een ander voordeel van tonijn zijn de gunstige eigenschappen voor de gezondheid van de ogen. Een aandoening die maculaire degeneratie wordt genoemd, vermindert het gezichtsvermogen in het oog en leidt geleidelijk tot blindheid. Omega-3-zuren helpen deze aandoeningen te voorkomen.

Ook kan regelmatige consumptie van omega-3-vetzuren het droge-ogen-syndroom helpen voorkomen.

7. Tonijn maakt botten sterk.

Vitamine D is een belangrijk bestanddeel van botten. De voordelen van deze vitamine kunnen kanker, gezonde botten en breuken helpen voorkomen.

Vitamine D verlaagt ook het risico op multiple sclerose en auto-immuunziekten.8. Tonijn verbetert de gezondheid van de huid.

Tonijn bevat sporenelementen die schade aan bloedcellen door vergiftiging en lichamelijke gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Bovendien zorgt een eiwit dat elastine wordt genoemd voor extra weefselherstel en zorgt het voor zachtheid van de huid.

9. Tonijn voorkomt beroerte.

Tonijn heeft ook het vermogen om een ​​beroerte te voorkomen. Regelmatig tonijn eten kan het risico op een beroerte bij volwassenen met 30% verlagen. Dankzij het vitamine B-complex en foliumzuur in tonijn voorkomt het bloedstolsels en verbetert het de vaatwanden.

10. Tonijn is goed voor de niergezondheid.

Een ander voordeel van tonijn zijn de nier-gezonde eigenschappen. Het kalium- en natriumgehalte van tonijn is goed uitgebalanceerd, dus het kan veel kalium en weinig natrium bevatten. Dit helpt om de vochtbalans in het lichaam te beheersen. Wanneer het lichaam de vochtbalans in stand houdt, functioneren de nieren naar behoren, waardoor de kans op het ontwikkelen van een ernstige nieraandoening wordt verkleind.

Personen met een chronische nierziekte moeten echter altijd hun arts raadplegen voordat ze tonijn toevoegen of grote veranderingen in hun dieet aanbrengen.

11. Tonijn helpt spieren.

Een van de belangrijkste componenten van tonijn is eiwit. Tonijn is een van de meest eiwitrijke vleessoorten en helpt je spieren op te bouwen en vet te verliezen. Eiwit verbetert de spiergroei en de stofwisseling van het lichaam.

100 gram tonijn bevat ongeveer 30 gram eiwit.

12. Tonijn bevordert gewichtsverlies.

Obesitas is wereldwijd het grootste gezondheidsprobleem. Tonijn is een caloriearm, hoogwaardig eiwitvoedsel boordevol gezonde voedingsstoffen die de stofwisseling stimuleren en vet verminderen. De omega-3-vetzuren die in deze vissen worden aangetroffen, stimuleren het hormoon leptine, dat de eetlust van het lichaam voor voedselinname in evenwicht kan brengen. Dit zal helpen om overeten te verminderen en ervoor te zorgen dat je lichaam alleen eet wat het echt nodig heeft.

Onderzoek toont ook aan dat een eiwitrijk dieet de hoeveelheid ghreline in het lichaam verlaagt, een hormoon dat honger veroorzaakt.

13. Tonijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Tonijn kan het algehele stressniveau van uw lichaam verlagen door ontstekingen te verminderen dankzij de potentiële ontstekingsremmende vitamines en mineralen. Vermindering van ontstekingen door het hele lichaam zorgt voor een betere werking van alle organen. Dit leidt tot een goede werking van het hele lichaam en het voorkomen van ontstekingsziekten zoals artritis en jicht.

Bovendien kunnen de omega-3-vetten in tonijn ontstekingen in het lichaam verminderen en veel auto-immuunziekten zoals psoriasis en de ziekte van Crohn verlichten.

14. Tonijn geeft je een goed gevoel.

Een van de ongebruikelijke voordelen van tonijn zijn de stemmingsverhogende eigenschappen. Selenium reguleert de eetlust en de stemming bij mensen. Studies hebben aangetoond dat een gebrek aan selenium in het lichaam angst veroorzaakt.

15. Tonijn is goed voor de gezondheid van de hersenen.

Tonijn helpt de cognitieve functie in de hersenen te verbeteren dankzij de krachtige omega-3-zuren. Om de cognitieve functie te verbeteren, treedt het op wanneer gezond bloed en met zuurstof gevulde cellen in de heldere bloedbaan circuleren om de hersenen te bereiken. Het brein functioneert veel beter omdat het alle middelen heeft die het nodig heeft.

Ook kan niacine in tonijn het risico op de ziekte van Alzheimer en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang helpen verlagen.16. Tonijn voorkomt celmembraanbeschadiging.

Een ander voordeel van tonijn is dat het schade aan celmembranen voorkomt. Het eiwit in tonijn wordt afgebroken tot cellulaire stoffen die peptiden worden genoemd. Wanneer ze worden ingenomen, tasten peptiden de celmembranen van ons lichaam aan, waardoor onze algehele conditie verbetert en ons lichaam veel gezonder wordt.

17. Tonijn kan kanker helpen voorkomen.

Een van de gezondheidsvoordelen van tonijn zijn de kankerverwekkende eigenschappen. Tonijn bevat veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het is bekend dat omega-3-vetten in tonijn het risico op prostaatkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen verminderen.

18. Tonijn is goed voor de gezondheid van de schildklier.

De schildklier in ons lichaam speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van het energieniveau en het reguleren van de stofwisseling en vele andere belangrijke functies van het lichaam. Selenium in tonijn is gunstig voor de gezondheid van de schildklier en kan aandoeningen vertragen en symptomen zoals hypothyreoïdie, de ziekte van Graves en auto-immuunthyreoïditis verlichten.

19. Tonijn kan het risico op depressie helpen verminderen.

Door minstens twee keer per week vis zoals verse tonijn, rijk aan omega-3-vetzuren, aan uw dieet toe te voegen, kan het risico op depressie van een vrouw met 25% verminderen. Sommige studies hebben het lage aantal depressies in Aziatische en Scandinavische landen toegeschreven aan een dieet met zeevruchten.

20. Tonijn kan de groei bevorderen.

Tonijn bevat veel eiwitten. Een blikje tonijn bevat ongeveer 80% van je dagelijkse eiwitbehoefte. Eiwit zorgt voor de efficiëntie van de groei, snel herstel van wonden en ziekten.21. Tonijn bevordert de stofwisseling en verhoogt de energie.

Het vitamine B-complex in tonijn heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het is betrokken bij het energiemetabolisme en verhoogt de efficiëntie van organen, wat het energieniveau verhoogt. Deze vitamine werkt als een cofactor voor enzymen en versnelt metabolische reacties, waardoor het energie kan produceren met de snelheid die het nodig heeft.

22. Tonijn kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Tonijn is koolhydraatvrij en levert nuttige voedingsstoffen voor diabetesmanagement. De American Diabetes Association vermeldt omega-3-rijke vissen, waaronder tonijn, op de lijst van de top 10 superfoods. Ze raden officieel aan om twee keer per week vis te eten om diabetes onder controle te houden.

Bijwerkingen van tonijn

Tonijn kan zware metalen bevatten. Een recente studie gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association wees uit dat mannen met een hoog kwikgehalte een verhoogd risico hadden op hartaandoeningen en overlijden door een hartaanval.

Een andere studie wees uit dat kwik tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor de foetus en het jonge kind. Kwik kan leerstoornissen en ontwikkelingsachterstanden veroorzaken. Bij zuigelingen kunnen hoge doses van de chemische stof cognitieve problemen veroorzaken, zoals hersenverlamming en blindheid.

Voedingsstoffen van tonijn / 100g

 • Calorieën: 144 Kcal
 • Vet: (6%)
 • Cholesterol: (13%)
 • Natrium: (2%)
 • Koolhydraten: (0%)
 • Voedingsvezels: (0%)
 • Eiwit: (46%)
 • Calcium: (1%)
 • IJzer: ( 6%)
 • Kalium: (5%)
 • Niacine: (54%)
 • Pantotheenzuur: (21%)
 • Riboflavine: (19%)
 • Thiamine: (20%)
 • Vitamine A: (73%)
 • Vitamine B12: (175%)
 • Vitamine B6 : (35%)
 • Vitamine D: (28%)
 • Vitamine E: (4%)
 • Koper: (10%)
 • Magnesium: (12%)
 • Mangaan: (1%)
 • Fosfor: (36%)
 • Selenium: (66%)
 • Zink : (5%)

% is een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Show Buttons
Hide Buttons