Is bier gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is bier gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is bier gezond

De voordelen van bier die hieronder worden vermeld, zijn allemaal wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Overmatig drinken heeft een slecht effect op het lichaam, dus wees voorzichtig.

1. Bier helpt kanker te voorkomen.

Studies hebben aangetoond dat belangrijke ingrediënten in bier kunnen worden gebruikt om kanker en ontstekingsziekten te bestrijden. Een flavonoïde verbinding genaamd xanthohumol wordt vaak aangetroffen bij het brouwen van bier. Het is aangetoond dat het een belangrijke rol speelt bij de chemopreventie van kankers, waaronder prostaatkanker.

Bier is ook een goede bron van polyfenolen vanwege de granen die worden gebruikt voor de fermentatie. Het is bewezen dat bier, net als rode wijn, effectief is in de strijd tegen kanker.

2. Bier verlaagt het risico op nierstenen.

Een studie toonde aan dat verhoogde bierconsumptie geassocieerd was met een verminderd risico op het ontwikkelen van nierstenen.

In een onderzoek werd in een gedetailleerde studie onder 27.000 mannen van middelbare leeftijd geconcludeerd dat “voor elke fles bier per dag het risico op nierstenen naar schatting met 40% werd verminderd”.

Het is aangetoond dat zowel het water als de alcohol in bier de urinestroom verhogen en de urine verdunnen, waardoor het risico op steenvorming wordt verminderd. Alcohol kan ook de uitscheiding van calcium, een belangrijk bestanddeel van nierstenen, verhogen.

De nieren zijn belangrijk voor het handhaven van de juiste hoeveelheid water in het lichaam en het verwijderen van afvalstoffen. Met mate bier drinken kan je nieren helpen goed te functioneren. Als de nieren gezond zijn, zijn de andere lichaamsorganen ook gezond.3. Bier kan hartaanvallen helpen voorkomen.

Bier heeft voordelen voor de gezondheid van het hart. Wanneer de arteriële wanden dikker worden door cholesterol en andere vetstoffen, is het bekend dat het hartproblemen veroorzaakt.

Bier bevat vitamine B6, dat hartaandoeningen voorkomt door de opbouw van een stof genaamd homocysteïne te voorkomen. Dit heeft een bloedverdunnende werking en voorkomt de vorming van stolsels die verstoppingen in de kransslagaders veroorzaken. Matige consumptie van bier vermindert ook het risico op cholesterol en ontstekingen, de oorzaak van atherosclerose, een plaque die zich ophoopt op de wanden van bloedvaten en slagaders.

4. Bier vermindert het risico op een beroerte.

Studies hebben aangetoond dat mensen die matige hoeveelheden bier drinken een lager risico op een beroerte hebben dan degenen die dat niet doen.

Ischemische beroerte is het meest voorkomende type beroerte. Dit gebeurt wanneer een bloedstolsel de stroom van bloed en zuurstof naar de hersenen blokkeert. Met mate bier drinken maakt je bloedvaten flexibeler en verbetert de doorbloeding. Als gevolg hiervan vormen zich geen bloedstolsels en wordt het risico op een beroerte verminderd.

5. Bier heeft eigenschappen die de gezondheid van de botten ondersteunen.

Een ander voordeel van bier zijn de eigenschappen voor de gezondheid van de botten. Van bier is bekend dat het rijk is aan silicium, een factor die de botgroei bevordert.

Maar je moet alleen met mate eten. Studies hebben aangetoond dat een of twee biertjes per dag het risico op botbreuken kan verminderen, maar meer dan dat verhoogt het risico op botbreuken.

6. Bier kan helpen bij diabetes.

Studies hebben aangetoond dat mannen van middelbare leeftijd die dagelijks een of twee biertjes drinken hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 tot 25% kunnen verminderen.

Een onderzoek onder 38.000 mannen van middelbare leeftijd concludeerde dat het alcoholgehalte van bier diabetes hielp voorkomen door de insulinegevoeligheid te verhogen.

Uit een Nederlands onderzoek bleek dat niet-drinkers minder kans hadden op diabetes type 2 als ze gedurende ten minste vier jaar met mate begonnen te drinken.

Maar het belangrijkste hier is alleen wanneer je het in een geschikte hoeveelheid per dag eet.7. Bier is goed voor de gezondheid van de hersenen.

Studies hebben aangetoond dat bierdrinkers hun kans op het ontwikkelen van cognitieve stoornissen, de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie met wel 23% kunnen verminderen.

Eén theorie suggereert dat de bekende cardiovasculaire voordelen van matige alcoholconsumptie het hersenmetabolisme kunnen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.

Ook het siliciumgehalte van bier kan een reden zijn. Silicium dient om de hersenen te beschermen tegen de schadelijke effecten van aluminium in het lichaam, een van de mogelijke oorzaken van de ziekte van Alzheimer.

8. Bier kan staar helpen voorkomen.

Een ander voordeel van bier is dat het goed is voor je ogen. Wanneer het met mate wordt geconsumeerd, is het gunstig voor de gezondheid van het oog.

Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in bier een rol spelen bij de bescherming tegen mitochondriale schade.

Staar ontstaat wanneer de mitochondriën van de lens buiten het oog, het deel van de cellen dat glucose in energie omzet, worden beschadigd. Antioxidanten beschermen de mitochondriën tegen deze schade.

9. Bier heeft eigenschappen die je helpen om af te vallen.

Bier bevat eigenschappen die je helpen om af te vallen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een stof genaamd xanthohumol, die vaak wordt aangetroffen in bier, kan helpen het gewicht en het cholesterolgehalte te verlagen.

10. Bier spoelt gifstoffen uit het lichaam.

Bier heeft een diuretisch effect, wat het plassen verhoogt en de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam bevordert.

11. Bier helpt stress te verminderen.

Studies hebben aangetoond dat een of twee biertjes per dag stress of angst kunnen verminderen. Regelmatig drinken om met stress om te gaan, kan echter meer kwaad dan goed doen. Alcohol kan op dit moment stress helpen verminderen, maar op de lange termijn kan het depressie en angst veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om met stress om te gaan.

12. Bier is goed voor de tandgezondheid.

Een van de unieke voordelen van bier zijn de gunstige eigenschappen voor de tandgezondheid. Een studie toonde aan dat bier helpt de activiteit te blokkeren van bacteriën die tandbederf en tandvleesaandoeningen bevorderen.

13. Bier heeft een positief effect op huid en haar.

De vitamines in bier voorkomen acne en laten de huid stralen. De mout in bier bevordert een gezonde haargroei.

14. Bier heeft cholesterolverlagende eigenschappen.

Studies hebben aangetoond dat matig drinken de gezondheid van uw cholesterol in de loop van de tijd kan helpen verbeteren.

Bier drinken kan het gehalte aan goede HDL-cholesterol in je lichaam verhogen. Dit goede cholesterol helpt bij het verwijderen van het slechte cholesterol en de plaque die zich in uw bloedvaten ophoopt.

15. Bier bevat een verscheidenheid aan voedingsstoffen.

Een ander voordeel van bier is dat het een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevat.

Voedingsstoffen variëren enigszins tussen biermerken, maar aangezien de meeste merken zijn gemaakt met volle granen en fruit, bevatten ze meestal vezels en kleine hoeveelheden ijzer, kalium en magnesium.

Bovendien heeft bier een hoger eiwit- en vitamine B-gehalte dan andere alcoholische dranken.

16. Bier helpt ontstekingen te verminderen.

De voordelen van bier zijn ook de ontstekingsremmende eigenschappen. Ontsteking in het lichaam is de oorzaak van veel ziekten. Een studie toonde aan dat bepaalde ingrediënten in bier ontstekingsremmende eigenschappen hadden.

Bijwerkingen van bier

Bier werkt diureticum. Bier drinken kan de aandrang tot urineren vergroten.

De meeste bieren bevatten gemoute gerst. Gerst bevat gluten, een soort eiwit. Bepaalde mensen blijken gevoelig te zijn voor gluten. Ben je gevoelig voor gluten, kies dan voor een glutenvrij biertje.

Sommige onderzoeken tonen aan dat het drinken van bier eigenlijk goed voor je hart kan zijn, maar deze effecten betekenen slechts dat je beperkte hoeveelheden drinkt. Daarom kan het drinken van te veel bier het cardiovasculaire systeem nadelig beïnvloeden. Ook helpt het drinken van bier niemand die al hart- en vaatziekten heeft. Iedereen die hierbij betrokken is, moet een arts raadplegen.Bier drinken kan je bloeddruk doen stijgen. Drink daarom slechts matige hoeveelheden bier om uw bloeddruk onder controle te houden.

Te veel bier drinken kan zure reflux veroorzaken en brandend maagzuur veroorzaken.

Bier kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Kalmerende middelen en erytromycine kunnen een wisselwerking hebben met bier en kunnen ongezond zijn. Verschillende antibiotica kunnen ook een wisselwerking hebben met bier, met bijwerkingen zoals hoofdpijn en braken tot gevolg. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten altijd hun arts raadplegen.

Aanvullende informatie: Nadelen van overmatig alcoholgebruik

De lever is een orgaan dat helpt bij het afbreken en verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam, waaronder alcohol. Langdurig alcoholgebruik verstoort dit proces. Het verhoogt ook het risico op chronische leverontsteking en leverziekte. Littekens van deze ontsteking worden cirrose genoemd. De vorming van littekenweefsel vernietigt de lever. Naarmate de lever steeds meer beschadigd raakt, wordt het moeilijker om het lichaam van gifstoffen te ontdoen.

Leverziekte is levensbedreigend en zorgt ervoor dat gifstoffen en afvalproducten zich in het lichaam ophopen. Vrouwen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een alcoholische leverziekte. Het lichaam van een vrouw neemt meer alcohol op en heeft meer tijd nodig om het te verwerken. Vrouwen ontwikkelen ook sneller leverschade dan mannen.

De alvleesklier helpt bij het reguleren van het gebruik van insuline door het lichaam en de reactie op glucose. Als uw alvleesklier en lever niet goed functioneren, loopt u het risico hypoglykemie te krijgen. Een beschadigde alvleesklier kan ook voorkomen dat het lichaam voldoende insuline aanmaakt om de suiker te gebruiken.

Als uw lichaam niet in staat is uw bloedsuikerspiegels te beheersen en in evenwicht te brengen, kunt u meer complicaties en bijwerkingen krijgen die verband houden met diabetes. Het is belangrijk voor mensen met diabetes of een lage bloedsuikerspiegel om niet te veel alcohol te drinken. Het consumeren van te veel alcohol kan een abnormale activering van spijsverteringsenzymen veroorzaken die door de alvleesklier worden geproduceerd. Ophoping van deze enzymen kan een ontsteking veroorzaken die bekend staat als pancreatitis.

Een van de gemakkelijkste manieren om te begrijpen hoe alcohol het lichaam beïnvloedt, is te begrijpen hoe alcohol het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Alcohol kan de communicatie tussen de hersenen en het lichaam verminderen. Omdat alcohol veel schade aanricht aan het centrale zenuwstelsel, kunt u last krijgen van gevoelloosheid in uw handen en voeten.Alcohol maakt het moeilijk voor de hersenen om langetermijnherinneringen te creëren. Het vermindert ook het vermogen om helder te denken en rationele keuzes te maken. Na verloop van tijd kan schade aan de frontale kwab optreden. Chronisch en ernstig alcoholmisbruik kan blijvende hersenbeschadiging veroorzaken.

Alcohol kan de weefsels van uw spijsverteringskanaal beschadigen en voorkomen dat uw darm voedsel verteert en voedingsstoffen opneemt. Zweren en aambeien komen vaak voor bij mensen die zwaar drinken. Zweren kunnen dodelijk zijn als ze niet vroeg worden gediagnosticeerd en behandeld.

Mensen die te veel alcohol consumeren, hebben ook een verhoogd risico op kanker. Mensen die zwaar drinken, hebben meer kans op het ontwikkelen van kanker van de mond, keel, slokdarm, dikke darm en lever. Mensen die roken met alcohol lopen een groter risico.

Alcohol kan ook het hart en de longen aantasten. Mensen die chronisch alcohol drinken, hebben een hoger risico op hartproblemen dan mensen die dat niet doen. Vrouwen die alcohol drinken, hebben meer kans op hartaandoeningen dan mannen die alcohol drinken.

Vrouwen die veel alcohol drinken, kunnen ook last hebben van menstruatie. Dit kan leiden tot het risico op onvruchtbaarheid. Vrouwen die zwaar drinken tijdens de zwangerschap hebben een hoger risico op vroeggeboorte en miskraam.

Als u langdurig alcohol drinkt, kan uw lichaam uw botten mogelijk niet sterk houden. Dit kan het risico op fracturen vergroten.

Overmatig drinken vermindert het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam. Dit maakt het voor het lichaam moeilijker om binnendringende bacteriën en virussen te bestrijden. Mensen die langdurig zwaar drinken, hebben ook meer kans op longontsteking of tuberculose dan de algemene bevolking.

Voedingsfeiten van bier / 100g

 • Calorieën: 43 Kcal
 • Vet: (0%)
 • Natrium: (0%)
 • Koolhydraten: (1%)
 • Eiwit: (1%)
 • Kalium: (1%)
 • Foliumzuur: (2%)
 • Niacine: (3%)
 • Riboflavine: ( 2%)
 • Vitamine B12: (1%)
 • Vitamine B6: (4%)
 • Koper: (1%)
 • Magnesium: (2%)
 • Fosfor: (2%)
 • Selenium: (1%)
 • Cholesterol: (0%)

% is een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Show Buttons
Hide Buttons