Is cacao gezond? Lees hier de 11 voordelen

Is cacao gezond? Lees hier de 11 voordelen

Is cacao gezond

1. Cacao helpt kanker te voorkomen.

Kanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Wanneer vrije radicalen en milieuverontreinigende stoffen cellen beschadigen, kunnen ze gevaarlijke mutaties veroorzaken die kanker kunnen veroorzaken. Wetenschappers hebben echter antioxidanten ontdekt, stoffen die het lichaam helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen en het risico op kanker. Deze krachtige plantenstof is te vinden in een verscheidenheid aan groenten en fruit.

Cacao heeft meer antioxidanten dan veel andere voedingsmiddelen. Cacao is bijzonder rijk aan polyfenolen, flavonoïden en niacine, die cellen beschermen tegen schade en bacteriën en de groei van kankercellen voorkomen.

Een studie toonde aan dat cacao de groei van prostaatkankercellen kan stoppen zonder de groei en functie van gezonde cellen te beïnvloeden.

2. Cacao is goed voor de bloeddruk.

Het is bewezen dat cacaoconsumptie de bloeddruk verlaagt door de bloedvaten te verwijden en te beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatieve schade.

Een onderzoek bij gezonde mensen wees uit dat hoe hoger de concentratie flavanolen, hoe groter het effect van cacao op het verlagen van de bloeddruk. Mensen die bijvoorbeeld pure chocolade met veel flavonolen aten, hadden significant grotere voordelen dan degenen die witte chocolade zonder flavonolen aten.

Dit suggereert dat cacao kan helpen de bloeddruk te verlagen. Houd er echter rekening mee dat cacao alleen mag worden gebruikt als aanvulling op een behandelingsschema voor hoge bloeddruk en niet mag worden gebruikt in plaats van een goedgekeurd medicijn. Zorg ervoor dat u een professionele arts raadpleegt.



3. Cacao is goed voor de gezondheid van de hersenen.

Een ander voordeel van cacao zijn de voordelen voor de hersenen. Experts zeggen dat de flavanolen in cacao veel van de tekenen van leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen of verminderen.

Van de polyfenolen en flavonoïden in cacao is aangetoond dat ze de hersenfunctie verbeteren en de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen, waardoor neurodegeneratieve ziekten zoals dementie en de ziekte van Alzheimer worden voorkomen.

Flavanolen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en zijn betrokken bij biochemische routes die neuronen en belangrijke moleculen voor de hersenfunctie creëren.

4. Cacao is goed voor je mentale gezondheid.

Cacao kan de stemming en symptomen van depressie verbeteren en een positief effect hebben op verouderingsgerelateerde mentale achteruitgang.

Het positieve effect op de stemming is dat de flavanolen en tryptofaan in cacao worden omgezet in serotonine, een natuurlijke stemmingsstabilisator.

Bovendien ontdekte een onderzoek onder oudere mannen dat het eten van chocolade de algehele psychologische gezondheid verbeterde.

5. Cacao levert gezonde vezels.

Vezels zorgen niet alleen voor een vol gevoel, het helpt ook bij een gezonde stoelgang en een goede spijsvertering.

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig cacao consumeren een kortere stoelgang en minder constipatie hebben dan degenen die dat niet doen.

6. Cacao helpt hartaandoeningen en beroertes te voorkomen.

Cacao is ook goed voor het hart. Naast het bestrijden van schade door vrije radicalen en het voorkomen van kanker, hebben de polyfenolen en flavanolen in cacao ontstekingsremmende eigenschappen die de gezondheid van het hart helpen verbeteren.

De flavonoïden in cacao kunnen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten helpen voorkomen, vooral door te voorkomen dat bloedstolsels en -ophopingen de bloedstroom in bloedvaten en slagaders blokkeren.

Cacao heeft ook eigenschappen die het risico op een beroerte kunnen verminderen.

De flavonolen in cacao verbeteren het stikstofmonoxidegehalte in het bloed, wat de slagaders en bloedvaten ontspant en verwijdt, waardoor de bloedstroom verbetert.

Van cacao is gevonden dat het het slechte LDL-cholesterol verlaagt, de bloedsuikerspiegel verbetert en ontstekingen vermindert. Deze kenmerken zijn in verband gebracht met een verlaagd risico op een hartaanval, hartfalen en beroerte.

Een recensie van een onderzoek onder 157.809 mensen wees uit dat het eten van meer chocolade geassocieerd was met een lager risico op hartaandoeningen en beroertes. Deze resultaten suggereren dat chocolade op basis van cacao een beschermend effect op het hart kan hebben.

7. Cacao helpt bij diabetes type 2.

De flavanolen in cacao kunnen de symptomen van diabetes type 2 ten goede komen. Te veel chocolade consumeren is zeker niet goed voor de bloedsuikerspiegel, maar cacao heeft antidiabetische eigenschappen.

Het consumeren van flavanolrijke cacao kan de insulinegevoeligheid en de bloedsuikerspiegel verbeteren en ontstekingen verminderen.

Ondanks deze veelbelovende resultaten is voorzichtigheid geboden, aangezien sommige studies bezwaren hebben. Mensen met diabetes dienen een gespecialiseerde arts te raadplegen.

8. Cacao is goed voor tanden en huid.

Verschillende studies hebben de beschermende effecten van cacao tegen tandbederf en tandvleesaandoeningen onderzocht. Cacao bevat veel verbindingen met antibacteriële en immunostimulerende eigenschappen die kunnen bijdragen aan voordelen voor de mondgezondheid.

In één onderzoek hadden muizen die besmet waren met orale bacteriën die cacao-extract kregen een significante vermindering van gaatjes in vergelijking met muizen die alleen water kregen.

De meeste cacaoproducten die we consumeren bevatten echter suiker. Daarom zijn de orale gezondheidsvoordelen van cacao beperkt tot producten die geen suiker bevatten.

Bovendien is gevonden dat cacaopolyfenolen aanzienlijke voordelen voor de huid bieden.

Het is aangetoond dat regelmatige consumptie van cacao bijdraagt ​​aan de bloedcirculatie van de huid en de hydratatie van de huid verbetert.

9. Cacao helpt bij het verlichten van bronchiale astma.

Een ander voordeel van cacao zijn de bronchiale gezondheidseigenschappen. Cacaobonen bevatten xanthine en theofylline, die bronchospasmen kunnen verlichten en vernauwde bronchiën kunnen openen. Het kan anti-astmatische eigenschappen hebben en is nuttig voor de behandeling van verschillende allergieën, waaronder astma.

Een studie wees uit dat cacaopoeder theobromine bevat, dat anti-astma-eigenschappen kan hebben.



10. Cacao helpt bij gewichtsbeheersing.

Studies hebben aangetoond dat de voordelen van cacao het voorkomen van obesitas kunnen zijn. Consumptie van cacao kan helpen bij het reguleren van het lipidenmetabolisme en kan de synthese van vetzuren verminderen.

Onthoud echter dat het eten van cacao, dat veel suiker en vet bevat, schadelijk is voor gewichtsverlies.

11. Andere gezondheidsvoordelen van cacao

  • Cacao kan de genezing versnellen. Cacao-extract staat ook bekend om zijn therapeutische en wondgenezende eigenschappen bij de vervaardiging van natuurlijke medicijnen.
  • Cacao kan het chronisch vermoeidheidssyndroom verminderen. Cacao kan helpen neurotransmitters zoals serotonine in de hersenen vrij te maken, dus het kan een kalmerend effect hebben bij mensen die lijden aan chronische vermoeidheid.
  • Cacao helpt bij magnesiumtekort. Regelmatig cacao consumeren kan de bijwerkingen van een magnesiumtekort helpen voorkomen.

Bijwerkingen van cacao

Cacao bevat cafeïne, dus overmatige consumptie kan meer plassen, slapeloosheid, onregelmatige hartslag, gastro-oesofageale refluxziekte, diarree en meer veroorzaken.

Cacao kan bij bepaalde mensen allergische reacties veroorzaken. De symptomen zijn onder meer huidreacties, migraine en indigestie.

Cacao kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg zeker een professionele arts.

Voedingsfeiten van cacao / 100g

  • Calorieën: 228 Kcal
  • Vet: 14 g (18%)
  • Natrium: 21 mg (1%)
  • Koolhydraten: 58 g (21%)
  • Voedingsvezels: 37 g (132%)
  • Eiwit: 20 g (40%)
  • Calcium: 128 mg ( 10%)
  • IJzer: 13,86 mg (77%)
  • Kalium: 1524 mg (32%)
  • Foliumzuur: 32 mcg (8%)
  • Niacine: 2,185 mg (14%)
  • Pantotheenzuur: 0,254 mg ( 5%)
  • Riboflavine: 0,241 mg ( 19%)
  • Thiamine: 0,078 mg (6%)
  • Vitamine B6: 0,118 mg (9%)
  • Vitamine K: 2,5 mcg (2%)
  • Koper: 3,788 mg (421%)
  • Magnesium: 499 mg (125%)
  • Mangaan: 3,837 mg ( 167%)
  • Fosfor: 734 mg (105%)
  • Selenium: 14,3 mcg (26%)
  • Zink: 6,81 mg (62%)
  • Cholesterol: 0 mg (0%)
  • Cafeïne: 230 mg

% is een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Show Buttons
Hide Buttons