Is rode wijn gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is rode wijn gezond? Lees hier de 16 voordelen

Is rode wijn gezond

1. Rode wijn is goed voor het cardiovasculaire systeem.

Hart- en vaatziekten zijn ‘s werelds belangrijkste doodsoorzaak, goed voor bijna een derde van de sterfgevallen per jaar. Ontsteking is een belangrijke factor in de progressie van hartziekten en wordt in verband gebracht met veel chronische ziekten bij de mens.

Een studie toonde aan dat resveratrol in wijn geassocieerd kan zijn met een lager risico op hartaandoeningen. Deze omvatten problemen zoals bloedstolling en ontsteking die de gezondheid van het hart beïnvloeden.

Zowel hartaanvallen als beroertes treden op wanneer bloedvaten verstopt raken, en resveratrol in rode wijn helpt bloedstolsels en schade aan bloedvaten te voorkomen.

Het is ook bekend dat rode wijn gemiddeld 10 keer meer polyfenolen bevat dan witte wijn.

Het is echter erg belangrijk om met mate te eten, omdat het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid rode wijn uw risico op hartaandoeningen kan verhogen.

2. Rode wijn heeft kankerbestrijdende effecten.

Rode wijn blijkt het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen. Een studie toonde aan dat mannen die regelmatig matige rode wijn dronken, minder kans hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker dan degenen die dat niet deden. Uit dezelfde studie bleek dat rode wijn bijzonder effectief was bij het voorkomen van gevorderde of agressieve kanker.



In een ander onderzoek ontdekten onderzoekers dat matige consumptie van rode wijn long- en darmkankercellen verminderde met respectievelijk ongeveer 57% en 50%.

Matige consumptie van rode wijn verlaagt ook het risico op borstkanker. Dit in tegenstelling tot alle andere alcoholen die het oestrogeengehalte verhogen, wat het risico op borstkanker bij vrouwen verhoogt. Aromatase is een enzym dat borsttumoren gebruiken om hun eigen oestrogeen te produceren. Omdat rode druiven aromataseremmers zijn, zijn ze het beste voedsel om de aromatase-activiteit te remmen.

3. Rode wijn heeft een beschermend effect tegen beroerte.

Een van de voordelen van rode wijn is het voorkomen van beroertes. Met mate rode wijn drinken kan verschillende neurologische aandoeningen voorkomen. Deze kunnen een beroerte, maculaire degeneratie en denkvaardigheden omvatten.

Naast de ontstekingsremmende eigenschappen van rode wijn, is aangetoond dat resveratrol helpt bij de ziekte van Alzheimer.

4. Rode wijn helpt het cholesterolgehalte onder controle te houden.

Cholesterol is een stof die via de voeding kan worden verkregen, maar ook door het lichaam wordt aangemaakt. Na verloop van tijd bouwt het slechte cholesterol, low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol, zich op in de slagaders en vormt plaque.

Deze plaque kan veel potentiële negatieve effecten hebben, zoals een beroerte of een hartaanval, dus het is belangrijk om actie te ondernemen. Resveratrol helpt de hoeveelheid goede cholesterol te verhogen vanwege het vermogen om ontstekingen te verminderen en stolling te voorkomen.



5. Rode wijn is goed voor de gezondheid van de huid.

Het hoge gehalte aan antioxidanten in rode wijn, wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, remt de groei van acne-veroorzakende bacteriën en helpt een gezonde huid te behouden. Antioxidanten verjongen de huid, verhogen de elasticiteit van de huid en houden de huid helder en stralend.

Het consumeren van rode wijn kan de bloedcirculatie bevorderen en rimpelvorming en huidveroudering voorkomen. Als u echter te veel drinkt, kan uw hormoonstroom uit balans zijn, waardoor uw huid uitdroogt en uw kans op acne groter wordt.

6. Rode wijn is goed voor de gezondheid van de hersenen.

Rode wijn is een goed voedsel voor het behoud van intelligentie en cognitieve vaardigheden. Studies hebben aangetoond dat matige drinkers van rode wijn een 23% lager risico hebben op neurologische aandoeningen zoals dementie of de ziekte van Alzheimer in vergelijking met degenen die dat niet doen.

Een studie vond een verband tussen rode wijn en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde verbindingen die in de darmen achterblijven na het drinken van wijn, de dood van neuronen voorkomen, wat het begin van deze ziekten kan vertragen.

7. Rode wijn is goed voor het verminderen van het risico op depressie.

Een van de unieke voordelen van rode wijn zijn de antidepressieve eigenschappen. Een universitaire studie wees uit dat resveratrol in rode wijn kan worden gebruikt als een nieuwe behandeling voor depressie en angst.

Resveratrol heeft een antistress-effect en blokkeert de expressie van stressregulerende enzymen in de hersenen.

8. Rode wijn verhoogt gezonde darmbacteriën.

Miljarden microben leven in je darmen en verschillende bacteriën spelen verschillende rollen. Sommige hiervan zijn gunstig voor het menselijk lichaam, terwijl andere ziekten kunnen veroorzaken. Het beheersen van deze darmbacteriën is van cruciaal belang voor uw algehele gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat rode wijn oxidatieve stress kan bestrijden en gezonde darmbacteriën kan verhogen.

9. Rode wijn helpt tandbederf te voorkomen.

Een studie toonde aan dat rode wijn tandbederf kan helpen voorkomen door de groei van bepaalde bacteriën in orale biofilms te remmen.

Polyfenolextracten in wijn kunnen de groei vertragen van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vorming van tandplak en gaatjes. Rode wijn kan deze bacteriën helpen verminderen, maar de beste mondgezondheidspraktijken komen van dagelijkse mondhygiëne. Poetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts gaan zijn de beste manieren om gaatjes te voorkomen.

10. Rode wijn verhoogt het gehalte aan omega-3-vetzuren.

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig matige hoeveelheden wijn consumeren, hogere niveaus van omega-3-vetzuren hebben, ongeacht de consumptie van vis. Omega-3 vetzuren helpen ontstekingen in het lichaam en het risico op veel chronische ziekten te verminderen.

Eén experiment suggereerde dat polyfenol-antioxidantconcentraties in wijn de synthese van EPA en DHA zouden kunnen stimuleren. EPA en DHA zijn omega-3-vetzuren die vooral in vis voorkomen.

11. Rode wijn heeft de eigenschappen de botdichtheid te verbeteren.

Een van de vele voordelen van rode wijn zijn de versterkende eigenschappen van de botmineraaldichtheid. Het drinken van matige rode wijn kan de botdichtheid helpen verbeteren. Naarmate mensen ouder worden, worden onze botten dunner en zwakker. Studies hebben aangetoond dat het met mate drinken van wijn het risico op osteoporose kan helpen verminderen.

Osteoporose is de meest voorkomende botziekte bij vrouwen die de menopauze hebben bereikt. Osteoporose maakt botten broos en verhoogt de vatbaarheid voor fracturen.

Een of twee glazen wijn per dag kunnen vrouwen beschermen tegen dunner wordende botten. Matige consumptie van wijn kan osteoporose bij oudere vrouwen helpen voorkomen.



12. Rode wijn bevordert de levensduur.

Resveratrol is een polyfenol dat het meest voorkomt in rode wijn. Het is een krachtige antioxidant die wordt aangetroffen in rode druiven en druivenschillen. Antioxidanten helpen je lichaam om vrije radicalen te bestrijden die cellen en organen kunnen beschadigen.

Studies hebben aangetoond dat resveratrol de gezondheid en een lang leven bevordert door de activiteit van een eiwit genaamd sirtuin te verhogen. Sirtuins zijn verantwoordelijk voor de bescherming van het lichaam tegen ziekten veroorzaakt door veroudering.

13. Rode wijn helpt zwaarlijvigheid te voorkomen.

Wijn bevat een antioxidant genaamd resveratrol. Deze antioxidanten kunnen het cholesterolgehalte verlagen, u helpen gewicht te verliezen door buikvet te verbranden en ontstekingen te verminderen die vaak worden geassocieerd met obesitas.

14. Rode wijn heeft immuunversterkende eigenschappen.

Een ander voordeel van rode wijn is dat het het immuunsysteem ondersteunt. Studies hebben aangetoond dat het met mate consumeren van wijn je immuunsysteem kan stimuleren. Met mate wijn drinken kan je immuunsysteem versterken tegen virussen. Wijn bevat veel antioxidanten in de vorm van flavonoïden die virussen sterk kunnen bestrijden.

Rode wijn kan ook helpen bij de behandeling van de symptomen van griep en verkoudheid. Het polyfenol-resveratrol kan voorkomen dat het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt.

15. Rode wijn is goed voor de gezondheid van de ogen.

Rode wijn is ook gunstig voor de gezondheid van het oog. De resveratrol in deze wijn is gunstig voor de gezondheid van de ogen. Resveratrol voorkomt leeftijdsgebonden verslechtering van de oogspieren. Een van deze verouderingsgerelateerde verslechtering van de oogspieren wordt maculaire degeneratie genoemd.

Maculaire degeneratie wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen. De resveratrol in rode wijn voorkomt de groei van bloedvaten in het oog die maculaire degeneratie kunnen veroorzaken.



16. Rode wijn helpt bij haarverzorging.

Rode wijn heeft veel voordelen voor haarverzorging.

 • De consumptie van rode wijn verbetert de bloedcirculatie in de hoofdhuid, waardoor haaruitval vermindert, schade aan de haarzakjes wordt voorkomen en de haargroei wordt gestimuleerd.
 • Resveratrol, een krachtig polyfenol in rode wijn, kan ontstekingen verminderen en de effecten van hoofdhuidirritatie verlichten.
 • Matige consumptie van rode wijn helpt de bloedvaten te versterken en bevordert tegelijkertijd de bloedcirculatie rond de hoofdhuid. Dit helpt om roos te verwijderen en te voorkomen.
 • Rode wijn stimuleert de groei van keratine, een soort vezelig structureel eiwit. Dit eiwit, samen met de verschillende vitamines en mineralen in rode wijn, helpt haarveroudering te voorkomen.

Bijwerkingen van rode wijn

Veel van de hierboven genoemde gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Overmatig drinken heeft veel bijwerkingen. Alcoholconsumptie is in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, cirrose van de lever, allergische reacties, verschillende soorten kanker, gebrek aan slaap, borstkanker, hersenbeschadiging, hartbeschadiging en pancreasontsteking. Hier zijn enkele van de bijwerkingen.

 • Een van de bijwerkingen van rode wijn is een wijnkater. Vooral rode wijn heeft een hoger alcoholgehalte dan andere alcoholische dranken, waardoor het een kater kan veroorzaken.
 • Een kleine hoeveelheid rode wijn beschermt het hart, maar een grote hoeveelheid heeft het tegenovergestelde effect. Het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden rode wijn verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen van de bloedsomloop.
 • Overmatige hoeveelheden wijn kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen. Overmatig alcoholgebruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op borst-, keel-, long-, lever- en mondkanker.

Voedingsfeiten van rode wijn / 100g

 • Calorieën: 85 Kcal
 • Vet: 0 g
 • Cholesterol: 0 mg
 • Natrium: 4 mg
 • Kalium: 127 mg
 • Koolhydraten: 2,6 g
 • Voedingsvezels: 0 g
 • Eiwit: 0,1 g
 • Calcium: 8 mg
 • IJzer: 0,5 mg
 • Vitamine B6: 0,1 mg
 • Magnesium: 12 mg

Zoals hierboven meerdere keren is vermeld, zijn veel van de voordelen van rode wijn gunstig wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Overmatige inname heeft het tegenovergestelde effect. Ook moeten mensen met specifieke ziekten een specialist raadplegen voordat ze consumeren.

Show Buttons
Hide Buttons